Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Za Evropsko unijo in ZDA že 11 krogov pogajanj o TTIP

Svet | 29.10.2015, 11:16

Za predstavniki Evropske unije in ZDA je že enajsti krog pogajanj o sporazumu o čezatlantskem trgovinskem in investicijskem partnerstvu, ki ga poznamo pod kratico TTIP. Prejšnji teden so sestankovali v Miamiju, tudi tokrat podrobnosti niso znane.

Sporazum, ki naj bi obe strani Atlantika povezal v enoten trg z 800 milijoni potrošnikov že nekaj časa buri duhove. Njegovi zagovorniki med drugim trdijo, da bo zagotovil nova delovna mesta. "Na področju mednarodne trgovine vlada veliko rigidnih pravil, ki v določenih primerih ne delujejo v smeri pospeševanja gospodarstva," je za naš radio ocenil predstavnik Društva za razvoj Fokus 2031 Marko Balažic. Zato bo sporazum po njegovih besedah prinesel predvsem veliko priložnosti. "Predvsem za podjetnike, gospodarstvo, da gospodarstvo lahko do določene mere zaženemo in spet odpremo." Da gre za priložnost, ki je Evropska unija ne bi smela izpustiti, je poudaril tudi Alen Alexander Klarić iz Društva za promocijo svobode Svetilnik. "TTIP je najcenejši način zviševanja konkurenčnosti Evropske unije."

A nasprotniki tega dokumenta so prepričani, da gre le za povečanje vpliva in bogastva velikih korporacij. "Ti sporazumi postavljajo pravico do dobička nad vse ostale pravice," je bil v oddaji Pogovor o jasen Andrej Gnezda iz Slovenske fundacije za trajnostni razvoj Umanotera. Spomnil je, da je glavnina sporazuma namenjena odpravi necarinskih ovir v trgovini. Gre za zakonodaje in standarde, ki so različni v Evropski uniji in ZDA. "Prav tu se odpira glavnina bojazni in groženj po nižanju standardov, pa naj gre za področja prehrane, varstva potrošnikov, okolja delavskih pravic …"

Da regulacije o zaščiti potrošnikov, zasebnosti in okolja ne bodo razvodenele, je zagotovil vodja pogajalske skupine Evropske unije. V Miamiju so se tokrat osredotočili na farmacijo, zdravstveno opremo, kemikalije, pesticide, tekstil in avtomobile. Kaj so se dogovorili, ni znano.

Prav netransparentnost pogajanj je problematična, poudarjajo nasprotniki sporazuma. Balažic je priznal, da je Evropska komisija morda prepozno začela odgovarjati na skrbi državljanov osemindvajseterice. "Pogaja se skupina strokovnjakov. Gre za izredno kompetentne, izredno dobre ljudi. Oni pretresajo vse možnosti, o katerih se pogajamo. Do neke mere moramo zaupati tem strokovnjakom," je dodal. Gnezda želi, da bi navadni državljani dobili dovolj informacij in o tem več razpravljali. Veliko vlogo imata vlada in parlament. "Konec koncev tudi … Več kot je medijskega poročanja o tej temi, lažje bo javnost prišla do nekih dejstev ali delnih informacij, na podlagi katerih bo lahko oblikovala svoje mnenje," je še prepričan Gnezda.

Pogajanja so se začela leta 2013, naslednji krog bo februarja. Strani jih želita končati nekaj mesecev pred predsedniškimi volitvami v ZDA, ki bodo proti koncu prihodnjega leta.

Svet, Radijski utrip, Evropska Unija, Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...