Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Asad: Zahod pripomogel k širjenju terorizma v Siriji

Svet | 05.10.2015, 15:02 Petra Stopar

Odkar se je Rusija z letalskimi napadi aktivneje vključila v reševanje sirske krize, je konflikt še bolj globalen. Na eni strani se proti Islamski državi bori Rusija skupaj s sirskim režimom, na drugi strani pa se – prav tako proti Islamski državi – bori mednarodna koalicija 60 držav pod vodstvom ZDA. Slednja podpira protivladne upornike in sirskega predsednika Bašarja al Asada poziva k odstopu. Asad pa je prepričan, da bo skupna vojaška operacija njegove in ruske vojske uspešnejša v boju proti džihadistom kot zahodna ofenziva. Opozarja tudi, da lahko o njegovem odhodu s položaja odloča samo sirski narod.

Ni skrivnost, da so javnomnenjske ankete zveze Nato leta 2013 pokazale, da Asada tudi po dveh letih od začetka krvave državljanske vojne v Siriji (leta 2011) še vedno podpira 70 odstotkov Sircev, upornike pa le 10. A čeprav imajo oboji, tako oblast kot uporniki, roke umazane od krvi na demonstracijah, ki so vojno zanetile, je očitno, da Bašar al Asad z veliko samozavestjo še vedno brani svojo utrdbo, njegov cilj pa je, kot pravi v intervjujih, »zaustavitev vsakega terorizma v državi«, vključno z uporniškimi frakcijami.

Zdaj, ko za njim tudi z vojaškim posredovanjem stoji Rusija, je v nedeljskem intervjuju na iranski televiziji še bolj opogumljen povedal, da je »uspešnost tega posredovanja pomembna za celoten Bližnji vzhod«, zahodno ofenzivo proti skrajnežem pa je označil za »kontraproduktivno«, saj meni, da je »zgolj pripomogla k širjenju terorizma«.

Posredovanje v Rusiji ni po volji ZDA, Turčije in Velike Britanije. Te so prepričane, da je cilj ruskih napadov uničiti protivladne upornike, in ne džihadistov. »Podpirajo klavca Asada, kar je velika napaka zanje in za ves svet,« je dejal britanski premier David Cameron. Rusijo je pozval, »naj se pridruži mednarodni koaliciji v napadih na Islamsko državo,« in ponovil, da je »za varnost v regiji potrebna Asadova zamenjava, saj da on ne more poenotiti sirskega naroda«.

Cameron obiskal sirska begunska taborišča
Cameron obiskal sirska begunska taborišča © Twitter

Toda po Asadovih besedah je prišel čas za zavezništvo Sirije, Rusije, Iraka in Irana, ki ima velike možnosti za zmago nad terorizmom, »v nasprotnem primeru bo uničena celotna regija«. Razmerje moči med Asadovo in mednarodno koalicijo je za mrežo BBC komentiral nekdanji odposlanec Združenih narodov na Bližnjem vzhodu Lord Williams iz Baglana: »Koalicija šestdesetih držav ne bo nikoli tako močna kot koalicija štirih ali petih, če pride do kopenskega posredovanja. Tu so Rusija, Sirija, Irak, čigar vlado Američani še vedno podpiramo, Iran, ne smemo pa pozabiti izjemno močnega libanonske milice Hezbolah. To je vojaško in politično zelo tesna skupina, ki se ji bo mednarodna koalicija le stežka postavila po robu.« Kot smo slišali, je na strani Sirije tudi Iran, navkljub pred časom sklenjenemu zgodovinskemu dogovoru z ZDA o svojem jedrskem programu. Prav preko Irana, meni Williams, pa bi Američani lahko še pritisnili na Asada.

Vojaška letala
Vojaška letala © www.nato.int

Ofenziva zaveznikov pod vodstvom ZDA je torej v letu dni obrodila malo sadov. Medtem, ko so usta ameriškega predsednika Baracka Obame polna besed o odločnem boju proti terorizmu, pa se Evropa sooča z množicami beguncev iz Sirije in ostalih konfliktnih območij. Prevajalec Vael Hanuna, ki prav zaradi prihoda beguncev v teh tednih intenzivneje pomaga Slovenski Karitas, je živel v Damasku v času režima Hafeza al Asada. V nedavnem pogovoru nam je povedal, da je Islamska država plod ZDA, tako kot uporniške sektaške skupine, katerih cilj je strmoglavljenje Bašarja al Asada: »Vi vedno nekaj naredite, da se sami ne vpletate v to – nek stvor – pa naj se on tepe namesto vas. Od kod je prišel vodja Islamske države al Baghdadi? Iz Amerike. Čez noč on sam ni mogel ustanoviti tega, s toliko orožja, denarja … en sam človek to težko naredi.« Enako je bilo z nekdanjo teroristično organizacijo Al Kaido in njenim vodjem Bin Ladnom, povzročiteljem napada leta 2001 na ZDA. Še pred tem se je Al Kaida z ZDA borila proti Rusom v Afganistanu. Ko pa je bila Bin Ladnova naloga tam končana in so ga hotele ZDA odstraniti, »ni šlo«, je spomnil Hanuna.

Ali je Islamska država zgolj drugo ime za Al Kaido, se sprašuje sirski nadškof Jacques Behnan Hindo. V pogovoru za katoliško agencijo Fides je izrazil pretresenost, ko je slišal za sodelovanje ameriške obveščevalne agencije CIA v vrstah sirskih upornikov. Ameriški senator iz Arizone John McCain je namreč po njegovih besedah protestiral, ker »Rusija ne napada položaje skrajnežev, ampak upornike, ki jih usposablja CIA«. Prav ti uporniki, ki jih zahodna medijska propaganda opisuje kot »zmerne«, pa po nadškofovih besedah "sploh ne obstajajo", češ da v njihovem početju ni prav nič zmernega, ampak je enako grozljivo in nečloveško kot početje islamskih skrajnežev.

Nadškof Hindo še poudarja, da je odločitev o Asadovem odhodu v rokah Sircev in ne Zahoda, da pa bi njegova odstavitev v trenutnih razmerah pomenila »tveganje, da Sirija postane druga Libija«. Tako kot večina humanitarnih delavcev se tudi on boji, da bi oblast prevzeli teroristi. Iz mesta Deir al Zor, ki je pod nadzorom skrajnežev, namreč po njegovih besedah prihajajo poročila o stradanju in umiranju prebivalcev. Zato nadškof poziva k »takojšnjemu ukrepanju«.

Svet, Komentarji, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.