Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Antiohijski patriarh Ignacij III. Younan (foto: ARO)
Antiohijski patriarh Ignacij III. Younan

Antiohijski patriarh Youssif III. Younan: Zahod je izdal kristjane!

| 25.11.2015, 10:32

Voditelj sirskokatoliške cerkve, antiohijski patriarh ter bejrutski škof Ignacij III. Younan, po terorističnih napadih v Parizu in Bejrutu zahodne vlade obtožuje, da jim je v interesu, da se v Siriji ohranja konflikt brez konca. "Teroristi tako imenovane Islamske države so se že vtihotapili med evropsko prebivalstvo. Že leta pod nadzorom Zahoda prejemajo denar, orožje in so podprti s skrajno versko ideologijo iz Saudske Arabije in zalivskih držav. Trditev, da je rešitev za razmere v Siriji in Iraku v izvajanju letalskih napadov, je laž," je patriarh Youssif III. Younan, povedal v intervjuju za revijo Le Messager, ki jo izdaja katoliška Cerkev v Egiptu.

V dolgem intervjuju patriah zahodne vlade obtožuje, da hočejo "v Siriji ohranjati konflikt brez konca" in da so "izdale kristjane na Vzhodu" ter dodaja:" Od vsega začetka smo pojasnjevali, da je naš položaj drugačen od položaja drugih držav na tem območju, pa niso poslušali. In zdaj zadnjih pet let žalujemo za smrtnimi žrtvami."

Objavljamo del intervjuja povzet po agenciji Asianews:

Vaša blaženost, v kakšnem položaju je zdaj sirsko ljudstvo, zlasti še kristjani?

Ta hip je položaj v Iraku in Siriji dramatičen in vse sirsko ljudstvo trpi. Mi kot pastirji moramo biti našim ljudem blizu ter jim pomagati po svojih najboljših močeh. Sirski katoličani (pa tudi druge krščanskle cerkve, kot so kaldejci, asirci in sirski pravoslavni) že stoletja živijo v vzhodni Siriji blizu reke Rafi Din. Nikoli pa se nismo selili proti zahodu ali v Libanon, kakor se selimo te dni.

Naša prisotnost je razpotegnjena na Iran, Afganistan in Indijo. Afganistanski hribi znani kot Tora Bora, imajo ime po sirskem izrazu, ki pomeni "temnejši hribi".

Antiohijski patriarh Ignacij III. Younan
Antiohijski patriarh Ignacij III. Younan © ARO

Danes smo v ujeti v strašen položaj: nasprotja med suniti in šiiti, verski in etnični problemi, zločinske tolpe, ki se imenujejo ISIS ter druge teroristične skupine, ki izkoriščajo islam kot izgovor za to, da 'očistijo' območja pod svojim nadzorom v imenu religije, in na drugi strani muslimanski učenjaki, ki nam govorijo, da je islam nasproten tem dejstvom.

Mi kristjani ne moremo živeti v tem kaosu, ki proizvaja milice, oborožene tolpe, teroristične skupine in islamske stranke. Kadar pa ohranjamo trdno stališče proti tem pojavom, nas Zahod dolži, da smo diktatorski. Vendar pa ni pomembno ali je to kalif, kralj, emir, princ ali predsednik republike; vsaj dokler morejo ti jamčiti za mir in varnost manjšin.

Ko je po zasedbi Iraka leta 2003 izbruhnil kaos, smo dojeli grozo tega položaja. Zahodne demokracije so se zarotile proti Siriji ter dosegle uničenje infrastrukture naroda, rušenje hiš, mest, vasi, spomenikov in arheoloških predelov. To je posledica nespametne politike in zarote pod pretvezo, da prinašajo demokracijo na to območje.

Naši narodi ne sprejemajo zlahka demokracije, ker pri nas ni prave ločitve vere od države. Manjšine moledujejo, da bi imele predstavnike pred muslimansko večino in se (na svoji zemlji) počutijo kot priseljenci v tuji deželi. Kristjani smo prisotni v teh deželah na tisoče let, že davno pred islamom.

