Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Nadškof Alojzij Cvikl (foto: ARO)
Nadškof Alojzij Cvikl

Nadškof Cvikl: Radio Ognjišče božji dar za domovino, narod in našo Cerkev

Slovenija | 28.11.2015, 13:00

28. novembra 1994 je Radio Ognjišče začel z neprekinjenim oddajanjem 24-urnega programa iz studia v kletnih prostorih Zavoda svetega Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano. V spomin in zahvalo na 21 let prehojene poti so se večina sodelavcev ter tudi mnogi prijatelji, dobrotniki in poslušalci opoldne zbrali pri Mariji Pomagaj na Brezjah. V osrednjem slovenskem romarskem središču je sveto mašo daroval mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Radijskim sodelavcem se je zahvalil za vztrajnost in zvestobo zaupanemu poslanstvu. Meni, da je Radio Ognjišče zaradi pokončnosti in doslednosti v službi resnice prepoznan in cenjen v slovenskem prostoru.

Nadškof Cvikl je v pridigi opozoril, da danes živimo v družbi, ki jo zaznamuje soočanje in srečevanje različnih miselnih tokov in vrednot, zato se ljudje večkrat čutijo izgubljene in iščejo pot iz nepreglednosti, nereda in kaosa. "Za nas je tolažilno in pomembno, da verujemo v Božjo navzočnost, predvsem pa, da verujemo, da bo na koncu vendarle zmagalo dobro."

Pot evangelija po njegovih besedah že od svojega začetka kaže Radio Ognjišče ter s tem prinaša Jezusovo sporočilo upanja in ljubezni. "To je velik in resničen Božji dar in blagoslov za našo domovino in naš narod, še prav posebej za Cerkev na Slovenskem, saj verni prek oznanjevanja radia doživljamo Božjo bližino in medsebojno povezanost."

Nadškof Cvikl je spomnil, da je svet danes preplavljen z množico informacij, številne so nasprotujoče in enostranske, zato povzročajo zmedo. A poslanstvo Radia Ognjišče je drugačno. "Radio Ognjišče želi človeka usmeriti na pot iskanja resnice, ob tem pa vlivati človeku pogum, zaupanje in življenjsko moč." Nadškof Cvikl se je zahvalil našemu radiu, ker je mnogokrat glas starejših, bolnikov in invalidov, ker si prizadeva za ohranitev vrednote družine, ker je tudi vse bolj glas mladih in odprt do vseh ljudi. "Za mnoge ste smerokaz in vodnik, za druge prijatelj in tisti, ki ga ne razočara. Ostanite še naprej prinašalci tistih pravih besed, ki ostanejo, ki edine lahko obrodijo svoj sad in prinašajo Božji blagoslov," je zaželel nadškof Cvikl in Radiu Ognjišče čestital ob rojstnem dnevu. Kot je še dodal, naj nas radijce pri pomembnem in odgovornem delu spremljata milost Božjega blagoslova in varstvo Božje Matere Marije.

Marija Pomagaj na Brezjah
Marija Pomagaj na Brezjah © Robert Božič
Pridiga nadškofa Alojzija Cvikla v celoti

Spoštovani g. direktor Radia Ognjišče msgr. Franc Bole, glavni in odgovorni urednik msgr. Franci Trstenjak, dragi sodelavci, dragi prijatelji in dobrotniki radia Ognjišče, vsi, ki ste zbrani tukaj v bazilik Matere Božje na Brezjah in vsi, ki ste z nami povezani preko radijskih valov!

Zbrali smo se k sv. daritvi na zadnji dan cerkvenega leta in ob 21. rojstnem dnevu radia Ognjišče. Bogu se želimo zahvaliti za dar, ki ga Radio ognjišče predstavlja za naš slovenski prostor.

Božja beseda nam pravi, da ima naša zgodovina, ki jo dostikrat zaznamuje sovraštvo, surovost, zlaganost, zvijačnost, in še bi lahko naštevali, svoj konec. Na koncu zgodovine bo zavladala svetost, ki pa prihaja od Boga Najvišjega.

Zelo konkreten v tem smislu je evangeljski odlomek, ki ima v mislih logiko tega sveta, kjer je ves poudarek na sedanjem trenutku, na hrani, pijači, na uživanju. Kakor, da bi obstajalo samo to življenje in je zato potrebno tostransko življenje, kar najbolj izkoristiti. Evangelij tako opozarja na zanke, v katere se lahko človek v tem življenju hitro ujame: lahko sta to hrana in pijača, lahko je porabniška miselnost, pehanje za denarjem, iskanje ugodnosti in pravic na račun drugega in še marsikaj …

Naše življenje pa je v resnici romanje v večnost in pričakovanje drugega Gospodovega prihoda. Zato naj bi zemeljsko življenje jemali, kot čas danih možnosti za uresničevanja evangeljskih vrednot.

Danes živimo v družbi, ki jo zaznamuje soočanje in srečevanje različnih miselnih tokov in vrednot. Mnogi doživljajo to, kot nekaj nepreglednega, kot nered, kaos v katerem se več ne znajdejo. Zato se večkrat ljudje čutijo izgubljene in iščejo pot iz takšne zmedene situacije.

Molitev za vrednoto družine
Molitev za vrednoto družine © Robert Božič
Prvi kristjani so živeli v podobnem okolju. V družbi so bili manjšina in rimski zakoni so bili večkrat v čistem nasprotju z evangelijem. Imeli so pa eno: živo so doživljali bližino Vstalega in dar Božjega Duha, ki jim je v težkih trenutkih dajal moč ter jih navdihoval pri njihovih odločitvah.

