Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Dijaki ob vstopu v novo šolsko leto (foto: Zavod sv. Stanislava)
Dijaki ob vstopu v novo šolsko leto

Kakšna je prihodnost katoliškega šolstva?

Slovenija | 18.11.2015, 12:41 Marjana Debevec

V Rimu se začenja svetovno srečanje Kongregacije za katoliško vzgojo. 1.500 delegatov s celega sveta ukvarjalo z vprašanji prihodnosti katoliškega šolstva. Srečanje, ki bo prvo te vrste je namreč naslovljeno Vzgoja in izobraževanje danes in jutri: Vnema, ki se ponovno vrača.

V letošnjem letu obeležujemo petdeseto obletnico koncilske izjave Gravissimum Educationis in petindvajseto obletnico apostolske konstitucije Ex Corde Ecclesiae. Obe obletnici sta predstavljali dovolj velik povod, da je Kongregacija že pred letom in pol začela s pripravami slovesnosti v počastitev teh pomembnih mejnikov. Del kongresa bo tako namenjen tudi pogledu nazaj in kritičnemu pogledu na prehojeno pot.

Kongregacija za katoliško vzgojo je pred dobrim letom objavila delovni dokument, ki je želel nasloviti nekatera najbolj pereča vprašanja, ki se postavljajo pred katoliške šole in univerze po svetu. Na krajevne cerkve je naslovila tudi vprašalnik, s katerim je želela pridobiti še boljši vpogled v realno situacijo na terenu. Odzivno poročilo za Slovenijo je pripravil Inštitut za raziskovanje in evalvacijo šolstva, ki deluje v okviru Zavoda sv. Stanislava.

Prvi del srečanja bo namenjen prav predstavitvi, pregledu in razpravi o poročilu, ki ga je Kongregaciji pripravila na podlagi prejetih odgovorov na objavljeni vprašalnik. V nadaljevanju bodo sledile ločene razprave o univerzah in drugih katoliških šolah, v katerih bodo na več okroglih mizah svoje poglede delili ugledni strokovnjaki s področja šolstva in pedagogike.

V soboto bodo kongres sklenili s srečanjem s svetim očetom, ki bo nagovoril udeležence in odgovoril na nekaj njihovih vprašanj.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.