Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Cleveland, Sveti Vid (foto: Tone Ovsenik)
Cleveland, Sveti Vid

Zahvalni dan v Clevelandu

| 29.11.2015, 19:37 Matjaž Merljak

Pretekli četrtek je naša dežela praznovala takozvani Zahvalni dan, Thanksgiving Day. V cerkvah so bile darovane maše v ta namen, v zahvalo Stvarniku za dobro letino in vse kar smo prejeli.

Začetki tega praznika segajo v prva leta prišlekov v to novo deželo. Že ob začetku so se zbrali v jesenskem času in se zahvalili Božji Previdnosti za srečno preživeto leto in naravne prejete dobrote. Danes je to seveda bolj praznik pojedine in drugih družabnih prireditev, kot so praznične parade v večjih mestih. Je pa tudi dan, ko se družine zberejo ob domači mizi, saj nekateri potujejo dolge milje da so prisotni v družinskem krogu. Po poročilih je letos potovalo rekordno število ljudi v domači krog.

Zahvalni dan pri nas v Clevelandu vidi veliko zbiranje ljubiteljev narodno-zabavne glasbe v slovensko ameriškem stilu. Že več kot 50 let se nadaljuje ta tradicija, ki jo je začel radijec Tony Petkovšek leta 1963. Po popularnosti se je vse to razširilo v tridnevni festival v velikem hotelu v centru mesta. Obiskovalci tega festivala pridejo iz mnogih držav, Kanade in celo iz Evrope. Letos je posebni gost tega festivala Denis Novato iz Slovenije. V teku teh treh dneh so tudi posebno počastili dve skladbi, ki sta največkrat prevajani na odrih in to sta; Avsenikova Na Golici, v spomin Slavka Avsenika in pa narodna pesem V dolini tihi, ki jo je populariziral Lojze Slak. Sedaj po upokojitvi Tonyja Petkovška to zadevo nadaljuje Polka Hall of Fame, ki ima sedež v predmestju Euclid.

Mesečnik Slovenski ameriški časi je v novembrski izdaji objavil imena darovancev v sklad za misijonske pomoči Petru Opeka, ki deluje na Madagaskarju že 42 let. Misijonar Opeka je bil sicer gost župnije Marije Vnebovzete za praznik Vseh svetih prvega novembra. Daroval je sveto mašo in po njej smo se zbrali v dvorani ob kosilu, kjer nas je on nagovoril in opisal njegovo delo. Misijonska znamkarska akcija je navduševala navzoče v finančno pomoč. Odziv je bil sijajno dober, saj so posamezniki in organizacije, teh je bilo več kot 250, darovale kar lepe vsote, vse od 20 tisoč, deset tisoč, pet tisoč in manj. Misijonar Opeka je bil izredno vesel in hvaležen za dobrosrčnost clevelandskih Slovencev.

Z današnjo prvo adventno nedeljo se tudi pričenjajo priprave na božični čas. V župnijskih oznanilih vabita obe župniji, Sveti Vid in Marija Vnebovzeta k čiščenju cerkva zunaj in znotraj. Objavljen je tudi že urnik teh del in božično okraševanje ter postavljanje jaslic pred praznikom. Župnika Kumše in Božnar se že v naprej zahvaljujeta vsem dobrim ljudem, ki priskočijo na pomoč, da bo praznik spet po slovensko slavnosten.

Obe slovenski sobotni šoli se pripravljajta na Miklavžev prihod naslednji konec tedna. Pri Mariji Vnebovzeti bo Miklavževanje v soboto zvečer in pri svetem Vidu bo otroški svetnik razveselil mladino prihodnjo nedeljo popoldne.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...