Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Do nižjih plač v DUTB z odhodom Nyberga?

Slovenija | 02.10.2015, 15:00 Tanja Dominko

Minister za finance Dušan Mramor je očitno doživel hladen tuš s strani vodstva DUTB. Čeprav je bila marca sprejeta nova politika prejemkov, ki je bistveno znižala plače vodilnih, torej izvršnih in neizvršnih direktorjev v slabi banki, se je namreč izkazalo, da je predsednik upravnega odbora Lars Nyberg navodila izvajal po svoje. Danes se je tako finančni minister odločil in predlagal njegovo razrešitev. Ekonomist Bernard Brščič na to gleda kot na pasjo bombico v prikrivanju gospodarskega kriminala.

Finančnemu ministru Mramorju je dovolj. Glavni neizvršni direktor DUTB ga je s svojimi informacijami zavajal, dogodki so bili drugačni, zamolčano mu je bilo plačilo nagrade za nazaj. Po preverjanju je ugotovil tudi, da pogodbe niso v popolnosti usklajene z novo politiko prejemkov, čeprav je s strani DUTB dobil zagotovilo, da so zadeve uredili z aneksi. Minister je nato še dvakrat zahteval spremembe osnovnih pogodb in ko se to še vedno ni zgodilo, pravi, da nima več zaupanja.

„Tako da bom na podlagi teh dogodkov in izgube zaupanja predlagal skupščini, torej vladi, da se predsednika upravnega odbora razreši. To ni vprašanje niti višine prejemkov niti kakovosti delovanja DUTB, ki mislim, da je kakovostno, to je vprašanje zaupanja med skupščino, za katero sem odgovoren, da jo obveščam, in predsednikom ali vodstvom upravnega odbora DUTB.“

O odpravnini je minister povedal, da po pogodbah, ki jih je videl, te neizvršnim direktorjem DUTB ne pripadajo. V upravnem odboru medtem ostajajo trije neizvršni direktorji, ki jih je vlada imenovala marca letos - Marko Simoneti, Imre Balogh in Janez Širovnik.

Za mnenje o dogajanju v slabi banki in odmevnosti višine plače smo zaprosili tudi ekonomista Bernarda Brščiča. Čeprav sam ustanovitve slabe banke ni podpiral, pa se mu zdi tokratna gonja pasja bombica v prikrivanju gospodarskega kriminala najhujših razsežnosti v dveh največjih slovenskih bankah. Ob tem doda: „Postavljati pod vprašanje resda sicer visoko plačo in hkrati kot prhljaj na skupščini odpraviti dohodke, ki jih uživa nekdanji predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos, je norčevanje brez primere. Prepričan sem, da je v ozadju interes tovarišije, da v drugi fazi privatizacije, za katero bo DUTB ključna, prevzamejo s strani tujcev vajeti v svoje roke in je to sklicevanje na nesprejemljivost dohodkov zgolj paravan za gnusne interese, ki so v ozadju.“

Brščič je tudi prepričan, da Forumu 21 in njegovim somišljenikom dosedanji način delovanja slabe banke ne ustreza in da gre za močan interes kriminalnih družb, ki želijo v drugi fazi privatizacije si „močno napolniti žepe in omastiti brke“.

Potem ko se je predsednik SD Dejan Židan že včeraj navduševal nad odstopom vrha DUTB, pa je podobno navdušenje danes začutiti še iz tretje vladne stranke, DESUSa. Po navedbah predsednika Karla Erjavca podpirajo predlog o razrešitvi predsednika upravnega odbora DUTB Larsa Nyberga. Minister pričakuje, da si bo DUTB povrnil zaupanje z dobrim, odgovornim in transparentnim delom.

 

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...