Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Helena Zevnik Rozman (foto: ARO)
Helena Zevnik Rozman

Karitas: Človekovo dostojanstvo tema letošnjih seminarjev za prostovoljce

Cerkev na Slovenskem | 04.10.2015, 19:00 Petra Stopar

Oktober je že tradicionalno čas za utrjevanje vezi med prostovoljci in sodelavci Slovenske Karitas na seminarjih, ki bodo letos v Veržeju, Celju in na Mirnskem gradu. Rdeča nit bo človekovo dostojanstvo, vrednota, na kateri temelji tudi poslanstvo Karitas.

Slovenska Karitas si je za 25. obletnico delovanja, ki jo obeležuje letos, izbrala geslo »V službi človekovega dostojanstva« in na to temo bodo prostovoljci razpravljali ter se izobraževali na letošnjih seminarjih. Prvi bo na vrsti ta konec tedna z začetkom v petek, 9. oktobra, v Veržeju, naslednja konca tedna bosta seminarja v Celju in na Mirnskem gradu. Nanje se lahko še vedno prijavijo.

Po ocenah sodelavke Karitas Helene Zevnik Rozman se srečanj v povprečju udeležuje približno tristo prostovoljcev, za mnoge imajo seminarji pomen »družinskih srečanj«, na katerih karitativni delavci utrjujejo medsebojne vezi in izmenjujejo izkušnje ter si pomagajo pri različnih odprtih vprašanjih ali dilemah.

Na predavanjih bodo odstirali pogled na to, »da človek ohranja svoje dostojanstvo in veličino, tudi če nima veliko, tudi če ni materialno bogat, ampak njegovo dostojanstvo prihaja od samega Boga in spoštljivih medčloveških odnosov«. Iskali bodo tudi odgovore na vprašanja, kako ohranjati dostojanstvo ljudi, ki pridejo na Karitas po pomoč ali ko prostovoljci predstavljajo svoje delo z ljudmi v stiski.

Pomembno pa bo tudi vprašanje, kako naj prostovoljci ohranjajo svoje dostojanstvo in kje naj pri pomoči ljudem v stiski postavijo meje. Ker pa smo ravno sredi množičnega navala beguncev v Evropo, bodo prostovoljci na seminarjih govorili tudi o njih.

Sicer pa Rozmanova med najpogostejše dileme, ki jih prostovoljci izpostavljajo na teh srečanjih, uvršča negotovost, kdaj je neka družina potrebna pomoči Karitas in kako priti do določenih finančnih sredstev ali voditi dokumentacijo.

Vsakoletni seminarji za prostovoljce so nekakšna priprava na praznovanje v novembru, ko je praznovanje Tedna Karitas z vrhuncem v obliki romanja karitativnih prostovoljcev in sodelavcev na Ponikvo in veliki koncert za družine v stiski Klic dobrote v celjski dvorani Golovec.

Že od meseca maja, ko je bila ob 25. obletnici ustanovitve dobrodelne ustanove zahvalna sveta maša na Brezjah, pa potekajo različne aktivnosti za obeležitev te obletnice. Med večjimi sta nastajanje knjige in dokumentarnega filma pod taktirko RTV Slovenija.

Pogovoru s Heleno Zevnik Rozman, ki je bil objavljen v rubriki Karitas, lahko prisluhnete v celoti.

Cerkev na Slovenskem, Sociala, Oddaje
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.