Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Ples med bogoslužjem (foto: Izidor Šček)
Ples med bogoslužjem

Čudovito malgaško petje

Madagaskar_2015 | 13.10.2015, 09:41

V današnjem jutranjem oglašanju z Madagaskarja se je Jure ustavil ob glasbeni podobi malgaškega podeželja. Skupaj z laiško misijonarko Lucijo Čuk in misijonarjem Janezom Krmeljem so se ustavljali ob njihovi glasbeni nadarjenosti in bili navdušeni nad lepoto petja tamkajšnjih ljudi. Vabljeni da prisluhnete pogovoru in glasbenim utrinkom.

O tem je Jure pisal tudi v enem od zapisov v blogu:

Cerkev, ki ni majhna, je bila polna do zadnjega kotička. Vem, težko presodiš koliko let imajo Malgaši, a povprečna starost ljudi v cerkvi je bila gotovo okoli 30, morda celo 25. Mlada Cerkev je to, resnično! Vsaka nedelja na Madagaskarju me je navdušila s pevskim sodelovanjem ljudi. Kakšen zvok! Čudovite harmonije, napevi, ki te nagovorijo, čeprav razumeš le besedico ali dve. Čudovito! Ob skoraj vsaki pesmi sem pomislil: joj, ko bi dobil note … Pa nisem niti spraševal, ker vem, da tako lepo in navdušujoče lahko zvenijo le v tem okolju, med temi ljudmi, v njihovi cerkvi.

Vsi prepevajo! Otroci, mladina, starši in starčki. Na polno, z vso štimo in navdušenjem, ki ga pri nas, žal, ne moreš slišati. Nikoli in nikjer. Že ob vstopni pesmi sem pomislil: fant, tako ubrano, polno veselja, navdušeno in iskreno, pri nas cerkvena pesem ne zazveni niti kot sklepna pesem združenih zborov na kakem dekanijskem srečanju župnijskih pevskih zasedb. Če se doma, v domači cerkvi, morda malo spozabiš in zapoješ (pre)naglas, se obrne nekaj zbranih vernikov, ki sedijo pred teboj. „Pardon, pardon, saj ne bom več!“ In, kot bi ti bilo nerodno, tiho mrmraš naprej. Tule pa … Veseli ljudje so to, prežeti tudi z glasbo. Misijonarji pravijo, da težko slišijo koga, ki bi ne imel posluha. Pojejo v en glas (čeprav vedno večglasno;), vse štima, pa čeprav nimajo pevskih vaj. Četrt ure pred začetkom maše prepojejo začetke pesmi in to je to … Dekleti, ki sta stali pred mikrofonom sta (brez instrumenta za intonacijo) začenjali, zbrano ljudstvo pa takoj za njima v večglasje. Prima!

Ples med bogoslužjem
Ples med bogoslužjem © Izidor Šček

Več si preberite v Juretovem blogu, ki pa danes prinaša zanimiv necenzuriran Izidorjev zapis. Bliža se odhod domov, o tem pa več v popoldanskem javljanju.

Dobrodelna akcija za slovenske misijonarje na Madagaskarju

Od 22. septembra najprej pteče dobrodelna akcija za naše misijonarje na Madagaskarju, kot priprava na 17. oktober, ko bo v ljubljanski dvorani Tivoli veliko srečanje s Petrom Opeko. Posnetek tega dogodka bo mogoče videti v programu TV SLO 18. oktobra ob 20.30, istočasno pa tudi slišati v programu Radia Ognjišče.

Vabimo vas k darovanju s klicem na Misijonsko središče Slovenija 01 300 59 50. Lahko pa se odločite za darovanje s pomočjo spletnega obrazca, ali pa UPN naloga oz. preko spletnega bančništva.

Podatki, ki jih potrebujete:

  • Naslov prejemnika: Misijonsko središče Slovenije, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
  • Št. računa: SI56 0201 4005 1368 933 odprt pri NLB
  • Referenca: SI00 279004
  • Koda namena:CHAR
  • Namen nakazila: Peter Opeka in slovenski misijonarji na MDG

Več najnovejših utrikov najdete na  FB strani radia Ognjišče, poglobljeno pa tudi v Blogu Jureta Seška.

Vabljeni pa tudi k ogledu foto utrinkov iz obiska v kamnolomu v Akamasoi, kamor je naše sodelavce tik pred odhodom na jug otoka peljal misijonar Peter Opeka.

Madagaskar_2015
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...