Alen SalihovićAlen Salihović

Hubert Budai prejel Einspielerjevo nagrado

| 25.11.2015, 12:26 Matjaž Merljak

V Tischlerjevi dvorani Mohorjeve v Celovcu sta Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) in Krščanska kulturna zveza (KKZ) v ponedeljek, 23. novembra 2015, podelila 24. Einspielerjevo nagrado. Prejel jo je novinar in vodja regionalne pisarne dnevnika Kleine Zeitung Hubert Budai, in sicer zaradi zavzemanja za enakopravnost koroških Slovencev ter za pospeševanje medsebojnega spoštovanja in sprejemanja.

Tako kot tudi prejšnje Einspielerjeve nagrajence tudi Huberta Budaija odlikuje njegov pozitivni pristop do slovenske narodne skupnosti na Koroškem. Ko je leta 2001 prevzel vodstvo regionalne pisarne Kleine Zeitung v Velikovcu, je kot izziv videl poročanje in javno predstavljanje kulturne raznolikosti kot posledice dvojezičnosti na južnem Koroškem ter na sploh predstavljanje celotnega kulturnega spektra te regije, piše na spletni strani slovenskega uredništva ORF v Celovcu.

Predsednik KKZ Janko Krištof je v nagovoru dejal, da si je odlikovanje več kot zaslužil zaradi njegove doslednosti in vztrajnosti.

Hubert Budai je nagrado prejel, ker se je skupaj s svojo ekipo zavzemal in se še zavzema za enakopravnost koroških Slovencev, tako kot tudi tisti, po katerem je nagrada poimenovana: duhovnik, politik in publicist Andrej Einspieler. Tako pa je poudaril slavnostni govornik, predsednik NSKS Valentin Inzko. Kot je dejal, je Einspieler kot publicist v svojih glasilih nagovarjal „nemškega brata“ v deželi, Budai pa nagovarja „slovenskega brata in sestro“. V svojo redakcijo je Budai pritegnil „lepo število sodelavcev slovenskega porekla“, ki redno poročajo o političnem in kulturnem življenju slovenske narodne skupnosti. Več kot le simboličnega pomena pa je tudi dosledna uporaba dvojezičnih krajevnih imen in pisanje slovenskih imen na slovenski način, je ugotovil Inzko.

Skupinska fotografija ob podelitvi Einspielerjeve nagrade 2015
Skupinska fotografija ob podelitvi Einspielerjeve nagrade 2015 © KKZ/Gotthard

Prejemniku 24. Einspielerjeve nagrade je med drugim čestitke izrekla Gaby Schaunig, namestnica deželnega glavarja Petra Kaiserja, ki je na oder stopila skupaj z deželnozborsko poslanko Zelenih Zalko Kuchling.

Hubert Budai je ob podelitvi Einspielerjeve nagrade menil, da je to vsekakor veliko priznanje tako zanj osebno kot tudi potrditev za delo celotne regionalne pisarne Kleine Zeitunga v Velikovcu.

Slovesnosti v Tischlerjevi dvorani Mohorjeve v Celovcu so se udeležili številni častni gostje, med drugim minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, številni predstavniki kulturnih, političnih, cerkvenih in gospodarskih organizacij in ustanov. Močna pa je bila tudi delegacija novinarjev in sodelavcev časopisa Kleine Zeitung – od glavne urednice dnevnika Antonie Gössinger do Budaijevih najožjih sodelavcev v okrajnem uredništvu v Velikovcu. Pevsko je podelitev Einspielerjeve nagrade olepšal Oktet Suha.

Krščanska kulturna zveza (KKZ) in Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) podeljujeta Einspielerjevo nagrado od leta 1988, da počastita posameznike iz večinskega avstrijskega prebivalstva za zasluge tako za slovensko narodno skupnost na Koroškem kakor tudi za vsestransko sodelovanje med deželo Koroško in Slovenijo. Med dozdajšnjimi prejemniki Einspielerjeve nagrade so med drugim nekdanji zvezni predsednik Rudolf Kirchschläger, nekdanji deželni glavar Južne Tirolske Luis Durnwalder, nekdanja prosvetna ministrica Hilde Hawliček, škofa Egon Kapellari in Alois Schwarz, nekdanji generalni intendant ORF Gerhard Weiss in takratni intendant koroškega deželnega studia ORF Gerhard Draxler ter številne druge ugledne osebnosti s področja znanosti, gospodarstva in kulture.

vir: spletna stran slovenskega uredništva ORF v Celovcu

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...