Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Nadškofijska Karitas Maribor z edinim odprtim tipom zavetišča za brezdomce v Sloveniji

Cerkev na Slovenskem | 09.10.2015, 10:12 Petra Stopar

V Sloveniji je bilo lani 4015 brezdomcev. A to niso le moški srednjih let, kot je veljalo včasih, danes gre za celotne družine. Da bi opozorili na vedno bolj pereč problem, se bodo po vsej Sloveniji ob svetovnem dnevu brezdomcev, ki bo jutri pod geslom Stopimo v tuje čevlje, zvrstile številne dejavnosti - od odprtih vrat do kuharskega dvoboja.

Nujna je vrsta ukrepov, preden pojav postane neobvladljiv

Da so brez doma tudi otroci, opozarjajo številne organizacije, ki skrbijo za brezdomce in si prizadevajo za rešitev problematike. V društvu Kralji ulice, kjer teče eden od programov za brezdomce, opozarjajo, da v Sloveniji ni strategije na tem področju. Pogrešajo ureditev stanovanjskega področja, zaposlovanja in dostopa do zdravstvenih storitev.

V mreži Brezdomni pa so pripravili osnutek strategije za brezdomne in socialno izključene osebe na področju Slovenije. Predsednik mreže in koordinator socialnih programov na Nadškofijski Karitas Maribor Boštjan Cvetič opozarja, da preventive ni, psihosocialno področje pa je kadrovsko podhranjeno. Če bi želeli zmanjšati število brezdomcev, bi morali po njegovih besedah vzpostaviti tudi enoto za brezdomce, ki pridejo iz bolnišnic. Zatočišča in sprejemališča namreč za ta namen po njegovih besedah niso primerna.

V Mariboru že danes na ogled vrt brezdomcev

V zavetišču za brezdomce Nadškofijske Karitas bodo danes predstavili bivalnik, ki je edini odprti tip zavetišča pri nas. Na ogled bo vrt, ki ga obdelujejo brezdomci sami, ogledati pa si bo mogoče tudi razstavo slik brezdomcev. Te bo mogoče kupiti v soboto na Brezdomskem bazarju.

Največ dogodkov, s katerimi bodo opozorili na vse več brezdomcev, pa bo jutri, ko bomo obeležili tudi svetovni dan brezdomcev. V mreži Brezdomni jih bodo pripravili po vsej Sloveniji, prav tako pripravljajo dan odprtih vrat zavetišč.

Društvo Humanitarček, ki v Mariboru že več let skrbi za brezdomne ljudi, ostarele in potisnjene na rob družbe, pa bo v sodelovanju z Zavetiščem za brezdomce pripravilo osrednje dogajanje na Glavnem trgu v Mariboru pod geslom Stopimo skupaj v druge čevlje. Med drugim bodo sklenili živo verigo čez Stari most. Na trgu bodo ulični umetniki zabavali meščane, nastopile bodo plesne šole in mladi umetniki.

Na Brezdomskem bazarju bodo prodajali brezdomske izdelke oziroma jih izmenjevali za tople kape, šale in rokavice. Zbirali bodo ozimnico, sprejemali kozarce marmelade in vložene zelenjave. Na Gosposki in Jurčičevi se bodo predstavile t.i. brezdomne stojnice trgovin, ki bodo brezdomcem ponudile svoje izdelke brezplačno. Ves dopoldan bo potekal tudi kuharski dvoboj v kuhanju golaža. Poleg tega si v društvu Humanitarček želijo zbrati deset kilogramov zobnih ščetk za zavetišče, zato prosijo za donacije.

Zavetišče v Mariboru; foto: Nadškofijska Karitas Maribor
Zavetišče v Mariboru; foto: Nadškofijska Karitas Maribor © NKMB

Cerkev na Slovenskem, Politika, Sociala
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...