Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Nobelova nagrada za mir. (foto: nobel.prize)
Nobelova nagrada za mir.

Nobelova nagrada za mir tunizijskim civilnim skupinam

Svet | 09.10.2015, 15:34

Nobelova nagrada za mir gre letos presenetljivo v roke štirih tunizijskih organizacij civilne družbe za prispevek h gradnji demokracije po jasminovi revoluciji leta 2011. Predstavljajo različna področja in vrednote tunizijske družbe.

Nagrajeno četverico za nacionalni dialog sestavljajo Tunizijski delavski sindikat, Tunizijska zveza za industrijo in obrtništvo, Tunizijska liga za človekove pravice in Tunizijska odvetniška zbornica.

»Te organizacije so pripomogle, da se je v Tuniziji v nekaj letih uveljavil ustavni politični sistem, ki temeljne človekove pravice zagotavlja vsem, ne glede na spol ter politično in versko prepričanje,« je povedala predsednica Nobelovega norveškega odbora Kaci Kullmann Five.

Ob vojni v Siriji, ki ji po štirih letih in pol ni videti konca, gre torej najprestižnejša Nobelova nagrada v roke ljudem, zaslužnim za to, da je t. i. arabski pomladi v Tuniziji sledila mirna tranzicija.

Prav v tej severnoafriški državi se je na prehodu iz leta 2010 v 2011 začela arabska pomlad, ki je pozneje vodila v strmoglavljenje več arabskih režimov, a velikih upov o svobodi ni izpolnila. Tunizija je v bistvu edina država, kjer je revolucija prinesla demokratično tranzicijo, utemeljeno na močni civilni družbi, je zapisal Nobelov odbor.

Kot je še izpostavil odbor, so bili dogodki, ki so sledili strmoglavljenju Zina el Abidina Ben Alija januarja 2011, "edinstveni in izredni" iz več razlogov - med drugim so pokazali, da lahko islamistična in sekularna gibanja sodelujejo in skupaj dosežejo pomembne uspehe ter da lahko civilna družba odigra ključno vlogo pri demokratizaciji države.

Evropa in ZN pozdravljajo odločitev

Kot ocenjujejo v Bruslju, so nagrajene organizacije Severni Afriki in Bližnjemu vzhodu pokazale demokratično pot iz krize. V Združenih narodih pa so ocenili, da nagrada kaže, da ima civilna družba ključno vlogo pri gradnji miru.

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz meni, da je nagrada izjemno zaslužena, EU pa po njegovih besedah deli ponos vseh Tunizijcev.

Tunis so letos obiskali najvišji predstavniki EU, ki so ob tem izpostavili pomen boja proti razraščanju grožnje islamističnih skrajnežev. Tunizijo sta letos pretresla dva huda teroristična napada. Marca je bilo v napadu na muzej v Tunisu ubitih 21 turistov in policist, junija pa v letovišču Port el Kantaoui 38 turistov. Odgovornost za oba napada je prevzela Islamska država.

Direktor Ifimesa - Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije Zijad Bećirović ocenjuje, da je želel Nobelov odbor z letošnjimi nagrajenci verjetno opogumiti mirne in demokratične spremembe na Bližnjem vzhodu po propadlih poskusih in krvavih državljanskih vojnah v Libiji, Siriji ter Iraku.

»Sporočilo je jasno, da je za vsako spremembo na Bližnjem vzhodu potrebno sodelovanje nekdanjih oblastnikov. Da se ne bi ponovilo brezvladje, kot se je zgodilo v Libiji in Iraku. To je tudi sporočilo za prihodnjo ureditev Sirije, po katerem Bašar al Asad ostaja del spremembe in hkrati rešitve.«

Največ možnosti za nagrado so sicer pripisovali nemški kanclerki Angeli Merkel, papežu Frančišku in Visokemu komisariatu Združenih narodov za begunce. Kot je znano, je bil letos znova predlagan za nagrado tudi misijonar Pedro Opeka.

Svet
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...