Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Po seji v Lendavi (foto: USZS)
Po seji v Lendavi

XV. zasedanje slovensko-madžarske mešane komisije

| 20.11.2015, 07:07 Matjaž Merljak

V Lendavi je v sredo, 18. novembra 2015, potekalo XV. zasedanje slovensko-madžarske mešane komisije za spremljanje Sporazuma o zagotavljanju posebnih pravic madžarske narodne skupnosti v Sloveniji in slovenske narodne manjšine v Republiki Madžarski. Dan prej sta si delegaciji ogledali institucije slovenske manjšine v Porabju kot tudi institucije madžarske manjšine v Pomurju.

Slovensko delegacijo je vodil minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, madžarsko delegacijo pa ministrski poverjenik, odgovoren za razvoj sosednjih politik pri Ministrstvu za zunanje zadeve in trgovino Madžarske Frenc Kalmár.

V Porabju sta si obe delegaciji ogledali Slovenski kulturno informacijski center Lipa, v katerem delujeta časopis Porabje in Radio Monošter, Dvojezični osnovni šoli v Števanovcih in Gornjem Seniku. Zatem je sledil ogled Slovenske vzorčne kmetije, ki je projekt financiran izključno s strani Republike Slovenije in sedež Državne slovenske samouprave v Gornjem Seniku. Na vseh institucijah je bilo obema delegacijama predstavljeno njihovo delovanje, dosežki in nekatera odprta vprašanja.

V nadaljevanju je sledil ogled institucij madžarske manjšine v Prekmurju, kjer sta si delegaciji ogledali Etnološko hišo v Domanjševcih, tri Dvojezične osnovne šole v Prosenjakovcih, Genterovcih in Lendavi ter sedež Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti.

Po zaključku ogledov sta se delegaciji dogovorili o poteku XV. zasedanja, ki je bilo naslednji dan, v sredo, 18. novembra 2015. Predsedujoča sta ob koncu zasedanja podpisala zapisnik in izpostavila vlogo obeh manjšin pri dobrih meddržavnih odnosih.

Na začetku seje je minister Žmavc izrekel sopredsedujočemu Kalmáru zahvalo za strpno, odgovorno in poglobljeno sodelovanje na zasedanju in pri ogledih pomembnih institucij slovenske manjšine v Porabju in madžarske v Pomurju. Minister je poudaril, da so ogledi pogovorili potekali v duhu prijateljskih odnosov med obema državama, da so manjšinska vprašanja spodbuda za hitrejši razvoj medsosedskih odnosov, obenem pa dajemo velik prispevek k politiki razvoja regije znotraj obeh držav, ki v tem evropskem prostoru pomenijo novo kakovost tudi v prihodnosti.

V nadaljevanju je izpostavil, da je skupna komisija ocenila, da sta dve desetletji uspešnega sodelovanja med Republiko Slovenijo in Madžarsko na področju pravne zaščite narodnih manjšin izredno pomembni. Ob tem pa izrazil zadovoljstvo, da sta bili avtonomni narodni skupnosti na neformalnem srečanju predsednikov vlad 6. novembra letos prepoznani kot pomembna stebra dvostranskih odnosov v prihodnje.

V nadaljevanju je izpostavil: "Pripisujem velik pomen nadaljnji uskladitvi gospodarskih in infrastrukturnih naložb na slovensko madžarskem vladnem vrhu januarja 2016 v Ljubljani, ki bodo odločilni tudi za prihodnost slovenske madžarske narodne skupnosti na obeh straneh meje. Prav tako pozdravljam uresničevanje načrtov obeh narodnih skupnosti na področju kulture in gospodarstva ter ugotavljam, da je to prispevek celotne regije, kar kaže tudi na njihovo pozitivno vlogo v evropskem prostoru.

Prijateljske vezi, vzpostavljene na medsebojnem zaupanju, razumevanju in dialogu so omogočile znotraj okvira medvladne manjšinske komisije odprto in iskreno, v večini primerov uspešno obravnavo bistvenih vprašanj, ki zadevajo narodne manjšine," je ob koncu delal minister Žmavc.

Vodja madžarske delegacije Ferenc Kalmár je na začetku svoje izjave potrdil vsem besedam ministra Žmavca in ravno tako poudaril potek pogovora v konstruktivnem prijateljskem duhu. Izpostavil je tudi razvoj gospodarstva in infrastrukture. In po besedah Kalmára bo naslednje zasedanje v letu 2016 na Madžarskem.

(vir: USZS)

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...