Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Kristina Lepen in p. Robin Schweiger (foto: Matjaž Merljak)
Kristina Lepen in p. Robin Schweiger

Prostovoljstvo pri programu Človek za druge

Oddaje | 20.10.2015, 08:03 Matjaž Merljak

V oktobrski oddaji Gradimo odprto družbo smo gostili Kristino Lepen, ki je odgovorna za program prostovoljstva Človek za druge. Pri njem sodelujejo Društvo katoliških pedagogov, Jezuitsko združenje za begunce Slovenije in društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine. Ob začetku akademskega leta smo se pogovarjali o možnostih in priložnostih, ki jih nudi prostovoljstvo. V oddaji ste lahko slišali tudi različne novice z begunsko tematiko.

Človek za druge je program organiziranega prostovoljnega dela. Vanj se lahko vključijo tisti, ki želijo pomagati sočloveku, imajo možnosti dela na devetih različnih področjih od dela v vrtcu do pomoči starejšim: nudijo še učno pomoč v osnovni šoli, družijo se z mladimi s posebnimi potrebami, v bazenu pomagajo pri rehabilitaciji, obiskujejo bolnike, delajo z begunci in spremljajo slepe. Vsako leto se pridruži 70 prostovoljcev, ki delajo v Ljubljani in Postojni.

Program živi že od leta 2000 in v 15-ih letih so pomagali že več kot 2000 prejemnikom pomoči. Tudi v prihodnje si želijo, da bi ljudem, ki želijo pomagati, omogočili, da bi organizirano pristopili do pomoči potrebnim.

Prostovoljno delo poteka dve uri na teden, k programu sodi uvodno srečanje, pogovor z njimi in podpora mentorja. Ta ni sicer fizično prisoten pri neposrednem prostovoljnem delu, ima pa s prostovoljcem mesečne pogovore o poteku dela, ko ga tudi spodbuja in usmerja. Je vezni člen med prostovoljcem in tistim, ki prejema pomoč.

Kristina Lepen je še dejala, da je prostovoljstvo nasprotje današnji družbi individualizma in je način gradnje skupnosti dialoga.

Praznovanje ob 15-letnici programa bo 1. decembra 2015 v Antonovem domu na Viču v Ljubljani, kjer se bodo z dobrodelnim koncertom zahvalili za opravljeno delo in prosili za podporo za prihodnje. Želijo si, da bi se program širili tudi v druge slovenske kraje.


102. svetovni dan migrantov in beguncev v kontekstu leta usmiljenja

»Migranti in begunci nas izzivajo. Odgovor Evangelija usmiljenja.« To je tema, ki jo je papež Frančišek izbral za 102. svetovni dan migrantov in beguncev, ki ga bomo obhajali 17. januarja 2016. Tako so sporočili s Papeškega sveta za pastoralo migrantov in potujočih.

Izbrana tema se uvršča v kontekst leta usmiljenja, ki se bo začel 8. decembra 2015 in se bo sklenil 20. novembra 2016. Poudarja dva vidika. Prvi del teme želi opozoriti na dramatično situacijo mnogih moških in žensk, ki so prisiljeni zapustiti svoje dežele. Zaradi očitne nevarnosti, da bi na to dogajanje pozabili, sveti oče dramo migrantov in beguncev predstavlja kot resničnost, ki nas mora izzivati. Že v buli Misericordiae vultus je zapisal: »Ne padimo v brezbrižnost, ki ponižuje, v navajenost, ki omrtvi duha in mu prepreči, da bi odkril kaj novega; ne padimo v cinizem, ki uničuje. Odprimo svoje oči, da bomo videli bedo sveta, rane tolikih bratov in sester, ki so prikrajšani za dostojanstvo, in se čutímo izzvane, da poslušamo njihov krik na pomoč (…). Naj njihov krik postane naš in bomo skupaj lahko zdrobili ograde brezbrižnosti, ki pogosto suvereno vlada in prikriva hinavščino in sebičnost.«

Drugi del izbrane teme za svetovni dan migrantov in beguncev pa želi na nedvoumen način povezati pojav migracije z odgovorom sveta, oziroma predvsem Cerkve. Sveti oče krščansko ljudstvo med jubilejem vabi k premišljevanju o telesnih in duhovnih delih usmiljenja, med katerimi je tudi sprejemanje tujcev. Kristus sam je prisoten med najmanjšimi. Tega ne smemo pozabiti. Na koncu življenja bomo sojeni po našem odgovoru ljubezni.

