Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Mavrično osvetljen Ljubljanski grad (foto: Facebook MOL)
Mavrično osvetljen Ljubljanski grad

Ljubljanska SDS poziva državno volilno komisijo k ukrepanju

Slovenija | 27.11.2015, 10:59

Poročali smo že, da so prebivalci in obiskovalci središča Ljubljane v tem tednu lahko zaznali, da je grad, ki je simbol mesta, v večernih in nočnih urah osvetljen v mavričnih barvah. Tako naj bi slovenska prestolnica izkazala podporo noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, o kateri bomo odločali na referendumu 20. decembra. Potem ko so že včeraj na samovoljno ravnanje župana Zorana Jankovića opozarjali mestni svetniki iz vrst N.Si in pozvali nadzorne ustanove, naj preverijo morebitno kršitev pravil referendumske kampanje, so se oglasili tudi v ljubljanski SDS.

V mestnem odboru SDS Ljubljana v izjavi za javnost poudarjajo, da aktivno vključevanje Mestne občine Ljubljana v kampanjo pred referendumom o noveli zakona, ki ukinja zakonsko zvezo kot zvezo med možem in ženo ter jo opredeljuje kot zvezo dveh oseb, pomeni izigravanje in očitno kršenje zakonodaje. Opozarjajo, da Mestne občine Ljubljana ni med uradnimi organizatorji kampanje. Je pa med tistimi, ki so se prijavili, Pozitivna Slovenija, na čelu katere je župan Janković.

Njegova poteza jih ni presenetila. Kot so zapisali, je znova pokazal, da mu delovanje mimo predpisov ne dela skrbi, še posebej, kadar gre takšno ravnanje na račun in iz žepov Ljubljančank in Ljubljančanov.

Obrnili so se tudi na Državno volilno komisijo. Želijo, da se opredeli do nekaterih kršitev zakona o volilni in referendumski kampanji, ki so jih zaznali. Med drugim so spomnili, da volilne kampanje ni dovoljeno financirati s proračunskimi sredstvi ter da mora organizator volilne kampanje najpozneje 25 dni pred dnem glasovanja na referendumu odpreti poseben transakcijski račun z oznako za referendumsko kampanjo in ob tem navesti referendum, za katerega organizira kampanjo. V ljubljanski SDS državno volilno komisijo hkrati pozivajo tudi k obrazložitvi nadaljnjega ukrepanja.

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...