Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
JRS, logo (foto: jrs.rkc.si)
JRS, logo

Obličje Evrope se spreminja

| 15.11.2015, 19:31 Matjaž Merljak

Gost novembrske oddaje Gradimo odprto družbo je bil direktor Jezuitskega združenja za begunce Slovenije, p. Robin Schweiger, ki se je udeležil srečanja mreže Jezuitskih združenj za begunce v Evropi. V oddaji ste lahko slišali tudi različne novice z begunsko tematiko.

Srečanje je bilo pomembno, saj so se na njem seznanili s trenutno situacijo v različnih državah na balkanski begunski poti. Ustavili so se pri novem projektu Skupnost in solidarnost, ki naj bi se razvil v večjih državah v Evropi in bi pomagal k pozitivnemu odnosu do migrantov, saj je v zadnjem času opaziti trend strahu in sovražnosti do tujcev.

Večina beguncev in migrantov na balkanski poti prihaja iz vojnih področij Sirije, pa tudi Afganistana in Iraka, nekaj tudi od drugod. Ti potem najprej pridejo do Grčije, največ jih pride na otok Lesbos in potem naprej proti ciljni državi Nemčiji. V Turčiji v begunskih taboriščih čaka še 2,5 milijona beguncev, največ iz Sirije ... Nihče ne ve, kako se bo to končalo, kaj se bo zgodilo, če bo Nemčija zaprla mejo z Avstrijo. Sicer pa Nemčija že vrača begunce v izvorne države, kjer ni težav. A obličje Evrope se že spreminja in nihče ne ve, kako se bo to končalo ...

p. Robin Schweiger
p. Robin Schweiger © ARO
P. Schwiger je povedal, kako Jezuitsko združenje za begunce Slovenije sodeluje z nevladnimi organizacijami in vladnimi institucijami, pa tudi nekaj svojih izkušenj s srečanje z begunci in migranti v Dobovi in v begunskem centru na Hrvaškem je delil z nami.


Obisk iz Rima

Od 4. do 7. novembra 2015 je bil na obisku v Sloveniji g. Karel Zelenka iz mednarodnega Jezuitskega združenja za begunce s sedežem v Rimu. Namen kratkega obiska je bil seznaniti se z trenutno begunsko situacijo v Sloveniji in poizvedovati, če potrebuje Jezuitsko združenje za begunce Slovenije kakšno pomoč. S slovenskim provincialom p. Ivanom Brescianijem sta obiskala Šentilj in Dobovo in se srečala z ljudi na licu mesta. Ob koncu obiska se je g. Karel Zelenka tudi srečal z g. Imrezom Jerebicem iz Slovenske Karitas.

Življenje v Siriji

Direktor Sirskega Jezuitskega združenja za begunce p. Nawras Sammour pravi, da je življenje v Siriji zelo težko. Hrana in voda imajo astronomske cene, doživljajo dnevni izpad elektrike, uničena stanovanja so norma. Na vprašanje ali vidi prihodnost odgovarja, da živijo obdobje negotovosti. Rešitev konflikta v državi ni odvisna samo od Sirijcev. Doseči je treba mir na regionalni in mednarodni ravni, in ne samo na nacionanlni ravni. Ljudje so izčrpani in si želijo samo miru.

Predavanje v Kopru

V sredo 7.oktobra je direktor Jezuitskega združenja za begunce Slovenije p. dr. Robin Schweiger imel predavanje v koprski stolni župniji. Predstavil je trenutno begunsko in migracijsko situacijo v Sloveniji in v Evropi. Po nagovoru je sledila še živahna razprava, kjer so mnogi predstavili svoje izkušnje z begunskim svetom.

Srečanje z državnim sekretarjem na Ministrstvu za notranje zadeve

V torek 3. novembra dopoldne so se predstavniki nevladnih organizacij srečali z državnim sekretarjem na ministrstvu za notranje zadeve g. Boštjanom Šeficem. Namen srečanja je bilo predvsem si izmenjati novice iz terena glede begunske problematike in se pogovoriti kako najbolje pomagati beguncem in migrantom, ki so na poti v Nemčijo. Srečanja se je udeležil tudi direktor Jezuitskega združenja za begunce Slovenije.


Zahvaljujemo se vsem, ki podpirate delo Jezuitskega združenja za begunce Slovenije:  Slovenski provinci Družbe Jezusove in številnim dobrim ljudem, ki preko te oddaje pomagate beguncem, tujcem in prosilcem za mednarodno zaščito.

Če želite tudi vi pomagati ljudem, ki zaradi preganjanja iščejo miru kot begunci po svetu, pokličite JRS Slovenije na tel. 01/430-00-58 ali na mobilno številko 031/636-964. Veseli bodo vaše pomoči.

Naslednja oddaja bo v nedeljo, 20. decembra 2015, ob 18.30.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...