Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Na kongresu CSU zaradi migracij oster spopad Merklove in Seehoferja

Slovenija | 22.11.2015, 05:55

V Münchnu se je včeraj sklenil dvodnevni kongres bavarske CSU, Krščansko-socialne unije, ki je skupaj s CDU že vrsto let vladajoča stranka v Nemčiji, kongresa pa se je udeležil tudi predsednik SDS Janez Janša. Kot so zapisali na spletni strani SDS je bil kongres v znamenju razprav o migracijah in integraciji beguncev ter migrantov v nemško družbo.

Besedilo, ki je objavljeno na spletni strani SDS objavljamo v celoti.

Člani stranke, javnost in politični analitiki z zanimanjem pričakovali nastop Angele Merkel in odzive na njen govor, predvsem s strani bavarskega ministrskega predsednik Horsta Seehoferja. Seehofer, ki je tudi sicer oster kritik Merklove, se je z zvezno kanclerko na kongresu spopadel na odprti sceni. Od zvezne vlade je ponovno terjal, da mora Nemčija določiti zgornjo mejo števila migrantov, ki jih še lahko sprejmejo. Slogan kongresa CSU „Nemčija potrebuje močno Bavarsko,“ je bil precej poveden za čas, v katerem se sedaj nahaja Nemčija.

Zaradi migrantske krize in zaradi različnih pogledov znotraj CDU/CSU je bil ta kongres eden najpomembnejših v zgodovini te stranke, ki je prav na tem kongresu proslavila sedem desetletij svojega obstoja. Bavarska je od vseh nemških zveznih držav najbolj na udaru migrantskega vala in stališča CSU se glede te problematike velikokrat razlikujejo od njihove sestrske stranke CDU. CSU že od vsega začetka migrantskega (na)vala poudarja, da Nemčija ne more sprejeti vseh migrantov, ki bi si želeli v to državo, hkrati pa dodajajo, da morajo biti pravila natančno določena. Predvsem pa je treba dosledno ločevati med begunci, ki so to postali zaradi posledic vojne, in migranti ter migracijami, ki so ekonomske narave.

V razpravah na kongresu je tudi bilo slišati, da je nemško ljudstvo zaradi migracij bolj vznemirjeno kot je to mogoče zaslediti v medijih, kar spominja na slovensko situacijo. Nekdanji ministrski predsednik Bavarske dr. Edmund Stoiber je bil v svojem nastopu zelo odločen: „Burka ne spada v našo odprto družbo. To je dejstvo.“ Begunci so v Nemčiji dobrodošli, vendar morajo sprejeti njihovo kulturo in način življenja.

Nemčija je uspešna predvsem zaradi reda in spoštovanja pravil, vendar smo na kongresu CSU lahko slišali, da je na primeru azila in azilne politike spoštovanje teh pravilih padlo na celi črti. Mnogi so tudi poudarjali, da je nedopustno sprejemanje migrantov brez dokumentov.

Predsednik SDS Janša se je ob robu kongresa sestal z mnogimi vodilnimi nemškimi politiki. Med drugimi tudi s Hans-Peter Friderichom, nekdanjim ministrom za notranje zadeve Nemčije in članom vodstva poslanske skupine CDU/CSU v nemškem parlamentu, ki je bil v pogovoru zelo jasen. Dejal je, da bo morala Nemčija v kratkem omejiti sprejem migrantov in hkrati dodal, da morajo države spoštovani schengensko mejo. Janša je imel tudi srečanja z bavarskimi gospodarstveniki in ministrskim predsednikom Bavarske. Nemške kolege so seveda najbolj zanimala ravnanja Slovenije ob tej migrantski krizi, saj je poleg Grčije ravno Slovenija tista država, kjer je padla schengenska meja in imajo zaradi tega velike probleme tako v Nemčiji kot tudi v Avstriji.

Vir: SDS

Slovenija, Svet, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...