Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Gallusova dvorana (foto: Rok Mihevc)
Gallusova dvorana

21. Gala koncert Radia Ognjišče: Pojmo naše pesmi

Slovenija | 22.11.2015, 07:05

Radio Ognjišče bo 28. novembra 2015 praznoval 21. rojstni dan. Uvod v praznovanje bo današnji 21. Gala koncert v ob 15. in 19. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Samo praznovanje obletnice pa bo doseglo svoj vrh s sveto mašo v soboto, 28. novembra 2015, ob 12. uri v osrednjem slovenskem romarskem središču Marije Pomagaj na Brezjah. Daroval jo bo mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

21. Gala koncertu Radia Ognjišče smo dali naslov "Pojmo naše pesmi". Za naslovom se namreč skriva izbor slovenskih narodnih in ponarodelih pesmi. Večino pevk in pevcev bo spremljala zasedba Kranjci. Z letošnjim gala koncertom želimo narediti radijski uvod v praznovanje 25-letnice slovenske samostojnosti.

Nastopili bodo dobro poznani in odlični pevke, pevci ter vokalne zasedbe: Eva Černe, Francka Šenk, Simona Vodopivec Franko, Damjana Golavšek, Alenka Godec, Helena Blagne, Lea Bartha, Steffy Katrinas, Klemen Torkar, Tomaž Plahutnik, Kvatropirci, Kreativo, Kranjci in Radijski pevci.

Na večernem koncertu so svojo udeležbo napovedali predsednik Slovenske škofovske konference in novomeški škof msgr. Andrej Glavan, ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl in ljubljanski pomožni škof msgr. Franc Šuštar.

Obletna zahvalna sveta maša

Praznovanje 21. obletnice bo doseglo svoj vrh s sveto mašo, ki jo bo v petek, 28. novembra 2015, ob 12. uri v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah daroval nadškof msgr. Alojzij Cvikl.

Direktor Radia Ognjišče msgr. Franc Bole je o potrebi po katoliškem mediju ob 20. obletnici radia dejal, da se v Sloveniji medijski svet vedno bolj razvija, žal tudi v slabem pomenu. "Sredstva javnega obveščanja omogočajo nam duhovnikom in Cerkvi na splošno biti blizu ljudem. Pravijo, "Če te ni v medijih (časopisih, radiu, televiziji), te ni." To vedno bolj drži. Za Cerkev pa, ki ima to nalogo, da širi veselo Jezusovo oznanilo, to velja toliko bolj. Ne samo, da moramo podpirati sredstva javnega obveščanja, ampak tudi sami jih moramo uporabljati za rast vere."

Glavni in odgovorni urednik msgr. Franci Trstenjak pa je nedavno zapisal, da je bil Radio Ognjišče ustanovljen z namenom, da s pomočjo radijskega medija prinaša poslušalcem evangelij, veselo oznanilo. "Od tega osnovnega namena se nismo nikoli oddaljili, nasprotno, vedno bolj široko je naše evangelizacijsko delo. V nekem obdobju smo si zaželeli, da bi „ugajali ljudem“, a se je hitro izkazalo, da je to pot, ki vodi v slepo ulico. Spoznali smo in se prepričali, da moramo biti to, kar smo, in kdor nas sprejme in posluša, prav, kogar pa motimo, naj ugasne sprejemnik. Vseh ne moreš nikoli in nikdar zadovoljiti. Pred očmi imamo vedno vse starostne skupine. Je pa res, da je več starejših poslušalcev, in to tudi upoštevamo. Večina medijev si želi le mlajših poslušalcev, a ta bazen se potem hitro izprazni, ker je zelo plitev."

21. letna radijska pot

Radio Ognjišče je leta 1993 ustanovilo Tiskovno društvo Ognjišče, začetek oddajanja pa je 5. junij 1994 v Kopru. Takrat je radio začel z lokalnim oddajanjem, z neprekinjenim oddajanjem 24-urnega programa pa 28. novembra 1994 v studiih, ki so v kletnih prostorih Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano.

Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem, Dogodki, Oddaje
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...