Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Folkorni večer v Carapachayju (foto: Svobodna Slovenija)
Folkorni večer v Carapachayju

Folklorni večer v Buenos Airesu

| 24.11.2015, 12:33 Matjaž Merljak

V soboto, 31. oktobra 2015, sta folklorna skupina Maribor in Slovenski dom Carapachay priredila VI. Evropski večer. Za tednik Svobodna Slovenija je poročala Marjana Pirc Ahlin.

Lepo pogrnjene mize, veliko ljudi, nasmejani, veseli obrazi, stojnice z dobrotami, točeno pivo, peči za ogrevanje dvorišča, ogromen oder, čez 300 dobitkov ... še to smo lahko videli.

Že pred uradno predstavitvijo večera je Franci Čelhar (član delegacije, ki je prišla iz Slovenije) igral na klaviaturo in s tem zabaval goste, ki so pozorno poslušali.

Prvi del večera je bil deležen posebne pozornosti prisotnih, saj so bili na odru člani skupine Ave: Rajko Djordjevič (kitara, vokal), Mišo Melanšek (bas, vokal), Leon Ferme (bobni), Alen Kovše (kitare, vokal) in Matej Kovše (klaviature, vokal) ter Robert Goter, Teja Leskovšek in Vinko Šimek: dobre glasbe, šal in čestitk res ni zmanjkalo.

Sledila je točka, ki je bila tudi nekaj posebnega: Vanina Rada in Gustavo Barlotti se že 25 let posvečata argentinski folklori pod imenom »Percusión Buenos Aires«. Predstavila sta se na mnogih srečanjih po vsej državi in žela velik uspeh. Zaprosili smo ju, da bi našim gostom na čast, predstavila kratek show z njunimi spretnostmi in jim pokazala delček argentinske folklore. To sta rade volje storila in navdušila naše Slovence ter tudi ostale gledalce.

Folklorna skupina Maribor
Folklorna skupina Maribor © Svobodna Slovenija

Tudi poljska folklorna skupina »Nasz Balet« je bila prisotna na našem večeru. Bila je ustanovljena leta 1949, nastopala je v notranjosti Argentine ter ob praznovanjih obletnic poljske skupnosti. Skupino vodi profesorica Carolina Warpachowitz. Tokrat so nam pokazali venček njihovih plesov.

Folklorna skupina Maribor je letos praznovala 21-letnico ustanovitve. Poročali smo že o uspešni turneji po Sloveniji in v Porabju februarja letos. Pridno so čez leto vadili in predstavili plese zgornjega Posočja.

Obe skupini: Percusión Buenos Aires in Nasz Balet sta dobili skromna darila in diplome v spomin na sodelovanje na našem večeru. Na oder smo povabili pa tudi vodjo skupine iz Slovenije, Rajka Djordjeviča. Zahvalili smo se mu za sodelovanje na VI. Evropskem večeru in za prekrasen in nepozaben večer, s katerim so zaključili turnejo po Južni Ameriki. Izročili smo mu košaro z argentinskimi dobrotami, da so si po želji sami razdelili med dvanajstimi člani skupine. Predsednik doma, inž. Jure Komar, jim je tudi izročil v spomin brošure, izdane ob 50-letnici ustanovitve društva.

Za tem smo žrebali lepo torto, ki smo jo dobili v dar. Vsaka vstopnica je imela številko in izbrali smo eno od njih. Navdušena dobitnica iz San Martina jo je kar tam v domu razdelila med navzočimi.

Naši gostje so želeli še peti, še razveseljevati poslušalce in to so tudi storili. Čeprav je bil večer precej mrzel, so se pari vrteli ob poskočni glasbi, drugi so sedeli ob mizah in samo poslušali, tretji pili in jedli - VI. Evropskega večera ni hotelo biti konec. A žal je tudi to bilo na vrsti …

Vzdušje VI. Folklornega večera
Vzdušje VI. Folklornega večera © Svobodna Slovenija

Zahvalimo se vsem, ki so sodelovali na katerikoli način; vsem, ki so prišli in se veselili z nami. Manjka nam takih prireditev, obenem pa tudi dobrih, prijetnih ljudi, ki nam prinesejo ne samo košček naše Slovenije, temveč tudi kvalitetno glasbo, smeh in veselje, ki nam bodo še dolgo časa ostali v naših srcih.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...