Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Udeleženci srečanja (foto: Radio Vatikan)
Udeleženci srečanja

VIDEO: Papež v Afriki - Kenija - 2. dan: Zdravje katerekoli družbe je odvisno od zdravja družine

Svet | 26.11.2015, 17:37 Marjana Debevec

Papež Frančišek je drugi dan obiska v Keniji začel z ekumenskim in medverskim srečanjem. Zbranim je odločno zatrdil, da je Bog, kateremu si prizadevamo služiti, Bog miru. Njegovo sveto Ime zato ne sme biti nikoli izrabljeno za upravičevanje sovraštva in nasilja. Pri maši v univerzitetnem kampusu je poudaril, da je zdravje katerekoli družbe odvisno od zdravja družine. Ob tem je opozoril pred širjenjem novih puščav, ki jih ustvarja kultura sebičnosti in brezbrižnosti do drugih. Popoldne je nagovoril posvečene in jim dejal, da se duša, ki ne moli, posuši. Obiskal pa je tudi sedež Združenih narodov v Afriki, kjer se je vpisal v zlato knjigo gostov, posadil drevo in se srečal s predstavniki številnih uradov te svetovne organizacije. Med agencijami imata tam sedež tudi Programa Združenih narodov za naselja in za okolje. Zato je bila to priložnost za zadnji poziv pred podnebno konferenco, ki se v ponedeljek začenja v Parizu, udeležilo pa se je bo najmanj 80 svetovnih voditeljev.

Na sedežu Združenih narodov v Afriki - podnebna konferenca v Parizu bo katastrofa, če bodo prevladali zasebni interesi

Lahko bi rekli, da je papež Frančišek s svojim govorom, ki ga je izrekel v španskem jeziku, pravzaprav predčasno odprl podnebno konferenco v Parizu. Sveti oče upa, da bo ta podnebni vrh pripeljal do globalnega sporazuma, ki bo vodil v zmanjšanje vplivov podnebnih sprememb, boj proti revščini in spoštovanje človeškega dostojanstva.

“Bilo bi žalostno in katastrofalno, če bi zasebni interesi prevladali nad skupnim dobrim in bi se manipuliralo z informacijami, da bi se tako zaščitilo njihove načrte in projekte.” Ekonomija in politika morata biti v službi človeka. To po papeževih besedah ni idealistična utopija, a za to potrebujemo vzgojnoizobraževalni proces, ki bo spodbujal nov slog življenja, nov kulturni slog, ki bo zajemal kulturo skrbi zase, za druge in za okolje. Ob tem je posvaril pred globalizacijo brezbrižnosti.

Papež je izrazil tudi zaskrbljenost zaradi negativnih posledic določenih mednarodnih trgovskih sporazumov, zlasti kar zadeva dostop do zdravil v revnih državah. S prstom je nadalje pokazal na rano nezakonite trovine z diamanti, surovinami, zlatom in slonovo kostjo, ki povečuje politično nestabilnost, organiziran kriminal in terorizem. S tem se številne afriške države soočajo na dnevni ravni.

Papež je omenil tudi nove oblike suženjstva, kot so trgovina z ljudmi, prisilno delo, prostitucija in trgovina s človeškimi organi ter problem migrantov, ki bežijo pred revščino, ki jo še povečuje propadanje okolja. Spregovoril je tudi o urbanizaciji in mestih, ki so postala neprimerna za življenje in v katerih se povečujeta nasilje in zloraba drog.

Papež posvečenim: duša, ki ne moli, se posuši

Popoldne se je papež Frančišek najprej srečal z duhovniki, redovnicami, redovniki in bogoslovci. Potem ko je prisluhnil njihovim pričevanjem, jim je namenil daljši govor v španščini. Zahvalil se jim za vsakič, ko se čutijo grešnike; za vsako dejanje nežnosti do ubogih; za vsakokrat, ko so ljudem pomagali umreti v miru; zato, ker svoje življenje trošijo v upanju; ter za vsakič, ko si pustijo pomagati, popraviti in odpustiti.

Afriške redovnice
Afriške redovnice © Radio Vatikan

Papež je pustil vnaprej pripravljen govor in je zbranim spregovoril iz srca. Dejal jim je, da se v posvečeno življenje ne vstopa preko okna, ampak skozi vrata, saj je Jezus tisti, ki nas kliče in to ni naša izbira. Spregovoril jim je o tistih, ki želijo Gospodu slediti zaradi denarja ali želje po oblasti, vendar pa na tej poti ni prostora za takšne interese, je poudaril. Cerkev namreč ni dobrodelna organizacija, ampak je skrivnost, gre za Jezusov pogled na nas, ki nam pravi: pridi in mi sledi!.

Ko nas Jezus pokliče, pa ne pomeni, da nas tudi že kanonizira – še vedno namreč ostanemo grešniki. Ena od pomembnih stvari za vsakega duhovnika, redovnika ali redovnico je po papeževih besedah ta, da nikoli ne sme prenehati jokati. Joka zaradi svoje nezvestobe, zaradi bolečine sveta, zaradi zavrženih ljudi, zaradi zapostavljeni ostarelih, zaradi umorjenih otrok, zaradi stvari, ki jih ne razumemo, kot je na primer trpljenje otrok. V takšnih trenutkih lahko po papeževih besedah le gledamo na Jezusa na križu in jokamo. Nekaj strašnega je, če posvečeni pozabijo križanega Kristusa in tako zapadejo v mlačnost in brezbrižnost, je poudaril. Obenem je vse zbrane povabil, naj ostanejo zvesti v molitvi. Če namreč posvečeni opusti molitev, se njegova duša posuši, postane grda je dejal.

