Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Patrick Carry (foto: domovina.je)
Patrick Carry

Kaj se po referendumu dogaja na Irskem?

Slovenija | 14.12.2015, 14:15 Marjana Debevec

Država, ki je že uzakonila istospolne poroke, je Irska. V Sloveniji mnogi trdijo, da nasprotniki sprememb zakona o zakonski zvezi pretiravajo, ko svarijo pred posledicami. Kakšna je izkušnja z Irske, kjer je bila pred pol leta na referendumu možnost istospolnih porok zapisana v ustavo, je v pogovoru za Iskreni.net povedal Patrick Carry, ki je bil preko organizacije Mothers and Fathers Matter eden nosilcev kampanje PROTI.

Že pred referendumom smo se zavedali, da je redefinicija zakonske zveze dramatična sprememba, poudarja Carry in dodaja: Toda nismo se zavedali, da tako velika, kot se je izkazalo kmalu potem, recimo v novem zakonu o opredelitvi spola. Pri zakonu o istospolni poroki po njegovih besedah sploh ne gre samo za poročanje istospolnih parov. Skupaj z istospolnimi porokami prihaja veliko širša ideologija, ki se na Irskem z vzvodi državne oblasti zelo hitro prenaša v prakso.

Zakon namreč omogoča mehanizme za vsakogar, ki želi spremeniti svojo spolno identiteto (ali bolje rečeno pogled nanjo). Moški se recimo odloči, da bi rad postal ženska. Niti ni potrebno, da gre na določene kirurške posege ali pridobi mnenja psihologov. Država mu omogoči 'spreminjanje spola' samo na podlagi lastne opredelitve in mu spremeni vse potrebne dokumente. Od tega trenutka naprej je družba dolžna ravnati z njim kot z žensko. „Lahko si predstavljate, kaj to pomeni za šolo, že recimo pri telovadbi, straniščih ipd. To spremembo lahko ob strinjanju staršev izvede tudi nepolnoletni mladostnik“, je povedal Patrick Carry iz Irske.

Povedal je tudi, da je bila pred referendumom zelo močna medijska kampanja in tako so mnogi politiki brez hrbtenice, ki so sicer zasebno razmišljali drugače, v tej klimi klonili. Pomembno vlogo so odigrale tudi nevladne LGBT in druge organizacije. Izredno velika je bila finančna podpora, ki so jo te organizacije prejele iz ZDA, šlo je za milijone dolarjev. Irska je bila namreč za globalno LGBT gibanje ključna trofeja, je povedal Caryy in dodal: „Mi pa smo bili v celoti odvisni od podpore naših ljudi in smo bili finančno v primerjavi z njimi pravi palčki“.

Spomnimo, da je z referendumskim ZA maja 2015 je Irska prva država na svetu, ki je uzakonila istospolno poroko z neposrednim ljudskim glasovanjem. Ob 60 odstotni volilni udeležbi je ZA glasovalo 62 odstotkov, PROTI pa 38 odstotkov volivcev.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...