Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Nadškof Stres: Evropska krščanska identiteta ne bo tako enoznačna

Svet | 01.10.2015, 13:50 Petra Stopar

Sodeč po raziskavi inštituta Pew imajo muslimani najvišjo stopnjo rodnosti na svetu, zaradi česar bo islam leta 2050 prevladujoče verstvo. Da je večinsko krščanska Evropa ogrožena, se pogosteje govori te dni, ko k nam množično prihajajo begunci. Ali je o islamizaciji Evrope upravičeno govoriti, smo vprašali upokojenega ljubljanskega nadškofa Antona Stresa. Opaža, da se v medijih pojavljata dve skrajnosti – na eni strani grožnje o islamski okupaciji, na drugi pa mnenja, da je strah pred širjenjem islama popolnoma odveč.

Upokojeni ljubljanski nadškof Anton Stres je v izjavi za naš radio povedal, da nekateri iz prihoda beguncev, ki so večinsko muslimani, delajo »paniko« in vidijo uresničevanje nekega scenarija, katerega cilj je načrtna islamizacija Evrope. Temu nasproti pa stojijo tisti, ki begunce pozdravljajo in menijo, da njihov prihod ne pomeni nekega globokega posega v evropsko identiteto.

»To se mi zdita dve skrajni stališči, resnica pa je nekje vmes, kajti nikoli ni resnica v skrajnostih. Po eni strani bi človek težko verjel, da gre za nek scenarij, za neko od daleč usmerjeno politiko, da bi nekdo pošiljal množice ljudi v Evropo, z namenom, da osvoji Evropo, čeprav so na Bližnjem vzhodu nekateri skrajni islamski predstavniki to tudi napovedovali in s tem grozili. A to po mojem ne predstavlja večinskega mnenja,« ocenjuje rektor Katoliškega inštituta.

Prav gotovo je prihod beguncev »velik poseg v Evropo« v smislu širitve islama, »saj bodo ti, ki bodo prišli in delili življenje z nami, hoteli ostati to, kar so in do česar imajo pravico«, nadaljuje upokojeni ljubljanski nadškof, »in bo to lahko v precejšnji meri spremenilo duhovno panoramo Evrope in tudi njena krščanska identiteta ne bo tako enoznačna«.

Glavna naloga nas vseh, meni nadškof Stres, »ni v tem, da bi zdaj postrani ali z nekim sovraštvom gledali na ljudi, ki prihajajo ali pa ki si jih marsikdo v Evropi želi iz ekonomskih razlogov«. Prihodnost Evrope je po njegovih besedah odvisna od nas samih, »od naše lastne zvestobe naši krščanski preteklosti, kar pa seveda je v Evropi zelo oslabljeno, če samo pomislimo na to, kako sta pred desetletjem Evropski parlament in Evropska skupnost v načrtu evropske ustave zavrnila omembo krščanskih korenin Evrope«.

Svet, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...