Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

VIDEO: Papež Frančišek v Afriki - Kenija: Nasilje in terorizem se hranita iz obupa

Svet | 25.11.2015, 17:18 Marjana Debevec

Papež, ki je zjutraj začel svoje 11. mednarodno potovanje, je že prispel v Kenijo, prvo postajo na afriški turneji.

To je za Jorgeja Maria Bergoglia nasploh prvi obisk v Afriki. Po nedavnih terorističnih napadih v Parizu in Maliju pa je to potovanje po mnenju mnogih najnevarnejše v času Frančiškovega papeževanja. Sam se je na račun teh strahov na letalu pošalil, rekoč, da ga bolj skrbi zaradi komarjev.

Papež se bo v vseh treh državah (Keniji, Ugandi in Srednjeafriški republiki) srečal s predstavniki oblasti, z mladimi, posvečenimi in ubogimi. Obisk Kenije bo zaznamovalo srečanje na sedežu Združenih narodov, v Ugandi se bodo posebej spomnili tamkajšnjih mučencev, v Srednjeafriški republiki, ki jo pretresa hudi nasilje, pa se bo papež med drugim srečal z muslimani in obiskal begunski center.

Nagovor oblastem v Keniji: Nasilje in terorizem se hranita iz obupa, ki izhaja iz revščine

Papež Frančišek je v svojem prvem nagovoru na afriških tleh poudaril, da so vsi ljudje poklicani delati za spravo in mir, odpuščanje in celjenje ran. A še posebej so k temu pozvani predstavniki oblasti. “Izkušnje kažejo, da se nasilje, konflikt in terorizem hranijo s strahom, nezaupanjem in obupom, ki izhajajo iz revščine in razočaranj. Boj proti tem sovražnikom miru in blaginje morajo vršiti ljudje, ki neustrašno verjamejo v velike duhovne in politične vrednote, ki so navdihnili nastanek države, in tudi pričujejo zanje.”

Papež je predstavnike oblasti pozval, naj pošteno in transparentno delajo za skupno dobro ter spodbujajo duh solidarnosti na vseh ravneh družbe: “Še posebej vas prosim, da pokažete pristno skrb za potrebe revnih, za hrepenenja mladih in pravično razdelitev človeških in naravnih virov, s katerimi je Stvarnik blagoslovil vašo deželo.”

Papež je ob tem poudaril, da imamo dolžnost pravično ravnati z darovi, ki smo jih prejeli. V svetu, ki še naprej izkorišča namesto, da bi zaščitil naš skupni dom, morajo vrednote, ki so globoko zakoreninjene v afriški duši, navdihovati prizadevanja državnih voditeljev za spodbujanje odgovornih modelov ekonomskega razvoja, je dejal. Spregovoril pa je tudi o mladih, ki so po njegovih besedah najbolj dragocen vir vsakega naroda. “Zaščititi jih, vlagati vanje in jim ponuditi pomoč, je najboljši način, s katerim lahko zagotovimo prihodnost, vredno modrosti in duhovnih vrednot, ki so drage starejšim, vrednot, ki so srce in duša nekega naroda,” je še dejal papež in na koncu v lokalnem jeziku Boga prosil, naj blagoslovi Kenijo.

Kaj papeža čaka v prihodnjih dneh?

Papeža jutri najprej čaka ekumensko in medversko srečanje. V univerzitetnem kampusu v Nairobiju bo daroval sveto mašo, ki naj bi se je po napovedih tamkajšnjih medijev udeležilo najmanj milijon in pol ljudi. Popoldne se bo srečal z duhovniki, redovnki in redovnicami ter obiskal sedež Združenih narodov v Nairobiju. Mediji so papeževemu obisku namenili precej pozornosti. Ne samo, da se pojavlja na prvih straneh, ampak so časopisom dodane priloge, ki predstavljajo Frančiška in prejšnje obiske Janeza Pavla II. v Afriki. Pozornost namenjajo tudi varnostnim razmeram in razširjeni korupciji v državi.

V petek dopoldne bo najprej obiskal revno četrt mesta. Tam namreč deluje skupnost jezuitov, ki so odprli dispanzer, višji tehnični inštitut, center za matere v stiski ter mrežo za otroke, katerih starši so umrli zaradi Aids-a. Sledilo bo srečanje z mladimi in nato odhod v Ugando. Med osrednjimi dogodki obiska te afriške dežele bo obisk svetišča ugandskih mučencev. Z njimi je povezan tudi kraj Namugongo, kjer bo papež v soboto zjutraj obiskal anglikansko in katoliško svetišče mučencev.

Frančišek se bo v soboto popoldne ustavil v Domu ljubezni v Nalukolongu, kjer prebiva približno sto revežev različnih verstev in starosti, za katere njihove družine niso bile zmožne skrbeti ali so bili najdeni na ulici.

Katedrala v Kampali, kjer se bo papež zaustavil v soboto zvečer, je kraj, kjer je Pavel VI. med svojim obiskom zaključil sinodo afriških škofov. Zaradi svojega mesta na vrhu enega od sedmih gričev, na katerih je bilo zgrajeno ugandsko glavno mesto, je katedrala vidna s katerekoli točke v Kampali. Sicer pa se bo tudi v Ugandi papež srečal z diplomatskim zborom in z mladimi.

V nedeljo pa se bo sveti oče odpravil v Srednjeafriško republiko, ki jo pretresa hudo nasilje. Srečal se bo s predstavniki oblasti in diplomatskim zborom, z mladimi, evangeličansko skupnostjo, škofi in posvečenimi, obiskal pa bo tudi begunski center, kjer živi približno 400 tisoč ljudi.

Osrednjo mošejo Koudoukou bo sveti oče obiskal v ponedeljek zjutraj. Kraj je globoko zaznamovan s sporom med kristjani in muslimani v Srednjeafriški republiki. V zadnjem obdobju je bil prizorišče nasilja, mošeja je bila večkrat zaporedoma tarča napada in deloma uničena. A obenem je tudi kraj povezovanja in medverskega sodelovanja, ki se izraža preko medsebojne solidarnosti. V Vatikan se bo papež Frančišek vrnil v ponedeljek zvečer.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...