Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Petra StoparPetra Stopar
Nove antene (foto: Marko Zupan)
Nove antene

17. dan akcije Dobroti dajemo glas

Madagaskar_2015 | 09.10.2015, 14:04

Misijon Ampitafa je naše sodelavce Izidorja, Jureta in Marka gostila minule tri dni. To so bili zelo delavni dnevi, kjer so na misijonu Janeza Krmelja pomagali pri naporih za povečanje slišnosti škofijskega radija Rakama.

Izidor je opisal, kako je doživel misijon. Na tem področju živi ogromno ljudi, ki živijo v svojih hiškah, ne v vaseh kot sicer na misijonih. Oddajnik so uspeli usposobiti in Janez Krmelj je tega zelo vesel in srečen.

Danes bodo tamkajšnje ljudi naučili, kako se upravlja z opremo, ki so jo montirali, nato pa bodo odšli v Farafangano, na sedež škofije, kjer še ne oddajajo, a po besedah Marka Zupana bodo v prihodnjih dneh tudi to uredili.

Misijonar Janez Krmelj - nasmeha na obrazu sicer ni bilo videti, slišati pa - se je zahvalil dobrotnikom, Misijonskemu središču Slovenije in Radiu Ognjišče. Bogu je hvaležen za novo možnost oznanjevanja in dela za razvoj v tamkajšnji škofiji, v popoldanskem pogovoru pa je posebej izpostavil hvaležnost vsem, ki so darovali za nujno potrebno tehnično opremo porodnišnice na njihovem misijonu.

 

Antene na misijonu Ampitafa
Antene na misijonu Ampitafa © Marko Zupan

Drugačen svet

Jure v svojem zadnjem zapisu v blogu, razmišlja o šolskem sistemu na Madagaskarju:

Šolski prostori so povsem preproste koče, barake z blatnimi tlemi in slamnato streho. V domačih delavnicah zbite klopi in šolske mize se šibijo pod bosonogimi šolarji, ki jih je v vsakem razredu krepko nad standardi, ki pri nas veljajo za tri paralelke skupaj. Ko je učiteljica povedala, da nekaj zamudnikov še čakajo, sem pogledal po razredu in se vprašal kam neki bodo sedli. Velika tabla, kreda in nasmejan učitelj. To je vse! Nobene interaktivne table, elektronskih ali drugačnih pripomočkov, ničesar! Učenci so oblečeni v enake srajce, ob našem obisku pa so v popolni tišini, brez, da bi se kdo premaknil, najprej v en glas stoje pozdravili misijonarja. Ko jim je prijazno voščil dober dan in jim rekel naj sedejo, so to storili v miru, ki so ga v nekdanjih časih menda poznali tudi pri nas. V popolni tišini! Primerjava z našim šolskim sistemom, redom ali načinom poteka pouka je nemogoča. Na Madagaskarju je drugačen svet!

Dobrodelna akcija za slovenske misijonarje na Madagaskarju

Od 22. septembra najprej pteče dobrodelna akcija za naše misijonarje na Madagaskarju, kot priprava na 17. oktober, ko bo v ljubljanski dvorani Tivoli veliko srečanje s Petrom Opeko. Posnetek tega dogodka bo mogoče videti v programu TV SLO 18. oktobra ob 20.30, istočasno pa tudi slišati v programu Radia Ognjišče.

Vabimo vas k darovanju s klicem na Misijonsko središče Slovenija 01 300 59 50. Lahko pa se odločite za darovanje s pomočjo spletnega obrazca, ali pa UPN naloga oz. preko spletnega bančništva.

Podatki, ki jih potrebujete:

  • Naslov prejemnika: Misijonsko središče Slovenije, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
  • Št. računa: SI56 0201 4005 1368 933 odprt pri NLB
  • Referenca: SI00 279004
  • Koda namena:CHAR
  • Namen nakazila: Peter Opeka in slovenski misijonarji na MDG

Več najnovejših utrikov najdete na  FB strani radia Ognjišče, poglobljeno pa tudi v Blogu Jureta Seška.

Vabljeni pa tudi k ogledu foto utrinkov iz obiska v kamnolomu v Akamasoi, kamor je naše sodelavce tik pred odhodom na jug otoka peljal misijonar Peter Opeka.

Madagaskar_2015
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...