Ljubljana, nedelja, 15. december 2019, 02:08

Začetek škofijskega misijona v murskosoboški škofiji

Murskosoboška stolnica sv. Nikolaja
Foto © Škofija Murska Sobota

V vseh župnijah škofije Murska Sobota se je včeraj začel škofijski misijon pod naslovom Odprite vrata Kristusu, ki bo trajal do avgusta. Na župnijski ravni bo misijon potekal vsak prvi četrtek, petek in soboto. Na dekanijski ravni bodo duhovniki vsako prvo nedeljo v mesecu misijonarili po župnijah v dekaniji. Uradno pa bo na škofijski ravni misijon odprl škof Peter Štumpf v torek, na praznik Brezmadežne, ko začenjamo tudi leto usmiljenja. V stolnici se bodo zbrali predstavniki vseh 36-ih župnij.

Škofijski misijon pripravljajo v sklopu praznovanj ob 10. obletnici ustanovitve murskosoboške škofije in bo trajal devet mesecev. »To je priložnost za to, da vsi skupaj svojo vero poživimo, utrdimo, jo poglobimo, da bi bolj po veri živeli,« je povedal generalni vikar škofije in kancler Lojze Kozar ml.

Voditelj Pastoralne službe dr. Franc Zorec pa je razložil geslo misijona Odprite vrata Kristusu: »Jezus želi vstopiti v naše življenje, v naše družine, vendar želi, da bi mu sami odprli vrata. Tudi predhodni papeži so velikokrat govorili o tem, kako je treba odpreti vrata Kristusu, ne da bi se bali. Janez Pavel II. Je tako večkrat rekel Ne bojte se. Ne bojte se odpreti vrata Kristusu. Tudi papež Benedikt XVI. Je na različnih srečanjih rekel, da Kristus nič ne jemlje. Se ga ni treba bati, če ga povabimo v svoje življenje. Želi nas obogatiti, nam dati moč za življenje.«

Škof Peter Štumpf bo škofijski misijon uradno odprl na praznik Brezmadežne, ko začenjamo tudi leto usmiljenja. »Predstavnikom župnij bo škof izročil posebne sveče, ki jih bodo odnesli v župnijske cerkve in jih prižigali ob župnijskih dogodkih, ob tem kar se bo v župniji dogajalo v zvezi z misijonom. Ta luč jih bo spominjala na Kristusa, ki je naša luč in jih vabila, da mu odpremo svoje srce,« je še povedal Lojze Kozar ml. Na škofijski ravni v sklopu misijona poseben dogodek pripravljajo še na 10. obletnico ustanovitve škofije, 7. aprila prihodnje leto, in ob sklepu misijona, 14. avgusta. Ta slovesnost bo potekala v Turnišču.

Ne spreglejte: