Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

FOTO: Škofa Glavan in Lipovšek sta si ogledala razmere v Brežicah, Dobovi in Rigoncah

Slovenija | 26.10.2015, 18:37

Predsednik Slovenske škofovske konference, novomeški škof Andrej Glavan, in celjski škof Stanislav Lipovšek sta se popoldne v spremstvu vojaškega vikariata in Slovenske Karitas seznanila z razmerami v Brežicah, Dobovi in Rigoncah. Najprej so jima v vojašnici Cerklje ob Krki predstavili aktualno dogajanje ob begunsko-migracijski krizi, nato so ju odpeljali na teren. Škof Glavan je ocenil, da so razmere resne, a da po videnem popolnoma zaupa policistom in vojakom, ki odlično opravljajo svoje delo. Tudi škof Lipovšek je posebej omenil policiste in vojake ter tudi civilno zaščito in prostovoljce, ki že več dni nesebično pomagajo pri valu prebežnikov. V izjavi za Radio Ognjišče je bilo čutiti, da se je dogajanje na terenu obeh precej dotaknilo.

Škofa Glavana smo ujeli v Dobovi, kjer je približno 2000 beguncev in migrantov prav takrat zapustilo center, približno toliko jih je ob napovedanem novem prihodu na registracijo še čakalo. Predsednik SŠK je po videnem ocenil, da je stanje izredno težko. "14.000 jih je prišlo včeraj v 24-urah, 7000 danes. Tako da je stanje res težavno. Človek samo občuduje te ljudi."

Škof Glavan je poudaril, da so naši prostovoljci že precej utrujeni, zato ga veseli prihod tujih skupin, sam se je srečal s skupino iz Češke. Delo je naporno in zahtevno, je dejal in dodal, da je problem s katerim se soočajo, večplasten. Najprej je omenil precejšnje razlike med begunci in migranti. "Najbolj disciplinirani naj bi bili sirski begunci, najhujši pa so Afganistanci in Pakistanci. Kot smo dobili podatke, je samo 20 odstotkov tistih pravih beguncev, 80 odstotkov je ekonomskih migrantov, med katerimi so nekateri celo nasilni in tudi nehvaležni." A vsi niso takšni, poudarja škof Glavan. "Seveda so pa tudi resnični reveži, taki, ki so res potrebni pomoči in se človeku smilijo, družine z majhnimi otroki. To je res žalostna in zaskrbljujoča slika."

Škofa Glavana in Lipovška so na ogledu spremljali tudi predstavniki škofijskih in dekanijskih Karitas. Ti skupaj z drugimi humanitarnimi organizacijami že več dni nesebično pomagajo. Predsednik SŠK je zagotovil, da bo Cerkev s svojo mrežo prostovoljcev pomagala še naprej, vsem pa, ki bi radi pomagali položil na srce, da naj to storijo preko zbirnih centrov posameznih humanitarnih organizacij, saj je pomoč neorganizirano nemogoče deliti med več tisoč begunci. "Izredno veliko delajo in so zelo požrtvovalni. Več kot naredijo mislim, da trenutno ne morejo."

V nadaljevanju je škof Glavan še enkrat poudaril, da so razmere zelo resne in zaskrbljujoče, da pa zaupa v slovensko vojsko in policiste, kot je še povedal, mirno prenašajo številne kritične ocene prebežnikov, ki so pogosto neupravičene. "Vse priznanje naši vojski in policiji in vsem prostovoljcem, ki tako rekoč delajo že prek svojih moči. Tudi dva iz vojaškega vikariata sta bila dežurna 36 ur, predvsem ponoči. V vojski so nam povedali, da je pomoč, še posebej ponoči, zelo dobrodošla, saj je treba deliti hrano."

Tako stanje po škofovih besedah ne bo moglo trajati v nedogled, po njegovih besedah je na potezi Evropska unija, saj je Slovenija za samostojne akcije premajhna. "Dejstvo je, da v Turčiji čaka sedem milijonov ljudi, med katerimi pa so ... Ne vem. Zelo zagonetno in skrivnostno je, kako so navalili in preplavili Pakistanci, Afganistanci in Iračani, ko je pa vendar najbolj akutna sirska država, od tam prihajajo tisti pravi begunci, ki bi jim morali dati vso toplino in pomoč."

Škofa Lipovška pa smo po ogledu zbirnih centrov ujeli v župnišču v Dobovi, kjer se je o razmerah pogovarjal tudi s tamkajšnjim z župnikom. "Zadeva je pretresljivo resna in žalostna, ko vidiš te mlade ljudi, z mnogimi smo se srečali. Ob vsem tem pa občudujemo te naše drage, ki so odgovorni, tako policiste, vojake, civilno zaščito in dobrodelne organizacije." Tudi škof Lipovšek je opozoril na težave s katerimi se odgovorni soočajo ob tem valu beguncev in migrantov, neko luč pa po njegovih besedah prinaša mini Balkanski vrh. "Baje pričakujejo prvi tako dogovorjen in redni vlak iz Zagreba. Tukaj jih bodo sprejeli, nahranili in poslali naprej. Videti je, da se bo to le začelo malo urejati, kajti medsebojno obtoževanje ne vodi nikamor."

Dejal je, da človeka stisne pri srcu, ko vidi tisoče ljudi, ki na eni strani prihajajo, na drugi odhajajo. Predvsem pa celjskega škofa skrbi, ker ni neke jasne slike konca tega stanja. "Številni govorijo, da v Turčiji in Grčiji čaka še na milijone teh beguncev. Treba bo nekaj rešiti, tako ne bo šlo. Tukaj se bo vse zapolnilo in kaj potem ... Na to nimam odgovora."

Škof Lipovšek je pohvalil delo župnijskih, dekanijskih in škofijskih Karitas z željo, da se bo ta usklajenost med njimi nadaljevala, zahvalil se je vsem, ki so že pomagali in prosil za pomoč tudi v prihodnje. "To je pretresljivo, ko vidiš te otroke, uboge, mlade žene, tudi noseče so šle mimo nas. Ti ljudje niso krivi, ti so žrtve. Vmes bojda obstajajo tudi nekateri, ki pa ... To so pa seveda druga vprašanja, ki jih naj rešujejo odgovorni. Za zdaj pa je treba storiti to, kar pravi Jezus: Popotnik sem bil, begunec sem bil in ste me sprejeli, lačen sem bil in ste mi dali jesti." Škof Lipovšek je sicer spomnil na brezbrižnost nekaterih beguncev, a hkrati dejal, da ne moremo vseh enačiti in da človek v boju za lastno preživetje včasih izgubi tudi potrpljenje, kar pa je treba vzeti v obzir.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...