Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Zdravniki (foto: mphd.blog.com)
Zdravniki

Sindikati zdravstvene nege v kratkem z ministrico o standardih in normativih

Slovenija | 04.10.2015, 05:30

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc se bo v sredo sešla s predstavniki sindikatov za dejavnost zdravstvene nege. Tema srečanja bodo kadrovski standardi in normativi. Izteka se namreč rok, ki so ga v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije postavili za oblikovanje učinkovitih rešitev problematike.

V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije so ministrico pozvali, naj se do kadrovskih standardov in normativov opredeli do prihodnjega četrtka. Takrat se bo na izredni seji zbral republiški odbor sindikata in se, če Kolar Celarčeva omenjenega ne bo storila, preoblikoval v stavkovni odbor.

Ministrica je napovedala, da bo na sestanku, ki bo dan prej, razgrnila napredek pri reševanju problematike. Na novinarski konferenci ob predstavitvi dosežkov svojega dozdajšnjega dela je sporočila, da je strateški svet za zdravstveno in babiško nego že pripravil standarde in normative. "Pregledali smo jih, ugotovljene so bile določene nepravilnosti, zdaj smo v zaključni fazi pregleda priporočil za sestre," je dodala.

Po analizah bodo na ministrstvu izračunali kadrovske in finančne potrebe za dosego standardov in normativov ter časovno obdobje za njihovo udejanjanje. V omenjenem sindikatu so ga pri tem že prehiteli. Njihov izračun, koliko dodatnega kadra bi potrebovali, temelji na neplačanih nadurah delavcev v zdravstveni negi, ki so bile prenesene iz avgusta v september. Teh je bilo približno 250.000, kar pomeni, da bi v zdravstveni negi potrebovali več kot 1.500 dodatnega kadra. Po podatkih Kolar Celarčeve je težava predvsem v plačilu nadur, še posebej v naši največji bolnišnici. "Prek sveta zavoda UKC Ljubljana sem pozvala vršilca dolžnosti direktorja, naj skupaj s sestrami rešuje ta problem." Ministrica je napovedala, da bo naredila vse, da bi preprečila stavko.

Zaradi dolgotrajnosti postopkov priprave standardov in normativov so sicer nezadovoljni tudi ostali zdravstveni delavci, med drugim opozorila jasno izrekajo v zdravniškem sindikatu Fides.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...