Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Goreča sveča na adventnem venčku (foto: ARO)
Goreča sveča na adventnem venčku

Vstopili smo v novo cerkveno leto in z adventom začeli pripravo na božič

Slovenija | 29.11.2015, 13:25

V Katoliški Cerkvi smo na letošnjo zadnjo novembrsko nedeljo vstopili v novo cerkveno leto in začeli adventni čas, ki je namenjen pripravi na veselo praznovanje Gospodovega rojstva. Po cerkvah in tudi po domovih smo oblikovali adventne vence, ki so zunanje znamenje tega pričakovanja.

Na večja praznovanja se kristjani pripravljamo v posebnih "pripravljalnih" časih. Z adventom se neposredno pripravljamo na božič in praznike, ki mu sledijo (sveti trije kralji, Jezusov krst ter Gospodovo darovanje v templju ali svečnica). Latinska beseda "adventus" pomeni prihod. Poznamo dva Gospodova prihoda: prvikrat je na svet prišel kot človek, rojen iz Device Marije, njegov drugi prihod pričakujemo na sodni dan.

Zaradi tega dvojnega značaja adventnega časa je pomembna duhovna priprava - v osebni molitvi in duhovni poglobitvi, kar lahko vključuje prejem zakramenta sprave, razne odpovedi, post, dobra dela ali miloščino.

Znamenje zunanje priprave na božič je adventni venec. Tradicionalno jih pri nas v cerkvah in po domovih pripravljamoo s štirimi svečami, ki so v vijolični ali beli barvi in med drugim ponazarjajo štiri adventne nedelje. V času, ko se bližamo rojstvu Jezusa Kristusa, je tako v prostoru vse več svetlobe. V duhovnem smislu to pomeni: čim bliže smo Bogu, tem več je svetlobe, torej dobrega, tudi v naših življenjih. Duhovniki adventne vence blagoslovijo na prvo adventno nedeljo.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.