Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Na volitvah v Argentini slavil Macri, ki pa nima večine v parlamentu

Svet | 23.11.2015, 15:15 Andrej Šinko

Argentinci so v včerajšnjem drugem krogu volitev za novega predsednika države izvolili kandidata desne opozicije Mauricia Macrija. V tej južnoameriški državi se tako končuje 12 let vladavine levo usmerjene vlade, Macri pa je že napovedal, da z njim prihaja novo obdobje. Njegov rival Daniel Scioli je priznal poraz.

Župan prestolnice Buenos Aires Mauricio Macri je v drugem krogu predsedniških volitev osvojil 52 odstotkov glasov. Ob tem pa poudaril, da je to zgodovinski dan, sprememba obdobja, ki bo čudovita. „Hvala,da ste verjeli, da lahko skupaj zgradimo Argentino, o kateri sanjamo. Hvala,“ je dejal Macri, ki je obljubil tudi, da ne bo izgubljal časa za maščevanje ali poravnavanje računov, ampak bo nemudoma začel graditi državo brez revščine, mamil in z okrepljeno demokracijo. Njegov protikandidat Daniel Scioli pa je po prejetih 48 odstotkih glasov moral priznati poraz. „Ljudje so izbrali novega predsednika. Po telefonu sem mu zaželel veliko uspeha v dobro države,“ je dejal.

Po zmagi Macrija je pričakovati liberalizacijo argentinskega gospodarstva, saj je favorit velikih podjetij in je napovedal tudi omilitev omejitev pri uvozu in nakupu ameriških dolarjev. Scioli je opozarjal, da bo to povzročilo veliko devalvacijo pesa in zmanjšalo prihodke povprečnih državljanov. Analitiki opozarjajo, da bo Macri svoje reforme težko spravil skozi kongres, saj nima večine ne v spodnjem ne v zgornjem domu. Pričakovati pa je tudi boljše odnose s tujino, predvsem z Veliko Britanijo in ZDA. Macri napoveduje tudi, da se bo pogajal s tujimi posojilodajalci, ki tožijo Argentino pred ameriškimi sodišči zaradi neplačanih dolgov.

Z njegovo zmago se sicer končuje vladavina zakoncev Kirchner, dosedanje predsednice države in njenega pokojnega moža Nestorja, najbolj vplivnega para v državi od Juana in Evite Peron.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...