Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Mineva 150 let od rojstva Janeza Evangelista Kreka

Slovenija | 27.11.2015, 00:42

27. novembra leta 1865 se je pri Sv. Gregorju nad Sodražico rodil sociolog, politik, publicist, pisatelj in duhovnik Janez Evangelist Krek.“Janez Evangelist Krek je človek, ki je postavil temelje temu, kar pravzaprav je slovenska država,“ je povedal dr. Janez Juhant v pogovoru za Radio Ognjišče. Kreka je primerjal z ustanovitelji evropskega povezovanja.

Odbor 2014 je v spomin na Kreka že včeraj popoldne pripravil slavnostno akademijo ob njegovem grobu na ljubljanskih Žalah. Zbrane je med drugim nagovoril Janez Juhant, ki je dober poznavalec tega velikega Slovenca. „Slovenci po osamosvojitvi in po padcu totalitarnega režima nismo naredili nekega duhovnega, tudi socialno političnega obračuna s preteklostjo in se nismo vprašali, še manj pa organizirali na kakšnih temeljih hočemo graditi slovensko državo. Zaradi tega seveda imamo težave, tudi z ljudmi, ki so te temelje že vzpostavili. Krek je bil človek, ki je bil v tem Evropskem kontekstu,“ je dejal Juhant v pogovoru za Radio Ognjišče.

Opozoril je, da je bil Krek izredno deloven človek. „V 50. letih je opravil vse. Zelo veliko je napisal. Deloval je kot deželni poslanec v Ljubljani v takratni kranjski deželni zbornici, kot državni poslanec na Dunaju, kot reformator krščanske prenove, kot človek, ki je poskušal organizirati kmete in delavce, se pravi tiste sloje, o katerih je govoril papež Leon XIII.,“ je povedal Juhant in dodal, da so bili prav ti ljudje prvi na Krekovem seznamu pomoči in podpore.

Danes o Janezu Evangelistu Kreku

Dopoldne ob 11. uri bo na Svetovnem slovenskem kongresu okrogla miza z naslovom 150 let Janeza Evangelista Kreka (1865-1917), ki jo organizira stranka Krščanskih socialistov Slovenije, popoldne ob 17.30 pa bo v galeriji Družina večer ob 150. obletnici njegovega rojstva. Na njem bodo med drugim gostje predsednica NSi Ljudmila Novak, evropski poslanec Lojze Peterle (ELS/NSi) in predsednik društva Združeni ob Lipi sprave Janez Juhant ter zgodovinarja Stane Granda in Janko Prunk.

Več o Kreku

Po gimnaziji je Janez E. Kerk stopil v ljubljansko bogoslovje in bil 1888 posvečen v duhovnika. Škof Míssia ga je poslal na Dunaj, kjer je doktoriral iz teologije in se seznanil s krščanskim socialnim gibanjem. Po vrnitvi v domovino in kratki kaplanski službi v Ribnici je postal stolni vikár v Ljubljani, leta 1895 pa profesor fundamentalne teologije v bogoslovju. Poleg tega je širil krščansko socialno gibanje na naših tleh.

Leta 1894 sta bili na njegovo pobudo ustanovljeni prva posojilnica in Zadružna zveza. Ta je do leta 1910 vključevala že 560 zadrug, ki so odigrale pomembno gospodarsko, socialno in politično vlogo. Bil je tudi pobudnik majniške deklaracije. Že kot dijak je pisal leposlovna dela. V času svojega socialnega delovanja pa je napisal več kot 6 tisoč člankov. Med knjižnimi deli sta najpomembnejši Črne bukve kmečkega stanu in Socializem.

Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...