Glede obhajanja svetovnega dneva Papeški svet za pastoralo migrantov in potujočih v skladu s papeževo željo, da se vsaka posamezna Cerkev neposredno vključi v dogajanje svetega leta, predlaga nekaj smernic. Najprej, da bi dan obhajali tako na škofijski kot nacionalni ravni, in sicer na način, ki bi vključeval sodelovanje migrantov in beguncev ter krščanskih skupnosti. V kolikor je mogoče, naj bi osrednji dogodki potekali prav 17. januarja. Papeški svet škofije in krščanske skupnosti nadalje spodbuja, da začnejo načrtovati pobude, in naj izkoristijo priložnost, ki jo nudi leto usmiljenja. Vabi jih, naj ne pozabijo na vidik ozaveščanja o pojavu migracije. Med smernicami papeški svet poudarja še, naj pozornost do migrantov in njihove situacije ne bo omejena samo na en dan, in pa, da je pomembno udejanjiti konkretna znamenja solidarnosti. Ta naj imajo simbolično vrednost in naj izražajo bližino migrantom in beguncem.

Srečanje v Bruslju

Direktor Jezuitskega združenja za begunce Slovenije p. Robin Schweiger se je od 28. septembra do 30. septembra 2015 udeležil jesenskega srečanja narodnih voditeljev Jezuitskih združenj za begunce v Evropi. Več o tem pomembnem srečanju bomo spregovorili v novembrski oddaji Gradimo odprto družbo.

Prostovoljno delo v novem šolskem letu

Tudi v akademskem letu 2015/16 Jezuitsko združenje za begunce Slovenije vabi nove prostovoljke in prostovoljce, da se nam pridružijo pri delu z begunci, tujci in prosilci za mednarodno zaščito. Pri svojem delu imajo prostovoljci neposreden stik z ljudmi.

S tujci se srečujemo v Centru za tujce (Postojna), kjer se izvajajo različne družabne aktivnosti kot so igre in delavnice. Delo s prosilci za mednarodno zaščito poteka v Azilnem domu (Ljubljana), kjer poteka vrtec za predšolske otroke, izvajajo se ustvarjalne delavnice za otroke in šoloobveznim otrokom se pomaga pri domačih nalogah. Beguncem nudimo podporo pri njihovi integraciji v slovensko družbo.  

Prostovoljno delo poteka od oktobra 2015 do junija 2016, 1x tedensko po 2 uri. Program vsebuje začetno in vmesno izobraževanje, mesečne supervizije, podporo mentorja in so-prostovoljcev ter neformalna srečanja.

Kdor bi se nam rad pridružil, naj pokliče p. Robina Schweigerja na telefonsko številko 01/430-00-58 ali na 031/636-964 ali piše po elektronski pošti begunci.info@gmail.com.  

Vsi lepo vabljeni!


Zahvaljujemo se vsem, ki podpirate delo Jezuitskega združenja za begunce Slovenije:  Slovenski provinci Družbe Jezusove in številnim dobrim ljudem, ki preko te oddaje pomagate beguncem, tujcem in prosilcem za mednarodno zaščito.

Če želite tudi vi pomagati ljudem, ki zaradi preganjanja iščejo miru kot begunci po svetu, pokličite na tel. 01/430-00-58 ali na mobilno številko urada JRS 031/636- 964. Veseli bodo vaše pomoči.

Vabljeni k poslušanju naslednje oddaje, ki bo v nedeljo, 15. novembra 2015, ob 18.30.

Oddaje
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...