Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Novo upanje po splavu

| 02.10.2015, 09:19

Gostje zadnje septembrske oddaje Kolokvij so bili Polonca Sokol iz Zavoda Iskreni.net ter Katarina Nzobandora in Jani Jeriček, oba iz Zavoda ŽIV!M. Ob novonastali knjigi Novo upanje po splavu so govorili o dostojanstvu človeškega življenja, o vzrokih in posledicah umetne prekinitve nosečnosti ter o odpuščanju in novem upanju.

»Knjiga je nastala, ker ne želimo, da je splav, predvsem pa življenje po splavu, tabu tema,« je povedala direktorica Zavoda ŽIV!M, Katarina Nzobandora. Izpostavila je trpljenje, s katerim se srečujejo matere po izkušnji splava, ter novo poslanstvo, ki ga je s svojo preroško vizijo videl že sv. Janez Pavel II., da namreč te žene postanejo pričevalke za ves svet. Prav ubesedenje svojih doživljanj matere večkrat občutijo kot zdravilno.

 

Polonca Sokol, ki z možem v okviru Zavoda Iskreni.net predava o teologiji telesa, je povedala, da je vprašanje splava močno povezano s spolnostjo in s tem, kako se spoštujemo. Ali se zavedamo, da imamo dostojanstvo Božjega otroka, ali to odraža naša drža, naš način oblačenja, naša samozavest? Pravi, da je k njenemu globljemu spreobrnenju močno pripomogel stavek Gianne Jessen, ki je preživela lasten splav, ko je rekla: »Božja hčerka sem. In ne se vi hecat z Božjo hčerko!«

Teolog in družinski terapevt Jani Jeriček, je poudaril, da bolečina, ki jo mame po splavu doživljajo nima zadnje besede v njihovem življenju. Bog, ki je Ljubezen in Življenje, se ne ustraši strtega srca matere, ki bi dala vse na svetu, da bi lahko spremenila svojo preteklost. Moramo pa včasih prav zaradi tega, da bi lahko šli naprej, narediti kakšen korak nazaj. Se soočiti s težo, ki jo je ta dogodek prinesel in odpustiti. Najprej sebi; potem ljudem, ki so pritiskali; vsem, od katerih bi pričakovali podporo, pa je nismo dobili. Le tako lahko naše srce svobodno zre v prihodnost.

Poleg pričevanj staršev, ki so se v Sloveniji soočili z izkušnjo umetnega splava, so v knjigi tudi mnenja strokovnjakov, ki z različnih vidikov osvetljujejo pogled na to problematiko. Poleg omenjenih gostov, so bili to še p. dr. Tadej Strehovec OFM, moralni teolog; msgr. Marjan Turnšek, upokojeni mariborski nadškof in psihiater Jožef Magdič, dr. med.

Knjiga je edinstvena zaradi novosti, ki jo prinašajo omenjena pričevanja in zaradi celostnega pogleda na življenje in smrt, ki ga podajo omenjeni strokovnjaki. Poudarjajo namreč , da je človek bitje z duhovno, čustveno in telesno dimenzijo in predstavijo prepletenost vseh treh v procesu žalovanja, odpuščanja in iskanja novega upanja po umetni prekinitvi nosečnosti.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...