Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Zunanjost cerkev sv. Neže in Naše gospe iz Fatime v Clevelandu (foto: spletna stran župnije)
Zunanjost cerkev sv. Neže in Naše gospe iz Fatime v Clevelandu

Pestro dogajanje v Clevelandu

| 22.11.2015, 17:52 Matjaž Merljak

Dan veteranov, krsti novega vina, jesenski festival - to je le nekaj dogodkov, ki so se v tej lepi in sončni jeseni zgodili v zadnjem času v Clevelandu.

V sredo, 11. novembra, je bil državni praznik, Dan veteranov. Na ta dan so bile maše darovane za vse, ki so darovali svoja življenja v obrambi svobode in svoje domovine. Pred šestimi leti je pokojni škof Edvard Pevec pred župniščem svetega Vida posvetil lep spomenik v spomin 43-im mladim te župnije, ki so svoja življenja darovali za svobodo v drugi svetovni vojni, v vojni na Koreji in v Vietnamu. Veterani sv. Vida so na plemenit način počastili spomin na padle soborce te župnije. Hvaležni smo jim za stalno pričevanje, kaj pomeni resnično ljubiti svobodo in svojo domovino. V teh negotovih časih, kar se dogaja po svetu, je molitev v ta namen še toliko bolj priporočljiva.

V tem jesenskem času se vrstijo krsti novega vina in po poročilih je bila letina kar dobra. S tem se pohvalijo tudi tukajšnji člani Belokranjskega kluba. V soboto, 14. novembra, so se zbrali v veliki dvorani Slovenskega narodnega doma na St. Clair Aveniji in svečano krstili novi pridelek. Obenem so tudi zabeležili 50. obletnico ustanovitve kluba. Da je bil večer še bogatejši in bolj praznični, so povabili folklorno skupino Kres, da jim je zaplesala nekaj plesov iz Bele krajine, iz katere izhaja članstvo. Po večerji je za ples in zabavo igral kanadski ansambel, Murski val.

Šolsko leto je v polni pari in tako so učenke in učenci Slovenske šola svetega Vida imeli spet skupno sveto mašo preteklo nedeljo. Po maši so vabili v spodnjo dvorano na kavo in krofe.

50-letnico članstva častijo tudi člani društva Kristusa Kralja številka 226 KSKJ organizacije. Namreč danes so se skupno zbrali pri sveti maši v cerkvi svetega Vida. Po maši so v dvorani pogostili vse člane in izpostavili ljudi, ki so člani te organizacije že 50 let.

V župniji Marije Vnebovzete se danes vrši letni jesenski festival. Vse se je začelo s sveto mašo opoldne, ki pa je bila malce drugačna. Namesto orgel ob spremljavi petja je tokrat igral narodnozabavni ansambel, ki spremljal pevce ob liturgičnem petju. Ob 13. uri se je odprla dvorana in nadaljevalo se je z okrepčili in raznovrstnimi igrami na srečo in priložnostjo zadeti enega od 110 puranov, ki so bili izžrebani skozi celo popoldne. Po poročilih je bil odziv številčen.

V clevelandski škofiji je bil pa dogodek, ki ga že ni videla več kot 50 let. Po dolgih petdesetih letih je bila zgrajena nova cerkev. Cerkev svete Neže in Fatimske Matere Božje je oddaljena komaj kilometer in pol od svetega Vida, ki služi po večini temnopoltim. V zadnjih desetih letih je škofija bila priča zapiranju cerkev zaradi šibkih obiskov. Stavbe enostavni niso bile več potrebne in so se nekatere župnije zaprle ali združile z drugo. Ni pa tako v tem predelu mesta. Število katoličanov narašča in nastala je potreba po novi cerkvi, da služi prebivalstvu. Nova cerkev je bila zgrajena po potrebi in v njo so nastavili več lepot iz cerkva, ki so bile v zadnjih letih zaprte. Tako je v to novo cerkev našel pot marmornati oltar iz stare slovenske cerkve Svetega Lovrenca, ki je bila pred leti zaprta. Okna svetega Lovrenca pa lepšajo cerkev Marije Vnebovzete.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...