Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

10 let Ambulante za osebe brez zdravstvenega zavarovanja v Mariboru

Sociala | 30.11.2015, 15:21 Petra Stopar

Ambulanta za osebe brez obveznega zdravstvenega zavarovanja s posvetovalnico Nadškofijske Karitas Maribor obeležuje deset let. Več kot štirideset prostovoljnih zdravnikov v njej letno pomaga od 450 do 500 ljudem, ki sicer ne bi prišli do zdravniške pomoči. Poleg njih prostovoljno dela še šest zobozdravnikov in okulistka, redno zaposlena je le medicinska sestra.

Da bi morali biti takšni programi le kratkotrajne narave in namenjeni le peščici ljudi, je med drugim dejal ustanovitelj Ambulante Pro Bono v Ljubljani Aleksander Doplihar, ki je pred desetimi leti pomagal vzpostaviti tudi omenjeno ambulanto v Mariboru.

Kot je povedala vodja Ninna Kozorog, je oseb brez zavarovanja, ki potrebujejo zdravniško pomoč, vse več, največ se jih je pojavilo zaradi poglabljanja socialne in ekonomske krize v Mariboru. „V petletnem obdobju, od leta 2010 do 2015 je glavnina naših bolnikov znašala 2461. To pomeni približno 450 do 500 bolnikov letno. Do 31. avgusta je bil prirastek novih bolnikov kar za 26,6 odstotkov višji kot lani,“ je povedala.

Najmlajši bolnik je imel 2 meseca, najstarejši pa 83 let. Povprečna starost je približno 50 let, dve tretjini bolnikov je moških. „Največkrat nas obiščejo zaradi prehlada, bolečin v prsnem košu in raznih psihiatričnih obolenj.“ Zaradi velikega števila kroničnih obolenj so uvedli tudi redne sistematske preglede, uvajajo pa tudi cepljenje proti gripi in testiranja za rizične bolezni.

Delo osebja v ambulanti je pohvalila varuhinja Vlasta Nussdorfer, ki pa meni, da bi bilo treba problem rešiti na sistemski ravni: „Delate dobra dela, ki bi jih sicer, če bi bili morda drugačni časi, morala opraviti država.“ Zato slednjo poziva, da postori vse, kar je treba, za tiste osebe, ki iz različnih razlogov ostajajo brez strehe nad glavo ali zdravstvene izkaznice.

Sociala, Zdravstvo
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...