Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Slovenski možgani dvorana (foto: USZS)
Slovenski možgani dvorana

Slovenski možgani so krožili

| 18.11.2015, 15:57 Matjaž Merljak

Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS je v sodelovanju s Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani v prostorih fakultete v torek, 17. novembra 2015, pripravil konferenco Slovenski možgani krožijo prek meja – Slovenski raziskovalci zunaj RS se predstavijo.

Da je bila tovrstna konferenca potrebna in dobrodošla, potrjuje podatek, da se je je kljub terminu sredi delovnika udeležilo okoli 70 raziskovalcev, dodiplomskih in podiplomskih študentov, profesorjev in številni mediji, so sporočili z USZS. Njen cilj in namen je bila predvsem sama predstavitev slovenskih raziskovalnih ustanov, ki delujejo zunaj Republike Slovenije - razen nekaterih izjem so slednje namreč v slovenski strokovni in širši javnosti skorajda nepoznane.

Slovenski možgani minister
Slovenski možgani minister © USZS
Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu si prizadeva za krepitev sodelovanja med slovenskimi raziskovalci, znanstveniki, profesorji ali tudi študenti, ki delujejo »znotraj« in zunaj meja Slovenije, saj tovrstno znanstveno-raziskovalno sodelovanje lahko bistveno pripomore k ohranjanju vezi z matično domovino in s tem k ohranjanju slovenske identitete med najvišje izobraženimi rojaki zunaj meja Slovenje, kot tudi h krepitvi tako imenovanega »kroženja možganov« kot alternativi vse večjemu izseljevanju najuspešnejših mladih, oziroma »begu možganov«.

To so bile tudi besede, ki jih je v nagovoru ob odprtju konference navzočim namenil minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc.

V dveh sklopih se je predstavilo skupno trinajst ustanov: Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU, Ljubljana, Inštitut za narodnostna vprašanja, Ljubljana, Slovenski raziskovalni inštitut (SLORI), Trst, Slovenska narodna in študijska knjižnica, Trst (Odsek za zgodovino in etnografijo), Inštitut Urbana Jarnika, Celovec, Slovenski znanstveni inštitut (SZI), Celovec, Slovenska študijska knjižnica, Celovec, Društvo v tujini izobraženih Slovencev (VTIS), American-Slovenian Educational Fundation (ASEF), San Francisco, Society for Slovene Studies (SSS), ZDA-Ljubljana, Slovensko-avstralski klub akademikov, Melbourne, Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik pri Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani in Svetovna mreža akademikov Univerze v Ljubljani.

Slovenski možgani mreženje
Slovenski možgani mreženje © USZS

V kratkem bo preko spletnih orodij USZS na voljo posnetek dogodka.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...