Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Minister Žmavc v Sarajevu

| 02.10.2015, 11:25 Matjaž Merljak

Minister za Slovencev v zamejstvu in po svetu ter vodja Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS Gorazd Žmavc se je v tem tednu mudil na obisku pri slovenski skupnosti v Bosni in Hercegovini.

Kot so sporočil iz USZS, se je v ponedeljek, 28. septembra 2015, minister Gorazd Žmavc v prostorih parlamenta Bosne in Hercegovine v Sarajevu srečal z ministrico za človekove pravice in begunce Semiho Borovac. Ministrica je Sloveniji čestitala ob uspehu pri ponovnem odprtju lektorata za slovenski jezik in zaželela čim bolj uspešno delo.

Minister Žmavc in ministrica Borovac
Minister Žmavc in ministrica Borovac © USZS
Na prvem srečanju ministrov Republike Slovenije in Bosne in Hercegovine tega resorja je pogovor potekal predvsem o temah priznavanja ter financiranja obeh skupnosti oziroma manjšin v obeh državah ter o možnostih sodelovanja ter izmenjave dobrih praks - predvsem o prenosu le-teh iz Slovenije v BIH, na področju strategije za odnose z izseljenci, katere BIH še nima. Ministra sta se strinjala, da je srečanje izjemnega pomena in da je potrebno ohranjati redne stike. Na uradnem obisku je bil prisoten tudi veleposlanik Republike Slovenije v BiH, Iztok Grmek.

Minister Žmavc je v nadaljevanju obiskal slovensko društvo Ivan Cankar iz Sarajeva, kjer se je srečal s predsednico in člani upravnega odbora. Poleg odpiranja novega lektorata so bile ključne teme pogovorov iskanje novih prostorov za društvo, pretekli ter prihodnji kulturni programi, sodelovanje z arhivom Slovenije, povezovanje preko spletnega portala slovenci.si ter pomembnost vključevanja mladih v čim več aktivnosti društva.

Iz USZS so še sporočili, da je minister Republike Kosovo za izseljenstvo Valon Murati v spremstvu veleposlanika Kosova v Republiki Sloveniji Nexhmija Rexhepija 25. septembra 2015 obiskal Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu in se z ministrom Gorazdom Žmavcem pogovarjal o delovanju sorodnih resornih ministrstev dveh držav, ki delita mnoge podobnosti glede skrbi za svoje izseljence. Posebna pozornost je bila posvečena tudi učenju materinščine, kjer je slovensko prakso in izkušnje predstavil Marko Koprivc, podsekretar Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Ministra sta se strinjala z navezavo tesnejših strokovnih stikov z namenom izmenjave izkušenj pri skrbi za izseljence po svetu.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...