Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Pogled na riževo polje (foto: Izidor Šček)
Pogled na riževo polje

Ukradli so mi srce...

Madagaskar_2015 | 08.10.2015, 15:39

Misijonar Janez Krmelj pravi, da je Madagaskar kavbojska dežela, na katero se moraš privaditi, se sprijazniti s stanjem v katerem se znajdeš in živeti z njo in ljudmi, ki ti znajo ukrasti srce! „Meni so ga že!“ je misijonar Janez, ki se že desetletja iz dneva v dan spopada z mnogimi nelogičnimi vozli in njihovim reševanjem, povedal Juretu.

In Jure vestno vsak večer objavi zapis v svojem blogu:

Ja, v dolgih urah vožnje smo izvedeli marsikaj. Ko smo peljali mimo nesrečnega kuža, ki je svojo pot sklenil na cesti, pod kolesi avtomobila, nas je misijonar podučil, da psa, sovo ali kačo vedno pustijo na cesti, se jih ne dotikajo, pustijo, da strohnijo in upajo, da bo veter mimo vozečih avtomobilov odpihnil njihovo zlobo. Psu se v južnih krajih otoka tudi sicer ne godi ravno dobro. Če že srečaš kakšnega, je gotovo divji, pes, ki skrbi sam zase. Hišnih ljubljenčkov v glavnem nimajo. V zadnjih časih jih imajo najbolj pogumni za hišne čuvaje, sicer pa marsikje velja, da je pes hudobna žival, v katero je ujet kak duh zlobnega človeka, ki je bil preklet …

Vrači

Misijonar Janez Krmelj pa je v današnjem jutranjem javljanju povedal nekaj zanimivosti o vračih, ki so na podeželju Madagaskarja pogosta nadloga. Ljudje se nanje večkrat obračajo, ker si kakšnih stvari ne znajo razložiti, pa tudi, ker so nestrpni in si želijo čimprejšnje rešitve svojih težav. Beseda vrač ali čarovnik, bi v malgaškem dobesednem prevodu pomenila "tisti, ki zagotovi, da se bo neko delo izvršilo". Vrači si na začetku sami ustvarijo reklamo, potem pa jim pri tem služijo tudi lahkoverni ljudje.

Tudi kar se zdravja tiče je veliko primerov, ko pridejo v bolnišnico ljudje, ki so poskusili vse, kar jim je vrač predpisal, stanje pa je bilo še mnogo hujše, kot pred "zdravljenjem".

Janez je povedal tudi primer kako vrač "varuje" živino preprostega pastirja. Obljubi mu, da bo varoval čredo, da se ji tisto leto ne bo nič zgodilo. V zameno mu bodo konec leta dali eno od živali. Seveda pa urok ne bo deloval, če bo živina pojedla neko rastlino. Vrač si na ta način zagotovi, da v nobenem primeru ne more biti odgovoren za smrt živine.

Janez Krmelj je povedal tudi, kako je bil sam, s še dvema domačinoma, članoma njihovega združenja Akamsoa, žrtev vrača. Obtožil jih je kraje kosti iz grobnic, ki so za Malgaše najbolj svete. Primer se je vlekel kar dve leti, na koncu je posredovala celo policija. Več pa prisluhnite v posnetku oglašanja.

Malgaško šolstvo

V popoldanskem javljanju je bil Jure obdan z učiteljskim kadrom tamkajšnje „nižje gimnazije“ - ta nekako ustreza naši predmetni stopnji od 6. do 9. razreda. Malgaška osnovna šola obsega le pet razredov, potem pa se lahko otroci na nižji gimnaziji usposobijo za višjo stopnjo srednje šole. Učitelji so ob prevajanju misijonarja Janeza Krmelja povedali, da otrok ni treba ravno siliti v šolo, saj si želijo biti čim bolj izobraženi. Seveda pa tudi v revnih razmerah komaj zmorejo šolanje in k večjemu obisku pomagata tudi dva obroka hrane na dan. Država plačuje delo učiteljev, staršem ostane nekaj skromnih prispevkov za kredo in podobne drobnarije, vsaka družina pa ob koncu leta doda še mernik riža.

Kakšne pa so želje učiteljev? Zelo skromne. Pogrešajo osnovne stvari za posredovanje znanja otrokom, mednje pa sodijo tudi malce bolj primerni šolski prostori, saj so šolske stavbe večinoma revne barake. Je pa na Madagaskarju večina učiteljev moških in se v zadnjem času na državnem nivoju trudijo izboriti ženskam enakovredno vlogo v tem poklicu. In kaj so Juretovi sogovorniki povedali o spoštovanju učiteljskega poklica? Vse malgaško življenje, delo in kultura so tradicionalno prepredeni s spoštovanjem do staršev in učiteljev, se pa slednji trudijo vračati s spoštovanjem otrok.

Dobrodelna akcija za slovenske misijonarje na Madagaskarju

Od 22. septembra najprej pteče dobrodelna akcija za naše misijonarje na Madagaskarju, kot priprava na 17. oktober, ko bo v ljubljanski dvorani Tivoli veliko srečanje s Petrom Opeko. Posnetek tega dogodka bo mogoče videti v programu TV SLO 18. oktobra ob 20.30, istočasno pa tudi slišati v programu Radia Ognjišče.

Vabimo vas k darovanju s klicem na Misijonsko središče Slovenija 01 300 59 50. Lahko pa se odločite za darovanje s pomočjo spletnega obrazca, ali pa UPN naloga oz. preko spletnega bančništva.

Podatki, ki jih potrebujete:

  • Naslov prejemnika: Misijonsko središče Slovenije, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
  • Št. računa: SI56 0201 4005 1368 933 odprt pri NLB
  • Referenca: SI00 279004
  • Koda namena:CHAR
  • Namen nakazila: Peter Opeka in slovenski misijonarji na MDG

Več najnovejših utrikov najdete na  FB strani radia Ognjišče, poglobljeno pa tudi v Blogu Jureta Seška.

Vabljeni pa tudi k ogledu foto utrinkov iz obiska v kamnolomu v Akamasoi, kamor je naše sodelavce tik pred odhodom na jug otoka peljal misijonar Peter Opeka.

Madagaskar_2015
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...