Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Svete maše ob začetku študijskega leta spodbude za uspešno delo

Slovenija | 06.10.2015, 00:30

Ob začetku akademskega leta se študentje srečujejo s številnimi ponudbami različnih dejavnosti, o katerih jih seznanjajo študentske organizacije. A poleg znanja in ostalih sposobnosti imajo možnost širiti in krepiti tudi svojo duhovno stran. Kot opozarja študentski duhovnik Tone Česen, je razvijanje odnosa z Bogom ena od ključnih dimenzij za polno vstopanje v odnos s sočlovekom. Verjame, da univerzitetna pastorala pri nas ni bistveno drugačna kot v sosednjih državah, a bi se dalo še kaj izboljšati.

Cerkev v Sloveniji se zaveda, tako Česen, da je čas študija poseben čas iskanja, odločanja in usmerjanja v življenju, zato želi študentom omogočiti poglabljanje v tisto, kar je bistveno. "Življenje, ki ga vsak od nas živi, ni sestavljeno le iz nekih strokovnih znanj, ki jih pridobimo znotraj neke fakultete, ampak je življenje sestavljeno predvsem iz mnogih odnosov." Tudi zato so v univerzitetnih mestih pri nas določeni duhovniki, ki skrbijo za študente in jih povezujejo v njihovih dejavnostih.

V Ljubljani, kjer študira največ mladih, so znane sredine študentske maše pri frančiškanih na Tromostovju. "To je pravzaprav en tak osrednji dogodek, pri katerem se študenti srečujejo. Po maši je pri frančiškanih študentski verouk. Letos bo po maši vrata odprlo tudi Društvo SKAM na Jurčičevem trgu - za prijateljski klepet ali resne pogovore." Česen je omenil tudi Nikodemove večere, ki zaznamujejo jesenski čas, na uradu Unipas vsak drugi torek v mesecu organizirajo srečanje študentov, ki so bili poleti skupaj na Kaprijah, mladi imajo prav tako možnost za osebne pogovore, ki so posebej strukturirani za preverjanje poklicanosti. "Marsikdo od študentov se znajde v položaju, ko ne ve, ali je študijska smer, v kateri je, prava ali bi jo zamenjal."

Ena od priložnosti, ki jo Česen vidi v prihodnjem delu s študentu, so debatni krožki, kjer bi lahko izkoristili strokovna znanja, ki jih pridobivajo. "V našem času se namreč pojavljajo številna vprašanja etike, morale, ki nekoga, ki je veren, soočijo s težkimi problemi in pravzaprav ne najdejo odgovora."

Dejstvo je, da duhovniki ne zmorejo vsega, ne morejo biti povsod, prav tako imajo različne talente in sposobnosti. Zato Česen poudarja, da pri delu s študenti, ni toliko ključen pristop, bolj pomembno je, da imajo prostor, kjer lahko sami ustvarjajo. "Da so sami tisti, ki so pobudniki evangelizacije med svojimi sovrstniki. Ne mislimo, da mora biti od škofov in duhovnikov odvisno, da bo evangelij živel. Mladi imajo ogromno idej in energije, potrebujejo le prostor in možnost, da to izrazijo in živijo."

Začetek pastoralnega dela s študenti so svete maše ob novem akademskem letu. V ljubljanski stolnici jo bo nocoj ob 18.30 daroval škof Anton Jamnik. "Začetek s sveto mašo, vsakodnevna molitev in tudi svete maše redno skozi leto nas odpirajo za Božje delovanje, hkrati prejemamo dovolj upanja in spodbudo za svoje delo," meni Česen. Bogoslužja ob začetku študijskega leta bodo tudi v večini ostalih škofijskih mest, darovali jih bodo škofje ordinariji. V celjski stolnici bo jutri, v mariborski prihodnjo sredo, v novomeški dan pozneje, na praznik svete Terezije Avilske, in 20. oktobra še v koprski stolnici.

Več o študentski pastorali lahko preberete na spletni strani urada Unipas.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...