Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Notranji in pravosodni ministri povezave danes o krepitvi nadzora na zunanji meji

Svet | 20.11.2015, 00:30

Pred nami je še en izredni sestanek na ravni Evropske unije po pokolu v Parizu. Notranji in pravosodni ministri povezave bodo danes v Bruslju razpravljali predvsem o krepitvi nadzora na zunanji meji. Teroristična grožnja in begunsko-migracijska kriza sprožata vse več pozivov k reformi schengenskega prostora, ob tem se pojavljajo se ideje o "mini schengnu".

K izrednemu sestanku notranjih in pravosodnih ministrov osemindvajseterice je po krvavem napadu, ki jo je pretresel pred točno tednom dni, pozvala Francija. Med drugim pričakuje izmenjavo informacij in zagotovitev sistematičnega nadzora na zunanji meji Evropske unije, tudi z revizijo schengenskih pravil, konkretne zaveze o evropskem sistemu izmenjave podatkov o letalskih potnikih (PNR) in tudi učinkovitejši nadzor nad strelnim orožjem.

Schengen

Največ besed se bo po pričakovanjih sukalo o krepitvi nadzora na zunanji meji povezave. Na pobudo Francije bodo notranji in pravosodni ministri osemindvajseterice predvidoma podprli takojšnje izvajanje potrebnega sistematičnega in usklajenega nadzora na zunanji meji tudi za državljane Evropske unije, ki drugače uživajo pravico do prostega gibanja v schengenskem prostoru. Zavezali naj bi se tudi k izvajanju sistematične registracije in jemanja prstnih odtisov vseh prebežnikov, ki vstopajo v schengensko območje, in k njihovemu preverjanju v kazenskih in terorističnih podatkovnih bazah. Dogovorili naj bi se tudi za okrepitev nadzora na najbolj izpostavljenih zunanjih mejah z namestitvijo sil za hitro posredovanje znotraj agencije Frontex in dodatnih policistov.

Ob tem se pojavljajo težnje po radikalnejših rešitvah. Po poročanju nekaterih medijev naj bi vlada v Amsterdamu preučevala možnost vzpostavitve manjšega območja brez notranjih meja, v katerem bi bili poleg Nizozemske le še Belgija, Luksemburg, Nemčija in Avstrija. Nekakšno "mini schengen območje" bi delovalo skupaj in bolj natančno nadziralo svoje zunanje meje ter prihajanje številnih prosilcev za azil. Šlo naj bi za ukrep v skrajni sili, če v begunsko-migracijski krizi res ne bo delovalo nič drugega. "Govoric ne bomo komentirali, nobenega uradnega predloga nismo prejeli," so ob tem sporočili iz Evropske komisije. Kot so dodali, bo priložnost za različne ideje današnji sestanek. Po neuradnih informacijah ni pričakovati, da bi katera članica odprla razpravo o ideji "mini schengna".

Sistem PNR

Eden od že dolgo načrtovanih ukrepov v boju proti terorizmu je sistem PNR, ki bi ga morala povezava sprejeti do konca leta. Že vrsto let se zapleta zaradi pomislekov o nezadostni zaščiti zasebnosti. Vključeval naj bi namreč podatke o potnikih, ki jih letalski prevozniki ali potovalne agencije shranijo ob nakupu letalske vozovnice: ime, naslov in telefonska številka, datum in končni cilj potovanja, način plačila, številka kreditne kartice in podobno. Glavno odprto vprašanje je, ali naj sistem PNR velja tudi za notranje lete ali le za tiste v Evropsko unijo in iz nje.

Otežitev dostopa do strelnega orožja

Notranji in pravosodni ministri povezave bodo predvidoma pozdravili sveženj ukrepov za otežitev dostopa do strelnega orožja v osemindvajseterici, ki ga je ta teden predstavila Evropska komisija. Predlagala je popolno revizijo direktive o pridobivanju in posedovanju strelnega orožja, ki določa pravila za dostop posameznika do orožja in prenos orožja v ostale članice osemindvajseterice. Predvidene spremembe vključujejo strožja pravila za prepoved nekaterih polavtomatskih orožij za posameznike in za pridobitev orožja ali delov orožja na spletu, boljšo sledljivost orožja ter strožje pogoje za onesposobljeno orožje in za zbiralce orožja.

Svet, Evropska Unija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.