Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Shod kmetov (foto: p. Ivan Rampre)
Shod kmetov

12. shod kmetov na Ponikvi

| 11.10.2015, 16:07

Na Ponikvi, rojstnem kraju blaženega Antona Martina Slomška, zavetnika kmetov, slovenskega kmetijstva in kmetijskega slovstva se danes odvija 12. vseslovenski shod kmetov. Že tradicionalno se je srečanje začelo z opoldansko sveto mašo, ki jo je tokrat daroval celjski škof dr. Stanislav Lipovšek.

Organizatorji, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, občina Šentjur, župnija Ponikva ter mnoga društva so za nosilno misel letošnjega srečanja izbrali slomškove besede: "Najsrečnejše ljudi poštenje stori."

V homiliji se je škof zbranim kmetom in kmeticam najprej zahvalil: »...še posebej za vašo zvestobo, da ste ohranili ljubezen in spoštovanje do domače zemlje, do našega podeželja, do kmečkega stanu in kmečkega dela, ki je ohranilo toliko prvin in vrednot, ob pristnem stiku z naravo, z božjim stvarstvom in Stvarnikom...«

Nato pa je škof Lipovšek spomnil, da je delo na zemlji na poseben način sodelovanje s Stvarnikom, da so kmetje varuhi podeželja in vrednot, ki jih v sebi nosi z Bogom Stvarnikom tako povezano sodelovanje.

Škof Stanislav Lipovšek
Škof Stanislav Lipovšek © p. Ivan Rampre

Škof Lipovšek je v pridigi izrazil tudi veselje nad tem, da vedno več mladih, kljub vsem težavam v kmetijstvu vidi prihodnost in se odloča za življenje na kmetiji. Pri tem je poudaril pomen medgeneracijske povezanosti, kar je še posebej pomembno za razvoj družinskih kmetij:« Posebej smo veseli razcveta družinskih kmetij, ki imajo poleg vseh prednosti v pridelovanju hrane še to bogastvo, da običajno povezujejo tri generacije; ko starši pomagajo otrokom, vnukom in marsikje tudi že pravnukom. Tako se dragoceno družinsko izročilo ohranja, bogati in izroča iz roda v rod,« je še izpostavil škof Lipovšek, ki se je v nadaljevanju homilije ustavil še ob papeževi okrožnici Laudato si, o ohranitvi stvarstva, ob pomenu molitve v našem vsakdanjem družinskem življenju in pomenu zdravih družin.

Sledilo je darovanje, kjer je bilo še posebej slovesno. Kmetje z vseh koncev Slovenije so prinesli na oltar darove: kruh, vino in druge jesenske pridelke. S tem so izrazili hvaležnost za dobro letošnjo letino in izrazili priprošnjo, da bi bila tudi prihodnja letina dobra.

Prinašanje darov
Prinašanje darov © p. Ivan Rampre

Udeležence srečanja je pri maši nagovoril tudi evangeličanski škof Geza Filo z naslednjimi besedami: "Človek je lahko srečen le, če v ospredje postavi poštenje in usmiljenje. Kmet ima dolžnost do stvarstva in do človeka. Pri kmečkem delu ne skrbi le za zadostno in zdravo prehrano, ampak je tudi varuh slovenskega podeželja in njegove dediščine. Nihče nas ne more odvezati odgovornosti, da to zemljo obdržimo rodovitno in zdravo našim zanamcem."

Škof Geza Filo
Škof Geza Filo © p. Ivan Rampre

Jasen NE razvrednotenju dela

V nadaljevanju je na slavnostni akademiji pred Slomškovo rojstno hišo na Slomu po uvodnem pozdravu šentjurskega podžupana Roberta Polnarja prisotne nagovoril predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič: "To, kar se dogaja sedaj, ko nizke odkupne cene ne pokrivajo stroškov pridelave, je nesprejemljivo. To razvrednoti naše delo, razvrednoti tisto, kar omogoča človeku življenje. Hrana je premalo spoštovana in to je neke vrste ponižanje za tistega, ki to hrano pridela. Na to bomo opozorili širšo javnost tudi prihodnjo soboto. Sporočiti želimo, da želimo pravična razmerja v verigi od njive do mize," je povedal Zupančič.

Če bo zdrava duša...

Osrednji nagovor na akademiji je imela dr. Marta Ciraj, ena od treh pobudnikov za razglasitev blaženega Antona Martina Slomška za zavetnika slovenskih kmetov, slovenskega kmetijstva in kmetijskega slovstva. Poudarila je: "Kmetu kot obdelovalcu vélikega dela zemlje je bila zaupana še posebno pomembna naloga – pridelovati živež za številno prebivalstvo, ob tem pa ohranjati stvarstvo. Tudi naš zavetnik Slomšek je imel rad naravo, občudoval jo je, hodil na sprehode, o ljubezni do narave je poučeval otroke in odrasle….

Sedaj pa je marsikaj drugače. Sodobna družba je storilnostna družba. Kljub brezposelnosti kakršne že dolgo ni bilo in kljub tehničnim pripomočkom, kakršnih zanesljivo v doslej znani zgodovini še nikoli ni bilo, ni časa za počitek. Ogromno skrbi namenjamo materialnim dobrinam, v zadnjem času nas vse bolj skrbi tudi okolje in vremenske spremembe. Ob tem pa se morda ne zavedamo prav, da je naša duša tista, ki je potrebna največje nege. Če bo zdrava naša duša, bo naše ravnanje zdravo in bo pravilno ravnanje z okoljem in ljudmi okoli sebe,« je poudarila Cirajeva in nadaljevala: "Verjamem, da je kmečki človek tisti, ki zna najbolje prisluhniti naravi. Kmet ima čudovito lastnost spoštovanja kruha, ki ni le sad zemlje in dela človeških rok, temveč je dar vesolja. To pa zato, ker kmet z obema nogama stoji trdno na tleh. Tako lahko rečemo, da je kmet steber, je bil in bo!

Srečanja se je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je izpostavil, da je na poti na Slom opazoval lepo in urejeno pokrajino, kar je delo kmečkih rok. "Zato mi ni bilo težko sprejeti povabila, da se vam po dveh letih spet pridružim. Kot Slovenci namreč pripadamo skupnosti. So stvari, ki nas ločujejo, in so take, ki nas povezujejo. Ko obeležujemo kmečko poreklo, vas želim spodbuditi k temu, kar nas povezuje. Skupno nam je, da pripadamo tej deželi in tej zemlji, zato moram dati priznanje vam, ki vzdržujete to deželo obdelano. Naša prihodnost je v skrbno obdelani zemlji," je zaključil predsednik Pahor.

Druženje se je zaključilo s pogostitvijo. Golaž in dobrote s kmetij so pripravili člani prostovoljnega gasilskega društva Ponikva in članice društev kmečkih žena z območja KGZS – Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje ob sodelovanju učencev Šolskega centra Šentjur.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...