Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

L. 2016 in 2017 za rojake po 8,4 milijona €

| 07.10.2015, 13:33 Matjaž Merljak

Komisija DZ za Slovence v zamejstvu in po svetu se je danes (v sredo, 7. oktobra 2015), seznanila s predlogom državnega proračuna za leti 2016 in 2017. V njima je za Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS predvidenih po 8,4 milijona evrov.

Minister za to področje in vodja USZS Gorazd Žmavc je pred člani komisije naglasil, da je "predlagani proračun solidna osnova." Lani so imeli na voljo 8,2 milijona in po ministrovih besedah so leto težko preživeli - porabili so 8,15 milijona, zdaj pa se je trend obrnil in se bodo sredstva celo nekoliko povečala in imajo pogoje za rast, je dejal.

Minister je prepričan, da lahko urad skupaj z evropskimi in razvojnimi sredstvi izpelje vse zastavljene cilje. Napovedal je, da se bodo v prihodnje bolj kot na delovanje društev usmerili na mlade in njihove izmenjave ter razvojne in čezmejne projekte.

Več članov komisije je menilo, da povečanje sredstev ni veliko, da pa je dobro, da se trend obrača in da ni več krčenja sredstev. Ljudmila Novak (NSi) in Danijel Krivec (SDS) sta ob tem opozorila, da je treba paziti tudi na realizacijo proračuna, da ne bo prenizka.

Dejan Podgoršek iz vladnega urada je na željo več članov komisije predstavil podrobnejše podatke o porabi proračunskih sredstev za Slovence v zamejstvu in po svetu v lanskem letu in načrte za naprej.

Slovenci v Italiji bodo tako po njegovih besedah prihodnje leto dobili deset odstotkov sredstev več kot lani. Dejal je še, da se namerava Slovenija poleg na Tržaško usmeriti tudi na Goriško in Videmsko pokrajino, kjer bo poseben poudarek na učenju slovenščine v Kanalski dolini.

Na avstrijskem Koroškem je Slovenija lani namenila dodatna sredstva za rešitev vprašanja glasbene šole, na ta račun bodo zdaj privarčevali. Urad je tudi pozval tednik Novice, ki posluje z izgubo, k racionalizaciji poslovanja.

Podgoršek je izpostavil, da so finančne razmere na avstrijskem Koroškem trenutno težke, zato bo po njegovem pri financiranju slovenske manjšine trenutno treba biti bolj osredotočen na stabilizacijo razmer, kot pa na razvoj. Iz proračuna naj bi sicer Slovenci na avstrijskem Koroškem leta 2016 dobili 15 odstotkov več sredstev kot lani.

Za Slovence na Madžarskem in Hrvaškem bo medtem iz proračuna prihodnje leto namenjenih po 25 odstotkov več denarja kot lani. Na Hrvaškem želi Slovenija okrepiti predvsem delovanje Slovencev v Varaždinu in Čakovcu, slovenski Istri in na Reki, je še pojasnil Podgoršek.

Poslanci so želeli podroben razrez proračunskih sredstev, zato so vladni urad pozvali, naj jim ga v 14 dneh posreduje. Minister jim je zagotovil, da ga bodo dobili.

vir: STA

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...