Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Revija Ognjišče december 2015 (foto: Založba Ognjišče)
Revija Ognjišče december 2015

Izšlo je decembrsko Ognjišče

| 30.11.2015, 12:29 Matjaž Merljak

O nedavni sinodi o družini, letu usmiljenja, bližnjem referendumu, liku papeža so se za decembrsko številko mesečnika Ognjišče pogovarjali z ljubljanskim nadškofom in metropolitom Stanislavom Zoretom. O družinskih vprašanjih so se za rubriko Moj pogled pogovarjali z Metko Zevnik, iz tiskarne je prišla tudi knjiga Zgodbe za skladen zakon in družino.

Odgovorni urednik mag. Božo Rustja iz tokratne številke naglaša še Mladinsko prilogo, ki v Temi meseca prinaša adventni koledar za mlade ob letu usmiljenja. O izrednih svetih letih pišejo v Prilogi. V duhu svetega leta usmiljenja so oblikovali tudi koledar, ki je priložen decembrski številki. Priložena je tudi Miklavževa ponudba. Z Božom Rustjo smo govorili tudi o naročnini za leto 2016. Več o vseh teh temah je tudi pisal v Urednikovi beležnici, ki jo tudi objavljamo.

Že v prejšnji številki smo napovedali, da bosta decembrskemu Ognjišču priloženi dve prilogi. Prva je stenski koledar za leto 2016. Ob meditativnih fotografijah so misli papeža Frančiška o usmiljenju, ki nas bodo spremljale v svetem letu usmiljenja. Pripravili bomo posebno ponudbo knjig in drugih izdelkov, primernih za to leto. V tokratni prilogi Ognjišča predstavljamo izredna sveta leta. Listni koledar bo vpet v božično številko.

Druga priloga je Miklavževa ponudba. Knjige v njej so z razliko od priloge v novembrski številki, kjer so bile predvsem knjige za otroke, namenjena knjigam za odrasle in mlade. Prepričani smo, da bo v njej vsakdo lahko našel kaj zase in za decembrska obdarovanja.

Revija Ognjišče december 2015 naslovnica
Revija Ognjišče december 2015 naslovnica © Založba Ognjišče
V Božični prilogi so predstavljene naše novosti in nekateri tematski sklopi knjig. Med novostmi je knjiga p. Janeza Šamperla Angeli na poti življenja. V njej so v pesmih predstavljeni angeli, ki nas spremljajo skozi življenje od angela belega oblačila do angela smrti. Ne manjka niti priljubljeni angel varuh. Knjigo krasijo zgovorne fotografije angelov Ubalda Trnkoczya. Posnete so bile v piranskih cerkvah.

Druga novost je dvanajsta knjiga v zbirki Zgodbe za dušo z naslovom Zgodbe za skladen zakon in družino. Prva poglavja (Družina in skupnost, Spoštuj očeta in mater, Mati) govorijo predvsem o zakonskem in družinskem življenju in nam ponujajo priložnost, da bi bolje razumeli drug drugega, naslednja poglavja (Odpuščati in ljubiti, Denar ni vse; Če ni Boga, je vse dovoljeno; Sveto pismo je Božja beseda; Drugačen pogled) pa so namenjena tako zakoncem, kakor tudi drugim. Skratka, v knjigi je za vsakega nekaj.

Tretja novost Obrazi ljubezni je nastala v sodelovanje s Slovensko Karitas. Ob srebrnem jubileju Karitas prinaša zgodbe in razmišljanja ljudi, ki se pod okriljem te dobrodelne organizacije že 25 let trudijo prinašati v svet ljubezen in biti v službi človekovega dostojanstva.  

Adventni čas, v katerem se pripravljamo na praznik Gospodovega rojstva, je na poseben način namenjen tudi razmisleku o družini. To toliko bolj velja za Slovenijo, kjer bomo imeli 20. decembra referendum, na katerem bomo odločali o izredno pomembni stvari – o osnovni celici družbe – družini. Kristjani smo dolžni braniti družino, kakršna je v Stvarnikovem načrtu. Z nekaj članki predstavljamo prizadevanja ljudi, ki branijo družino in govorijo o pomenu te osnovne celice družbe.

V adventu bomo na FB Ognjišča pripravljali poseben adventni koledar. Njegova glavna tema bodo telesna in duhovna dela usmiljenja. Misli bodo povzete po knjigi papeža Frančiška Cerkev, Hiša usmiljenja. Lani se je ta oblika priprave na božič dobro »prijela«.

Že zadnjič smo vam sporočili, naročnino na Ognjišče za leto 2016: celoletna naročnina pri župnijskih uradih bo 29.70€, za posameznike po pošti pa 30,50€, cena posamezne številke pa 2,70€, 10 centov več kot doslej. Kdor zaradi trenutne socialne stiske ne more plačati naročnine, naj Ognjišča ne odpove, ampak naj se oglasi na našo upravo, da bomo našli ustrezno rešitev.

Ta številka bo prišla med vas še pred Slovenskim knjižnim sejmom, kjer bo tudi stojnica Ognjišča. Vabimo vas, da se oglasite pri njej in si ogledate naše knjižne izdaje ter jih kupite s posebnim sejemskim popustom. Pa ne samo na knjižnem sejmu, tudi sicer lahko kupite knjige in druge izdelke s popustom. Vabimo vas, da se oglasite zlasti v naših knjigarnah ali si ogledate našo spletno stran. Gotovo boste našli primerno darilo zase in za svoje najdražje.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...