Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Državna cesta št. 12 Madagaskar (foto: Izidor Šček)
Državna cesta št. 12 Madagaskar

VIDEO: Večno spraševanje...

Madagaskar_2015 | 05.10.2015, 15:35

Modrujemo, kaj vse smo doživeli doslej, kako nas ruka ta čudni Madagaskar, kakšne sledi pušča v nas in koliko vprašanj nam zastavlja. Vse skupaj je prav neverjetno, včasih grozno in popolnoma nerazumljivo! Ko že misliš, da ne moreš več doživeti česa blazno novega in dihjemajočega, te ujame dogodek, razpoloženje ali podoba, ki zareže, kot še nobena doslej.

Takole začenja Jure tokratni zapis v svojem blogu in nato v isti sapi nadaljuje:

Iz stvari, ki bi se nam prve dni te delovne avanture zdele smešne, se danes ne šalimo več. Vemo, da se dotikajo pravih ljudi, zavedamo se, da država, ki si pravi republika, ni država. Če bi bila, bi vsaj malo poskrbela za svoje ljudi, pokazala bi vsaj voljo za, denimo, oddaljene na jugu, živeče v vaseh in mestih, do katerih ne vodi spodobna cesta.

Tako pa tej ubogi državi ni mar za neprevozne poti, ki izginjajo v rdečem blatu, otroke, ki ne morejo do izobrazbe, ni ji mar za noseče matere, ki jih ne morejo prepeljati do nujne pomoči, ni ji mar za korupcijo, ki je prerasla vse pore življenja, učitelje, ki že leto dni nimajo plače, otroke, ki nimajo niti skodelice riža na dan. Prek pogovorov in neverjetnih pripovedi spoznavamo, da je odgovornim popolnoma vseeno za vse, razen za njihove trapaste privilegije...

Državna cesta št. 12 Madagaskar
Državna cesta št. 12 Madagaskar © Izidor Šček

Naši kolegi, Jure, Marko in Izidor so včerajšnjo nedeljo preživeli na misijonu, kjer deluje misijonar Jani Mesec. Tam s pomočjo sredstev, ki smo jih zbrali v okviru letošnje dobrodelne Pustne sobotne Iskrice, gradijo šolo, ki jo bo lahko obiskovalo 300 otrok. Do misijona pa se lahko pride po cesti, ki jo je zelo dobro opisal Jure v svojem blogu, o razmerah na njej pa govorijo tudi fotografije v nadaljevanju.

Cesta, nenavadna cesta!

Janez Krmelj jo z drugo besedo opiše tudi kot katastrofo! Deževno obdobje je prineslo veliko težav pri gradnji šole. Material za gradnjo so pripeljali s tovornjaki, ki so zaradi ceste, nenavadne ceste, odpovedali.

Razmere, v katerih delajo, so nemogoče. Na misijonu Janija Mesca stane cement veliko več, kot sicer, stroški prevoza so namreč zelo veliki, vreča cementa tako stane kar 15 evrov.

Janez Krmelj razmeram navkljub ne obupuje, drži za plug, za katerega je prijel! Iz ljubezni do ljudi to gre. Ljudje sami niso krivi, da so se rodili v takih razmerah. Ob koncu se je lepo zahvalil za pomoč iz Slovenije, dejal je, da brez te pomoči ne bi mogli ničesar narediti. Naši sodelavci so na poti  na misijon Janeza Krmelja, kjer bodo tudi usposobili radijski oddajnik.

Otroci na Madagaskarju radi hodijo v šolo

O šoli smo že govorili in pisali, tokrat pa so se naši fantje podali med šolske klopi. Učenci so jih počakali tako, kot smo nekoč čakali učitelje: mirno, tiho ter enoglasno odgovarjali in peli. Iz srca so odgovorili, da radi hodijo v šolo. S pomočjo misijonarja Janeza se je Jure pogovarjal z dvema otrokoma. Deček je povedal, da hodi v šolo zato, da bi postal moder. Deklica pa je na vprašanje, kaj bo, ko bo velika, odgovorila, da bo sestra redovnica, kar kaže na to, da zgledi resnično vlečejo, saj so redovnice vodijo in organizirajo pouk.

Učenci na šoli v misijonu Janeza Mesca
Učenci na šoli v misijonu Janeza Mesca © Izidor Šček

Ko bo šola dobila streho, bo v njej šest razredov, v vsakem bo 50 otrok. Starši radi pošljejo otroke v šolo, saj vidijo, da pouk poteka redno, ves dan, opazijo rezultate v obnašanju in znanju. V tem je tudi prihodnost Madagaskarja.

Dobrodelna akcija za slovenske misijonarje na Madagaskarju

Od 22. septembra najprej pteče dobrodelna akcija za naše misijonarje na Madagaskarju, kot priprava na 17. oktober, ko bo v ljubljanski dvorani Tivoli veliko srečanje s Petrom Opeko. Posnetek tega dogodka bo mogoče videti v programu TV SLO 18. oktobra ob 20.30, istočasno pa tudi slišati v programu Radia Ognjišče.

Vabimo vas k darovanju s klicem na Misijonsko središče Slovenija 01 300 59 50. Lahko pa se odločite za darovanje s pomočjo spletnega obrazca, ali pa UPN naloga oz. preko spletnega bančništva.

Podatki, ki jih potrebujete:

  • Naslov prejemnika: Misijonsko središče Slovenije, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
  • Št. računa: SI56 0201 4005 1368 933 odprt pri NLB
  • Referenca: SI00 279004
  • Koda namena:CHAR
  • Namen nakazila: Peter Opeka in slovenski misijonarji na MDG

Več najnovejših utrikov najdete na  FB strani radia Ognjišče, poglobljeno pa tudi v Blogu Jureta Seška.

Vabljeni pa tudi k ogledu foto utrinkov iz obiska v kamnolomu v Akamasoi, kamor je naše sodelavce tik pred odhodom na jug otoka peljal misijonar Peter Opeka.

Madagaskar_2015
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...