Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Tonin pred novo razpravo o poimenovanju knjižnice po Balantiču: Župan je očitno podlegel pritisku posameznikov

Slovenija | 24.11.2015, 15:26

Že več kot pol leta se v Kamniku ne morejo zediniti, kakšno naj bo poimenovanje njihove glavne knjižnice.

Preimenovanje Matične knjižnice Kamnik v Knjižnico Franceta Balantiča Kamnik so svetniki občin Kamnik in Komenda na pobudo stranke NSi in drugih predlagateljev potrdili letos marca. A to mnoge moti, zato bodo jutri popoldne kamniški svetniki na seji že sprejeti sklep znova dali v presojo. Seja, ki je odprta za javnost, se bo začela ob 16. uri, o tej temi pa naj bi razpravo začeli nekaj pred 18. uro. V javnosti pa je pred sejo že zaokrožila nova peticija, ki svetnike poziva, da naj ne spreminjajo imena knjižnice.

Sprememba imena knjižnice je nekatere krajane precej razburila, saj so mnenja, da se ena od osrednjih kulturnih ustanov v kamniški občini ne sme imenovati po domobrancu, kljub temu, da je bil Balantič odličen pesnik. Tako so na pobudo Iztoka Čebaška, urednika spletnega portala Kamnik.Info, začeli s podpisovanjem peticije za preimenovanje nazaj v Matično knjižnico Kamnik. Takrat se je na nestrinjanje nekaterih odzval kamniški župan Marjan Šarec. Pojasnil je, da so se "zaradi pregretega ozračja odločili, da bomo točko o tem vprašanju ponovno dali na glasovanje v občinskem svetu."

Svetnik NSi v Kamniku Matej Tonin je pred jutrišnjo sejo za naš radio povedal, da je "župan očitno podlegel pritisku posameznikov, ki so v teh stvareh videli neke čudne stvari, ki jih dejansko ni. Vendarle upam, da bo jutri občinski svet ponovno odločil tako kot že je, da svoje odločitve ne bo spreminjal in da bo trdno stal za tistim, kar smo se nedavno že odločili, da je France Balantič tako veličasten pesnik, da enostavno ima mesto v javnem prostoru in da si zasluži ime knjižnice v Kamniku."

Na vse to dogajanje se je odzvala tudi skupina več kot 70 intelektualcev, med njimi Aleš Berger, Jože Dežman, Marko Fink, Kajetan Gantar, Niko Grafenauer, Janez Juhant, Janko Kos in drugi. Podpora vseh naštetih Tonina ne preseneča. "Takšno podporo sem pričakoval. Gre za velikega pesnika, ki ga po njegovi umetniški veličini lahko popolnoma postavimo ob bok Francetu Prešernu."

Ali bodo župan in svetniki knjižnico Franceta Balantiča znova preimenovali v matično knjižnico Kamnik in tako podlegli ideološkemu boju bomo videli jutri zvečer.

Peticija: Vztrajajte na poti sprave!

Spoštovani članice in člani občinskih svetov občin Kamnik in Komenda, pred sejama vaših občinskih svetov, na kateri boste v prvi obravnavi odločali o preimenovanju Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik, vas kot državljanke in državljani spodbujamo, da spravo udejanjate tudi v praksi in tokrat zavrnete spremembo imena.

Upamo in si želimo, da bi vztrajali pri soglasni odločitvi, ki ste jo sprejeli spomladi, ko ste celotni slovenski družbi sporočili, da je čas za narodno spravo, za normalizacijo naše družbe. Da je velika čast, če se lahko občinska knjižnica imenuje po izjemnem pesniku, enem največjih mojstrov poezije na Slovenskem v 20. stoletju.

France Balantič, kot ste s svojo soglasno odločitvijo potrdili spomladi, sodi v javni spomin slovenskega naroda, Kamnika in Komende. Kamnik in Komenda z vašo odločitvijo ne potrjujeta le svoje evropskosti in svetovljanstva, marveč postajata velik vzor celotni slovenski družbi na poti k spoštovanju vseh tistih rojakinj in rojakov, ki so se izjemno izkazali s svojo ustvarjalnostjo.

Iskreno vas prosimo, da storite vse, kar je v vaši moči, da pri tem tudi ostane. Naj občini Kamnik in Komenda ne zapravita svoje časti, naj se ne odrečeta pesniški veličini Franceta Balantiča. Naj se vaša občinska sveta tudi ne vpišeta v zgodovino kot tista, ki sta zakrivila vnovični izgon imena velikega besednega umetnika iz javnega prostora.

Vztrajajte na poti v prihodnost in na poti sprave in ne dovolite, da bi vas kar koli prisililo h koraku nazaj, v brezno preteklosti.

Vaši sodržavljanke in sodržavljani.

Več o peticiji.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...