Zadnji dan cerkvenega leta nas tako vabi k odgovornosti, da nebi postali jetniki logike tega sveta, saj ima naše zemeljsko romanje in vsa človeška zgodovina svoj cilj, kateremu se smemo bližati polni upanja. Ob koncu časov nas vse pričakuje Bog, in nas vabi, da se mu že v tem življenju izročimo in vanj postavimo svoje upanje.

Svet, zgrajen na denarju, dobičku, moči, tudi za ceno nepoštenosti in zločinov, takšen svet, čeprav smo se morda naj navadili, je obsojen na konec. Pred nami se rojeva drug svet. Svet, ki je Božji in je večen. Vsak od nas je poklican da prispeva svoj delež pri rasti tega novega sveta. To hkrati pomeni za nas vabilo, da bi na vse stvari gledali v božji luči, se pravi z vero v Boga, ki nas je poklical v bivanje, ki nas vodi po življenjski poti in nas, kadar zaidemo, vedno znova vabi in po spravi z njim tudi sprejema nazaj na pravo pot.

Za nas je tolažilno in pomembno, da verujemo v Božjo navzočnost, predvsem pa da verujemo, da bo na koncu vendarle zmagalo dobro. To hkrati pomeni, da ljudje nismo prepuščeni silam zla in kaosa, da nismo prepuščeni samemu sebi, ampak nas spremlja ljubeča roka Njega, ki ljubeznivo bedi nad vsakim od nas.

Bogu danes izražamo hvaležnost za prisotnost Radia Ognjišče v našem slovenskem prostoru in kulturi. Snovalci in sodelavci radia Ognjišče so od vsega začetka radia, kazali pot evangelija in s tem prinašali Jezusovo sporočilo upanja in ljubezni. To je velik in resničen Božji dar in blagoslov za našo domovino in naš narod, še prav posebej za Cerkev na Slovenskem, saj verni preko oznanjevanja radia doživljamo Božjo bližino in medsebojno povezanost.

Hvala vodstvu in vsem sodelavcem Radia Ognjišče, da vztrajate in ostajate zvesti poslanstvu, kateremu se je Radio Ognjišče zavezal ob svoji ustanovitvi. Vztrajati, pomeni ostati trden, trden in pokončen kljub kdaj nenaklonjenim vetrovom ter glasnemu ali tihemu nasprotovanju. Prav zaradi vaše pokončnosti in doslednosti v službi resnice ste v slovenskem prostoru prepoznavni in cenjeni.

Hvala vsem, ki oblikujete oddaje v Duhu evangeljskih vrednot in na način, ki je današnjim ljudem blizu, da ga človek razume in ga lahko sprejme.

Svet je danes preplavljen z množico informacij. Mnoge v svet poslane informacije si med seboj nasprotujejo. Nekateri pošiljajo v svet enostranske informacije, ker za njimi stojijo različni lobiji, ki na ta način širijo svojo miselnost in kdaj tudi namerno delajo zmedo. Ljudje ob tem upravičeno postajamo nezaupljivi, razočarani, saj se včasih zdi, kot da povprečen človek ostaja nemočen, da bi zvedel, kaj je resnica. Mnogi se zaradi tega začno zapirati in umikati v svoj svet ter niso več pripravljeni več aktivno delovati in sodelovati.

Radio Ognjišče želi človeka usmeriti na pot iskanja resnice, ob tem pa vlivati človeku pogum, zaupanje in življenjsko moč.

Hvala, dragi sodelavci radia, da ste mnogokrat glas tistih, ki nimajo glasu, ali so na kakršen koli način odrinjeni na rob družbe. Še posebej ob tem mislim na starejše, bolnike, invalide.

Hvala tudi da ostajate zvesti in si prizadevate za ohranitev vrednote družine. Za našo srečno prihodnost je tako zelo pomembno, da družinska skupnost ostane varen in trden dom, kraj, kjer se bodo otroci učili zaupanja v materinem naročju in ob očetovi rami. Spoštovati vrednoto naravnega družinskega življenja je najdragocenejša dota staršev za otrokovo življenje in za rast v solidarnosti in odgovornosti.

Ob tem pa ste vedno bolj tudi glas mladih, vseh tistih ki iskreno in odgovorno iščejo pot v samostojno življenje in se usposabljajo za prevzemanje odgovornih vlog in nalog v naši družbi in Cerkvi. Tako je cilj Radia Ognjišče odprtost do vseh ljudi. Mnogim je program vašega radia redni spremljevalec preko dneva mnogim pa tudi krajša dolge nočne ure.

Mnogi poslušalci povedo, da radio Ognjišče sprejeli za svoj radio, kjer se v programu radia preprosto prepoznajo, saj je v programu posredovana bogata kulturna in cerkvena dediščina.

Ob 21- letnici radia iskreno čestitam vodstvu in vsem sodelavcem v svojem imenu in imenu vseh poslušalcev. Spodbujam vas in molim, da boste ostali tudi še naprej glasniki veselega evangeljskega sporočila ter prinašalci resnice in upanja.

Radio Ognjišče postaja velika družina. Tej družini pripadate najprej vsi odgovorni pri radiu, ki z velikim zagonom, odgovornostjo in veseljem ustvarjate oddaje. Na drugi strani pa tej družini pripadajo poslušalci, ki se čutijo po vas nagovorjene in jih vaše besede odpirajo za Boga in poglabljajo vero.

Za mnoge ste smerokaz in vodnik, za druge prijatelj in tisti, ki ga ne razočara.

Ostanite še naprej prinašalci tistih pravih besed, ki ostanejo, ki edine lahko obrodijo svoj sad in prinašajo Božji blagoslov!

Naj vas pri tem vašem pomembnem in odgovornem delu še naprej spremlja milost Božjega blagoslova varstvo Božje Matere Marije, h kateri sodelavci tako radi poromate in jo častite.

Amen

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...