Jezus je duhovnike in redovnike poklical, da bi služili najbolj ubogim, zavrženim, otrokom, ostarelim, pa tudi tistim, ki se ne zavedajo svojega greha. Nikoli ne pustite, da vam drugi služijo, ampak vi služite drugim, je zbrane še povabil papež Frančišek. Ob sklepu srečanja se je zadržal še v osebnih pogovorih z njimi.

Maša v univerzitetnem kampusu - Zdravje katerekoli družbe je odvisno od zdravja družine

Papež je dopoldne v univerzitetnem kampusu v Nairobiju daroval sveto mašo, ki so jo zaznamovali tudi značilni afriški plesi in pesmi. Obilen dež je ceste spremenil v močvirsko blato, promet je zastal, zato so mnogi na kraj dogodka prihajali šele med samo mašo. A kljub dežju se je pri slovesnosti zbralo približno milijon ljudi, med njimi so bili tudi kenijski predsednik, številni otroci in ženske. Papež je v pridigi pozornost namenil družini.

Maša Nairobi
Maša Nairobi © Radio Vatikan

Zdravje katerekoli družbe je odvisno od zdravja družine, zato jo je treba podpreti, je bil jasen papež, ki je govoril v italijanskem jeziku ob prevodu v angleščino. Otroke je treba sprejeti kot blagoslov za naš svet in braniti dostojanstvo vsakega človeka, saj smo vsi bratje in sestre v eni človeški družini.

“Poklicani smo, da se upremo vsemu, kar spodbuja nadutost v ljudeh, kar rani ali zaničuje ženske, ne skrbi za starejše, kar ogroža življenje nedolžnih še nerojenih otrok. Poklicani smo se spoštovati, medsebojno opogumljati in dosegati tiste, ki so v stiski. Krščanske družine imajo to posebno poslanstvo: izžarevati Božjo ljubezen in razlivati poživljajočo vodo njegovega Duha. To je zlasti pomembno danes, saj smo priče širjenju novih puščav, ki jih ustvarja kultura sebičnosti in brezbrižnosti do drugih.”

Papež se je v univerzitetnem središču posebej obrnil tudi na mlade: “Velike vrednote afriške tradicije, modrost in resnica Božje Besede ter velikodušen idealizem vaše mladosti naj vas vodijo v zavzetosti za oblikovanje družbe, ki bo vedno bolj pravična, vključujoča in spoštljiva do človekovega dostojanstva. Vedno naj vam bodo pri srcu potrebe ubogih; zavrzite vse, kar vodi v predsodke in diskriminacijo, kajti te stvari – kot vemo – niso od Boga.”

Papež je nato spomnil na nalogo vsakega kristjana: biti misijonarski učenci, moški in ženske, ki izžarevajo resnico, lepoto in moč evangelija, ki spreminja življenje. Moški in ženske, ki bi bili kanali Božje milosti, ki bi dopuščali njegovemu usmiljenju, dobrohotnosti in resnici, da postanejo elementi gradnje hiše, ki ostane trdna. Hiše, ki bi bila ognjišče, kjer bi bratje in sestre končno živeli v harmoniji in medsebojnem spoštovanju.

Papež na medverskem srečanju: Božjega imena ne smemo nikoli zlorabiti za upravičevanje nasilja!

Ekumenski in medverski dialog ni ena od možnih poti v našem življenju, ampak je bistven za naš svet, ki je razdeljen zaradi številnih konfliktov, je bil jasen papež Frančišek.

Vera je za posameznika izvir razsvetljevanja, modrosti in solidarnosti. Ko se oblikujemo po vrednotah, ki jih učijo naša verstva, pa postanemo blagoslov za naše skupnosti. V demokratični in pluralistični družbi sodelovanje med verskimi voditelji in njihovimi skupnostmi tako pomenljivo služi skupnemu dobremu, je prepričan sveti oče.

Posebno vlogo imajo verstva po njegovih besedah pri spodbujanju človekovega dostojanstva in oblikovanju državljanov, ki bodo širili poštenost ter bolj kot materialnemu dobičku vrednost dajali človeku.

„Bog, kateremu si prizadevamo služiti, je Bog miru. Njegovo sveto Ime ne sme biti nikoli izrabljeno za upravičevanje sovraštva in nasilja“, je zbranim na medverskem srečanju dejal papež Frančišek. Spomnil na barbarske napade v Westgate Mall, univerzo v Garissi in v Manderi. Mladi preveč pogosto v imenu verstva postanejo ekstremisti, sejejo strah in razdirajo našo družbo. Zato naj bi po papeževih besedah vernike prepoznali kot preroke miru, ustvarjalce miru, ki druge vabijo, da bi živeli v miru, skladnosti in medsebojnem spoštovanju. „Da bi se Vsemogočni lahko dotaknil src tistih, ki izvršujejo to nasilje, in podelil svoj mir našim družinam in našim skupnostim“, je zaželel Frančišek in ob sklepu še pozval k molitvi za mir.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...