Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Papež v Ugandi – 1. dan: Mučenci nas spominjajo, da smo vsi poklicani iskati resnico

Cerkev po svetu | 27.11.2015, 20:04 Marta Jerebič

Papež Frančišek je popoldne že prispel v Ugando, kjer je nagovoril predstavnike oblasti. Zatem pa se je papež Frančišek v mestu Munyonyo srečal tudi s katehisti in učitelji. Na tem kraju so namreč leta 1886 ubili prve štiri ugandske mučence, med njimi tudi zavetnika učiteljev in ugandskih katehistov svetega Andreja Kaggwo. Zato so na tem mestu sezidali svetišče z njegovim grobom, vsako leto pa tukaj pripravijo tudi tradicionalno srečanje ugandskih katehistov. Papež je učitelje in katehiste povabil, naj učijo to, kar je učil Jezus; naj bodo predvsem pričevalci in gredo naprej z zaupanjem.

Papež učiteljem: Bodite predvsem Jezusovi pričevalci

Katehisti imajo po papeževih besedah pomembno poslanstvo in sicer prinašati veselo novico v vsako vas in hišo v Ugandi. Najprej se jim je zahvalil za njihovo požrtvovalnost in prednost, saj učijo, to, kar je učil Jezus. Tako staršem pomagajo pri vzgoji njihovih otrok v veri.

Sveti oče se zaveda, da njihovo delo ni lahko, zato jih je spodbudil, naj se vedno spomnijo, da gre za sveto poslanstvo. "Sveti Duh je navzoč tam, kjer se izgovarja Kristusovo ime. On je med nami vsakokrat, ko srce in misli v molitvi dvignemo k Bogu. On vam bo dal luč in moč, ki ju potrebujete! Sporočilo, ki ga prinašate, se bo ukoreninilo v srca oseb toliko globlje, koliko bolj boste sami ne samo učitelji, ampak tudi pričevalci." Mladim naj bi tako pokazali na lepoto molitve, moč usmiljenja in odpuščanja, veselje ob razdelitvi evharistije z vsemi brati in sestrami.

Za zgled je papež katehistom in učiteljem postavil mučence, ki so bili pripravljeni preliti svojo kri, da bi ostali zvesti tistemu, za kar so vedeli, da je dobro, lepo in resnično. Ko so kristjani v Ugandi videli pogumno pričevanje svetega Andreja Kaggwa in njegovih tovarišev, so postali še bolj gotovi v Kristusove obljube. Zato je papež zbrane takole povabil: "Pojdite brez strahu v vsako mesto in vas te dežele, da bi širili dobro seme Božje besede. Zaupajte v njegovo obljubo, da se boste vrnili veseli, s polnimi snopi obilne žetve."

Papež predstavnikom oblasti o mučencih, mladih, ostarelih in beguncih

Papež je v svojem prvem nagovoru na ugandskih tleh pojasnil, da je njegov obisk namenjen predvsem obhajanju 50. obletnice kanonizacije ugandskih mučencev. “Mučenci nas spominjajo, kako pomembno mesto so imele in imajo vera, moralna poštenost in prizadevanje za skupno dobro v kulturnem, ekonomskem in političnem življenju te države. Prav tako nas spominjajo, da smo kljub razlikam v veri in prepričanju vsi poklicani iskati resnico, delati za pravičnost in spravo ter spoštovati, zaščititi in pomagati drug drugemu kot člani ene človeške družine.”

Papež je nadalje pojasnil, da s svojim obiskom želi usmeriti pozornost na celo afriško celino, na katero svet gleda kot celino upanja, zlasti kar zadeva mlade. “Pomembno je, da se mladim da upanje, možnosti za izobrazbo in plačano delo, predvsem pa možnosti, da sodelujejo v življenju družbe.”

Pozornost mora biti po papeževih besedah namenjena tudi starejšim, ki so živ spomin vsakega naroda. Njihovo modrost in izkušnje je treba ceniti kot kompas, ki pomaga družbi najti pravo smer.

Omenil je tudi begunce, ki jih je sprejela Uganda. “Naš svet, ujet v vojne, nasilje in različne oblike nepravičnosti, je priča velikemu gibanju ljudi. Način, kako jih obravnavamo, je preizkus naše človečnosti, spoštovanja človekovega dostojanstva, predvsem pa naše solidarnosti z brati in sestrami v stiski.”

Resnično dušo naroda vidimo v tem, kako obravnava revne, bolne in ljudi v stiskah, je še dejal papež.

Papež bo jutri obiskal anglikansko in katoliško svetišče mučencev, kjer bo daroval tudi sveto mašo. V Kampali se bo srečal z mladimi, popoldne pa se bo ustavil v Domu ljubezni v Nalukolongu, kjer prebiva približno sto revežev različnih verstev in starosti, za katere njihove družine niso bile zmožne skrbeti ali so bili najdeni na ulici. Zvečer bo nagovoril še posvečene.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...