Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek

Papež: Jezusovo kraljevanje se izraža v ponižnosti in zastonjskosti

Svet | 22.11.2015, 13:18 Marjana Debevec

Obhajamo nedeljo Kristusa Kralja vesoljstva. Današnji evangelij nam predstavlja Jezusa, ki se pred Pilatom predstavi kot kralj kraljestva, ki ni od tega sveta. Papež Frančišek je pred opoldansko molitvijo poudaril, da Jezusovo kraljestvo v nasprotjem s svetom, kjer vladajo tekmovalnost, orožje, strah in manipulacija z ljudmi, prinaša evangeljsko logiko, ki se izraža v ponižnosti in zastonjskosti. To Jezusovo kraljestvo prihaja tiho, a učinkovito in sicer z močjo resnice.

Kraljestva tega sveta temeljijo na oblastnosti, tekmovalnosti in zatiranju, Kristusovo kraljestvo pa je kraljestvo pravičnosti, ljubezni in miru, je poudaril papež Frančišek. Po njegovih besedah se je Jezus za kralja razkril na križu, v katerem lahko vidimo presenetljivo zastonjskost ljubezni. „Za kristjana govoriti o moči in oblasti pomeni sklicevati se na moč Križa in Jezusove ljubezni; gre za ljubezen, ki ostane trdna in celovita tudi, ko je zavrnjena in ki se pojavi kot dopolnitev življenja v popolnem darovanju samega sebe za človeštvo“, je dejal sveti oče. Jezus ni stopil s križa, da je lahko vse ljudi odrešil njihovih grehov, kar je dobro razumel desni razbojnik. Moč Kristusovega kraljestva je torej ljubezen. Zato nas njegovo kraljevanje ne zatira, ampak nas osvobaja naših šibkosti in bede ter nas spodbuja, da bi izbirali poti dobrega, sprave in odpuščanja, je poudaril Frančišek.

Kristus ni kralj, ki nam gospoduje, z nami ne ravna kot s podložniki, ampak nas dvigne na raven svojega dostojanstva. Kraljevati skupaj z njim pa pomeni služiti Bogu in bratom; gre za služenje, ki izvira iz ljubezni“, je še dejal sveti oče. Ob mnogih bolečinah, ki pestijo svet in številnih ranah ljudi, je vse zbrane povabil k prošnji Mariji, da bi nas podpirala pri naših prizadevanjih posnemati Jezusa. Tako bomo z dejanji nežnosti, razumevanja in usmiljenja povsod prinašali njegovo kraljestvo.

Ob sklepu je papež prosil vse vernike, naj ga z molitvijo podprejo na njegovem potovanju v Afriko, ki ga bo začel v sredo. Marijo pa je prosil, naj tem trpečim deželam podeli mir.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...