Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Francija je članice Evropske unije zaprosila za vojaško pomoč

Svet | 17.11.2015, 15:37 Andrej Šinko

Francija je po terorističnih napadih v Parizu članice Evropske unije zaprosila za vojaško pomoč. Ob tem se sklicuje na člen pogodbe Evropske unije o vzajemni obrambi, ki predvideva pomoč držav unije članici, ki je žrtev oboroženega napada na njenem ozemlju. To je prva tovrstna prošnja v zgodovini osemindvajseterice, obrambni ministri držav unije pa so jo soglasno podprli.

Francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian je članice Evropske unije zaprosil za pomoč v francoskih vojaških operacijah v tujini in v boju proti skrajni sunitski skupini Islamska država. Pojasnil je, da Francija v operacijah ne more delovati sama. Ob tem pa je dodal, da so ministri iz drugih držav izrazili solidarnost. »Zelo cenim, da so praktično vse članice dejale, da ne gre samo za Francijo, ampak, da je prizadeta celotna Evropa, in da so v tem času vsi Francozi,« je dodal.

Francija je za pomoč zaprosila na podlagi člena pogodbe Evropske unije, ki ureja vzajemno obrambo in predvideva pomoč držav unije članici, ki je žrtev oboroženega napada na njenem ozemlju. Visoka zunanje politična predstavnica povezave Federica Mogherini je podrobneje pojasnila, obveznosti ostalih članic povezave. »Druge članice so obvezane nuditi pomoč in podporo z vsemi sredstvi, ki jih imajo na voljo. Kar je tudi v skladu 51. členom ustanovne listine Združenih narodov,« je pojasnila, in dodala še, da v omenjenem primeru ne gre za pomoč Evropske unije, ampak dvostransko dogovorjeno podporo drugih članic. Zato se bodo francoske oblasti morale še danes in v prihodnjih dneh dogovoriti o konkretni pomoči.

Češki obrambni minister Martin Stropnicky je ob prihodu na srečanje spregovoril tudi o točno določenem načinu, kako bi lahko države lahko pomagale Franciji. »S tesnejšim sodelovanjem na področju izmenjave informacij, tudi tistih zaupnih. Pomembno je namreč poznati stvari o pripravah oziroma načrtih teroristov oziroma njihovih dejanj. In to je potrebno obravnavati zelo resno,« je menil. Irski obrambni minister Simon Coveney pa je izrazil upanje, da teroristična dejanja ne bodo še bolj razbila Evropske unije. »Upam, da to kar se je zgodilo v preteklih dneh ne bo spodkopalo osnovne ideje Evropske unije, se pravi prostora v katerem se ljudje lahko prosto gibljejo v druge države. V tem trenutku se znotraj Evropske unije spet vzpostavljajo meje, kar je izredni mirovni projekt, to pa je tudi Evropska unija v izhodišču,« je pojasnil.

Svet
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...