Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Jure Vončina (foto: MKGP)
Jure Vončina

Zelenjavna veriga Quo vadis?

Kmetijstvo | 17.11.2015, 13:45

"Na nek način je to protest proti neuspešnemu dialogu, ki sem ga vodil zadnja dva meseca z ministrstvom in ko človek presodi, da je neuspešen, se odloči za korak, da prepusti funkcijo nekomu, ki bo v teh pogajanih oziroma dialogu bolj uspešen," je o razlogih za svoj korak v nedeljski kmetijski oddaji povedal Jure Vončina, direktor Kmetijske zadruge Krka, ki je 6. novembra odstopil z mesta predsednika t.i. Zelenjavne verige.

Ugodno pridelovalno leto je narekovalo pazljivost

Letošnje pridelovalno leto je bilo v pridelavi zelenjave ugodno, je povedal Vončina: "Letos smo se soočali z dobrimi klimatskimi razmerami, posledično so bili pridelki kar nekaj boljši od pričakovanih in dejstvo, da je ruski trg zaprt in da smo pričakovali viške (zelenjave) predvsem iz Španije, Italije in Nizozemske, je bilo tisto, ki nas je navdajalo s previdnostjo, da opozarjamo, da se bodo zgodili viški. Glede na to, da Evropa predvideva Uredbo za umik s trga in da smo v Sloveniji, kot državi, ki v preteklosti ni izvažala na ruski trg dobili možnost izločiti 3000 ton sadja in zelenjave, smo opozarjali resorno ministrstvo, da želimo, da se pravočasno sprejme uredba. Kajti prvi dnevi avgusta so tisti kritični¸, ko se tudi sicer soočamo z malenkostnimi viški, letošnje leto ap je to preseglo vse meje!"

Od leporečja k dejanjem

Slovenija je po sprejetju Evropske uredbe, za sprejetje nacionalne uredbe potrebovala 20 dni. nacionalna uredba je bila sprejeta 28. avgusta, pravi Vončina, ki dodaja: "Žalosti pravzaprav dejstvo, da nas lanska šola, ki je bila draga za zelenjadarje, ni naučila nič, da bi v letošnjem letu popravili to napako. In ko ni komunikacije, ko se ne usedemo in pogovorimo, kaj smo naredili narobe, kaj zelenjadarji očitamo pri nacionalni uredbi, človeka navdaja s strahom, kaj se b0o zgodilo prihodnje leto, ker ruskega embarga kar tako ne bo konec..."

Vončina je prepričan, da bomo na področju pridelave zelenjave morali od leporečja preiti k dejanjem.  V nacionalnih strategijah imamo zapisano, da naj bi stopnjo samooskrbe na področju zelenjave dvignili na 80 odstotkov, s potezami kakršna je bil letošnji način umika sadja in zelenjave s trga, pa bomo uspeli stopnjo samooskrbe krepko znižati. Kljub temu pa dodaja: "Mislim da je potenciala dovolj, da so kemtje pripravljeni, da imamo potencial velikega števila delovnih mest na zelenjadarskih kmetijah in se bi na tem področju dalo marsikaj narediti."

Vončina je v nedeljski kmetijski oddaji izrazil tudi prepričanje, da je nujno stopiti skupaj, ne pa se tri mesece prepričevati, kdo ima prav. "Verjamem, da mi kot pridelovalci lahko še marsikaj storimo, da bi bilo boljše, ne čakamo samo na poteze drugih, si pa včasih seveda ogorčen, ko vendarle upaš, da nekdo stoji za tabo, da boš podprt v prizadevanjih, za dvig samooskrbe."

In kako Vončina vidi aktualni kmetijski trenutek v dneh, ko veliko govorimo o slovenski hrani: "Ta trenutek breme katastrofalnih razmer v letošnji sezoni nosijo izključno pridelovalci zelenjave. Mi smo pa spet polni lepih besed, kako je breme treba razporediti med vse člene v verigi, nekaj nosijo trgovci, nekaj nosijo pridelovalci... ne v tem trenutku strošek oziroma breme te sozeno nosijo izključno pridelovalci. In jaz bi predlagal, da vsi tisti, ki smo odgovorni za te zadeve, najdemo čas in se pri pridelovalcih pogovorimo o letošnjih razmerah."

Prisluhnite posnetku nedeljske kmetijske oddaje!

Kmetijstvo
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.