Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Metka Zevnik in Aleš Primc (foto: ARO)
Metka Zevnik in Aleš Primc

Primc: Zmago poklanjamo vsem otrokom Slovenije!

Slovenija | 20.12.2015, 20:48 Marjana Debevec

Novela zakona o zakonski zvezi je bila na današnjem referendumu zavrnjena. Po 99,19 odstotka preštetih glasov je 63,36 odstotka glasov proti in 36,64 odstotka glasov za. Volilna udeležba do 19. ure je bila 36,08-odstotna.

Proti noveli je tako po do sedaj preštetih glasovih glasovalo 380.149 volilnih upravičencev, za pa 220.478. Današnji izid referenduma pomeni, da novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ne bo stopila v veljavo, DZ pa eno leto po razglasitvi izida ne sme sprejeti zakona, ki bi bil vsebinsko v nasprotju z odločitvijo volivcev.

Izidi glasovanja po preštetih 99% glasov
Izidi glasovanja po preštetih 99% glasov © ARO

Takoj po znanem rezultatu referenduma, ki je naznanjal zmago za očetovstvo, materinstvo in otroke smo poklicali smo sovoditelja koalicije Za otroke gre! Aleša Primca, ki je povedal: "Najprej bi se rad zahvalil vsem poslušalkam in poslušalcem Radia Ognjišče za vse vaše delo, za vse vaše molitve, za ves vaš post, za darovano trpljenje. Hvala vam, otroci so vam hvaležni. To zmago poklanjamo vsem otrokom Slovenije; vsem rojenim in nerojenim; vsem dušam v vicah; vsem našim prednikom in so omogočili, da mi lahko živimo. To zmago poklanjamo vsem otrokom."

Na vprašanje, ali nikoli ni dvomil v to, da bo kvorum dosežen, je Primc odgovoril: »Lagal bi, če bi rekel, da nisem dvomil. Ampak mi se nismo ukvarjali s kvorumom. Mi smo se ukvarjali s tem, kaj lahko še naredimo, da bomo naredili tisto, kar verjamemo, da je prav. In hvala Bogu, da se nismo ukvarjali s kvorumom, hvala Bogu, da se nismo ukvarjali s številkami, ampak smo se res ukvarjali smo z delom. Še enkrat hvala poslušalkam in poslušalcem Radia Ognjišče. Hvala Radiu Ognjišče za čudovite prispevke, ki jih je v zadnjih dveh mesecih, lahko rečemo kar v zadnjem letu, objavljal: tehtne, strokovne komentarje , prispevke, ki so gotovo marsikomu omogočili, da je spoznal za kako hudo nevarnost gre v tem zakonu."

O potovanju po Sloveniji v zadnjih tednih pa je povedal: "Če se spomnite je nadškof Zore na začetku teh naših prizadevanj pri sveti maši v uršulinski cerkvi dejal, da naj bodo vsa ta prizadevanja, ki bodo v naslednjih mesecih za spoštovanje materinstva in očetovstva, obrodila sad v naših družinah, da bi vsi mi se trudili biti čim boljši mame in očetje ter da bi ta čas referendumskih aktivnosti uporabili za to. In jaz sem srčno prepričan, da smo mame in očetje pogledali vase, da smo se vprašali, kaj sem kot mama, kaj sem kot oče in verjamem, da so obilni sadovi tudi v naših družinah", je takoj po razglasitvi rezultata za naš radio še dejal Aleš Primc.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...