Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Praznovanje v Slomškovem domu 2015 (foto: Svobodna Slovenija)
Praznovanje v Slomškovem domu 2015

Praznovanje v Slomškovem domu

| 06.10.2015, 13:33 Matjaž Merljak

Vsako leto na nedeljo blizu začetka pomladi v Slomškovem domu praznujemo obletnico. Datum je povezan z blagoslovitvijo Doma, ki je bila pred 54-imi leti in z godom našega zavetnika bl. Antona Martina Slomška, ki ga praznujemo 24. septembra.

Bila je lepa, sončna nedelja in Dom je bil praznično pripravljen, da je sprejel goste, člane in prijatelje. Najprej je bilo dviganje zastav in petje argentinske in slovenske himne. Zastavo sta dvignila predsednik Pavel Brula in predsednica mladinske organizacije Anika Lenarčič.

V dvorani je sledila sv. maša, ki jo je daroval naš župnik g. Franci Cukjati. Berila so bila posebna za to priložnost, saj smo praznovali Slomškovo nedeljo. Med pridigo je gospod župnik navezal misli na evangelij: Jezus je trta in mi smo mladike. Nad oltarjem je bil napis s Slomškovimi besedami, ki smo jih izbrali za geslo: »Veselo srce podaljša naše dni«, kar smo čutili, da je res, saj lepo vzdušje in veselo srce veliko pripomoreta k dobremu delovanju v Domu in v celotni skupnosti.

Mašo v Slomškovem domu je daroval Franci Cukjati
Mašo v Slomškovem domu je daroval Franci Cukjati © Svobodna Slovenija

Daritev sv. maše je obogatilo lepo petje našega zbora Ex Corde, pod vodstvom ge. Marte Selan Brula. Lepo izbrane in tudi lepo zapete pesmi so pripomogle, da smo res čutili povezanost med nami in ob koncu vsi skupaj zapeli »Hvala večnemu Bogu«.

Po maši smo odšli v mladinsko sobo, kjer je bila razstava »ramoških umetnikov«. Razstavo že dolgo let pripravlja ga. Andrejka Dolinar Hrovat. Letos so razstavljali Oskar Pregelj, njegov sin Aleks, Andrejka Dolinar, Andrea Quadri Brula, Helena Klemenc, Irena Žužek, Mirjam Šeme, Tone Kržišnik ter Helena Loboda Oblak, ki je pokazala ročno delo kvačkanih prtičkov.

Ramoški umetniki
Ramoški umetniki © Svobodna Slovenija

V gostinskih prostorih smo bili deležni okusnega kosila, za katerega so poskrbeli Mari Miklavc s pomočnicami ter Franci Miklavc, ki je pekel na ražnju. Vse je bilo zelo dobro!! Postrežba je bila na skrbi Mladcev in mladenk, ter mladine in zaslužijo pohvalo, saj so bili zelo pridni!

Sledil je kulturni program v dvorani. Napovedovala je Andrejka Vombergar Štrfiček. Najprej je navzoče pozdravil predsednik Slomškovega doma, Pavel Brula, ki nam je nakazal potrebo, da vrednote, ki smo jih prejeli od naših prednikov in katere skrbno čuvamo in cenimo, posodobimo današnjemu času primerno. Da bo skupnost rasla in se razvijala, je pa potrebno sodelovanje vseh članov. Sledil je pozdrav predsednika osrednjega društva Zedinjena Slovenija, inž. Jurija Komarja.

Veseloigra Trije tički v izvedbi Slomškovega doma
Veseloigra Trije tički v izvedbi Slomškovega doma © Svobodna Slovenija

Nato je naša gledališka skupina na odru prikazala veseloigro »Trije tički«, v režiji Marcela Brule. Nastopali so Aleks Cestnik, Agustina Zakrajšek, Damian Loboda, Tomi Lenarčič, Tomi Selan, Jože Cestnik, Marcelo Brula in Martin Marolt. Sceno je pripravila Andrea Quadri Brula, pomagali so ji odrski tehniki: Aleksander Kastelic, Jože Lenarčič, Karel Pregelj, ter pomočniki. Šepetalka je bila Marija Novak Kinkel. Za luči je poskrbel Tomaž Kinkel, da smo vsi vse slišali, je pa imel na skrbi Audio Pristava. Igra je bila prijetna, napisana leta 1905 in prikaže dogodivščine treh mojstrov, ki so bili lačni, a brez denarja šli v krčmo in se najedli. Stvar se je tako zapletla, da so morali pred sodnika, a se je vse dobro končalo!

Po igri, se je dan nadaljeval v spodnjih prostorih, ob dobri hrani, sladicah in pijači, ter še ogledu razstave. Tako smo preživeli lep praznik in upajmo, da jih bomo še mnogo!

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...