Politiki Zahoda, zlasti politiki ZDA, Velike Britanije in Francije, so naklonjeni neskončnemu konfliktu v Iraku in Siriji. To je omogočilo nastanek terorističnih skupin (imenovanih 'takfiriin' - skarjnežev, ki druge obsojajo odpadništva, op. pr.) in zahodni mediji so tiho, strahopetni in sokrivi. To ne brani resnice in pravičnosti; to je priklanjanje tistim, ki plačujejo in ostajajo tiho.

Vsi vzhodni patriarhi, tudi jaz, smo prav od začetka jasno govorili Zahodu: "Bodite previdni, položaj v Siriji ni takšen kakor v Egiptu, Tuniziji ali Libiji. Je veliko bolj zapleten in konflikt bo ustvarjal samo kaos in državljansko vojno."

Poslušali so in odgovorili: "Ne, Asadov režim bo padel v nekaj mesecih." To se ni zgodilo, kakor sem napovedal. In pet let zatem nedolžno ljudstvo, zlasti pa kristjani, nima podpore. Zahod nas je izdal.

Antiohijski patriarh Ignacij III. Younan
Antiohijski patriarh Ignacij III. Younan © ARO

Kako gledate na tok migrantov v Evropo?

Pred več kot dvema mesecema je svet pretresla fotografija malega Aylana, ki je skupaj z bratom in mamo umrl na turški obali. Toda zahodne vlade imajo drugačen načrt, zlasti Turčija je spremenila svojo politiko do priseljencev, ko je spoznala, da Združeni narodi in Evropska zveza ne bodo dovolj pomagali. In potem je gospa Merkel razglasila, da bo Nemčija sprejela 800 tisoč migrantov.

Tako se je tok migrantov povečal pa tudi število tistih, ki so potovali s ponarejenimi dokumenti ali na druge nezakonite načine, da bi prišli v Nemčijo ali druge evropske države. To niso le Sirci, povečalo se je tudi število tistih iz drugih ljudstev.

Danes so različni predeli sveta veliko bliže drug drugemu. Ni pojmljivo, da bi mislili, da je Islamsko državo mogoče premagati z zračnimi napadi; to je velika laž. Kajti njihovi podporniki o se vtihotapili med prebivalstvo, so plačani in imajo dostop do orožja in verske indoktrinacije.

Te teroristične skupine so že leta pod nadzorom Zahoda oskrbovale Savdska Arabija in zalivske države. Zdaj pa Sirci prosijo Rusijo, naj posreduje na osnovi sporazuma o vojaški koordinaciji.

Sirska vlada je zakonita vlada, ki jo priznavajo Združeni narodi. Moramo biti stvarni: Zdaj je krščanski le en odstotek iraškega prebivalstva. Če ti zbežijo, bo naša navzočnost umrla. Ne potrebujemo besed, ampak dejanja.

Ali si kaj obetate od dunajskih pogovorov?

Upanje je, vendar ne vem, za koliko časa še. lahko je uničevati,težko pa graditi. V zadnjih petih letih je bilo pri nas le opustošenje in prisilno odseljevanje in bo trajalo, da znova začnemo. Upam, da se bodo ti pogovori končali kar najbolje.

V Rimu ste se udeležili sinode o družini. Papež Frančišek je užaloščen zaradi tega, kar se dogaja vzhodnim kristjanom?

Da, njegova svetost papež - kot rimski škof, naslednik svetega Petra, glava katoliške cerkve in voditelj največje verske skupnosti na svetu - je poln bridkosti zaradi tega, kar se dogaja na Vzhodu. In kot "oče" sinode je objavil nujen poziv k solidarnosti s kristjani Bližnjega vzhoda. Njegova svetost je branitelj pravičnosti in je predlagal, da bi lahko Vatikan gostil prihodnjo konferenco o prihodnosti vzhodnih kristjanov. Sramota je, da je Zahod kristjane prepustil temu položaju.

Prevod po zapisu agencije Asianews.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.