Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Nadškof Zore za Radio Ognjišče o končnem poročilu sinode

Cerkev na Slovenskem | 29.10.2015, 14:55 Marta Jerebič

Sklepni dokument sinode o družini papežu predlaga, naj napiše posinodalno apostolsko spodbudo. Vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, meni, da če se bo papež odločil za to, bo to napisal zelo kmalu, saj drugače te stvari izgubijo moč oziroma vpliv. Do takrat pa nam ostaja končno poročilo sinode, ki ga je papež dal v javno objavo. O tem dokumentu smo se pogovarjali z ljubljanskim nadškofom Stanislavom Zoretom, ki se je kot predstavnik slovenske škofovske konference udeleževal zasedanja v Vatikanu.

Nadškof Zore je pojasnil, da končno poročilo sinode ni zavezujoče za krajevne Cerkve po svetu, »kajti sinoda ni telo, ki bi odločalo, ampak je posvetovalno, in vse sinodalno dogajanje, vključno s sklepnim dokumentom, je predloženo papežu, da potem on sprejme odločitev. Iz tega bo naredil posinodalno apostolsko spodbudo, jo izročil Cerkvi, ki bo potem zavezovala Cerkev k delovanju, ali pa tega ne bo naredil.«

Nadškof Zore meni, da papež Frančišek bo napisal posinodalno apostolsko spodbudo, »ki nas bo gotovo usmerjala v našem prizadevanju za pastoralo družin. Hkrati pa to ne pomeni, da sedaj nimamo kaj delati. Tudi to, kar se je dogajalo v zadnjih dveh letih v cerkvenem prostoru, konec koncev tudi pri nas, nas spodbuja h konkretnemu dejanju.«

Katoliški dan oziroma srečanje družin

V Sloveniji je namreč v pripravi vseslovensko srečanje družin oziroma katoliški dan, kot ga bodo verjetno poimenovali, saj bo namenjeno srečanju družin v vsej njihovi raznovrstnosti.

Ta katoliški dan naj bi bil neke vrste praznovanje poti, ki smo jo prehodili »zlasti na področju poglobljene in temeljitejše priprave na zakon, na področju zakonskih skupin in morda vsaj nekaj tudi na področju prenosa vere. To so tri kar zahtevna področja in če bomo tu stvari premaknili in ta premik kronali s slovenskim katoliškim dnem, bo to nekaj lepega,« je dejal nadškof Zore in razkril, da se ta katoliški dan zaenkrat načrtuje za leto 2017.

O vročih temah

Nadškof Zore je v pogovoru za Radio Ognjišče pojasnil tudi, kaj končno poročilo sinode pravi o temah, ki so v medijih najbolj odmevale, torej o izvenzakonskih skupnostih, ločenih in civilno znova poročenih ter homoseksualcih.

V zvezi z obhajilom ločenih in znova poročenih je poudaril, da obhajila ne moremo skrčiti na ves odnos med človekom in Bogom. »To je eminenten, izjemen način Božjega vstopanja v naš svet, seveda je pa Božji objem človeka bistveno širši, kot je obhajilo, in tudi to mora Cerkev v prizadevanjih za bližino s temi ljudmi razodevati in pričevati,« je pojasnil nadškof Zore.

Pred referendumom

Nadškof Zore je na sinodi 10. oktobra prebral tudi svoj prispevek. V njem je med drugim govoril o problemu teorije spola, o političnih in medijskih pritiskih v zvezi z redefinicijo družine in relativizacijo pomena materinstva in očetovstva za razvoj otroka. Smo pred referendumom na to temo. Nadškof Zore poudarja: »Eden izmed členov sklepnega dokumenta izrecno pravi, da nihče nima pravice vsiljevati teorije spola in drugih ideoloških pristopov s tega področja nikomur, ne Cerkvi ne družbam v razvijajočem se svetu. Poudarjeno je bilo, da imajo starši temeljno neodtujljivo pravico pri vzgoji otrok. To, kar si s tem referendumom prizadevamo v Sloveniji, gre v tej smeri: pustiti otrokom, da imajo starše, dovoliti in omogočiti staršem, da vzgajajo otroke v skladu s svojim prepričanjem, vero in vrednotami ter obvarovati družino, da more ostati družina, da ostane to, kar je bilo na sinodi večkrat poudarjeno, namreč osnovna celica družbe. Ni posameznik osnovni gradnik družbe, ampak je to družina, kajti brez družine posameznika ni. Na koncu koncev gre tukaj tudi za temeljno vsebino naše vere … o dopolnjevanju moškega in ženske, ki edino omogoča rodovitnost, zagotavlja življenje družbe in tudi Cerkve. To je družina in mislim, da jo moramo kristjani in na koncu koncev bolj ali manj vsi ljudje, ki uporabljamo zdravo pamet, varovati.«

Dolgoročna priprava na zakonsko zvezo

Nadškof Zore je spregovoril tudi o tem, kako naj bi potekala dolgoročna priprava na zakonsko zvezo in kako bi morala celotna družba več pozornosti nameniti vrednoti družine. »Verjamem, da bi morala družba imeti zelo zelo močan interes, da ima zdrave družine in zadovoljne ljudi, kajti takšne družine, iz katerih potem prihajajo zadovoljni ljudje, so ustvarjalni potencial vsake družbe. Verjamem, da bi bilo tam, kjer bi družba dejansko omogočila, da se vzpostavi takšno stanje v družinah, veliko manj problemov na vseh področjih. Zato mislim, da bi morala družba poskrbeti, da družina lahko je družina in da na vseh področjih omogoči, da najprej rastejo v takšne zdrave družine in da potem takšne zdrave družine tudi ostajajo in obstajajo."

Teme, ki bi jim bilo treba nameniti več pozornosti

Nadškof Zore meni, da so bili trije tedni premalo, da bi izčrpali vse bogastvo in izzive, ki jih postavlja družino pred Cerkev današnjega časa. Po njegovih besedah bi morali tudi sicer več pozornosti nameniti tistim, ki bi se radi poročili, pa ne najdejo nekoga, ki bi skupaj z njim stopil v isto brazdo. Več pozornosti bi morali nameniti tudi širši družini, ki vključuje tudi stare starše, ali zakoncem, ki nimajo otrok.

 

 

 

Cerkev na Slovenskem, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.